Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  15.10.2011 22:14:29

Americká ztracená dekáda: Revoluce ťuká na dveře - 1. díl


Protesty na Wall Street proti nespravedlnosti finančního systému jsou důsledkem destruktivní ideologie, kdy bohatí lobbyisté tahají za nitky politických loutek. Dopady na ekonomiku jsou katastrofální. Podle Paula B. Farrela, bývalého investičního bankéře Morgan Stanley a autora řady knih z oblasti behaviorálních financí, Amerika stojí na počátku další ze dvou po sobě jdoucích ztracených dekád.

 

První novodobá ztracená dekáda 2000-2010 znamenala pokles Wall Street (očištěno o inflaci) o 20 % hodnoty. Vyznačovala se nezměrnou chamtivostí bankéřů z centra světových financí.

Do druhé, která je spjata s příjmovou nerovností a žalostnou situací na pracovním trhu, vstupují Spojené státy právě teď. Přikrmují ji stranické boje, v nichž konzervativci neustále prosazují nastolení volného trhu ve stylu "reaganomiky".

Bohužel nové ztracené dekády budou horší než ty minulé. Začínající desetiletí plné třídních nepokojů na způsob "arabského jara" může spustit historickou revoluci v americké politice, větší než krach z roku 1929 následovaný Velkou depresí.

Léta 2011-2020 lze charakterizovat pěti znaky:

1. Stagnace zadlužení

Gene Epstein z časopisu Barron's upozorňuje, že Obamův krok na podporu ekonomiky přišel "příliš pozdě a je nedostatečný". I kdyby Obama učinil vše, co navrhuje, nestačilo by to k redukci nebezpečně rostoucího veřejného dluhu.

Obamovy úspory: Jenom divadlo?

Nehledě na to, kdo se stane příštím prezidentem, zůstane americké zadlužení po celé desetiletí okolo 80 % HDP, což je úroveň, kterou USA nezažily od 40. let 20. století. Sociální nepokoje začarovaný kruh zadlužení a nezaměstnanosti jen vystupňují.

2. Investoři ztrácejí důvěru

Tom Lauricella ve Wall Street Journalu varuje, že investoři ztrácejí důvěru v akciový trh. Z vyspělých trhů stáhli za poslední tři měsíce 92 miliard USD. Peněz v akciích na vyspělých trzích je méně než v březnu 2009.

Mezi investory převládá strach, že se všechno to "bahno", které za sebou zanechaly nemovitostní bublina a finanční krize, bude "odklízet" ještě mnoho let.

3. Fed rezignuje, nedokáže stabilizovat ekonomiku

Dlouhodobá nezaměstnanost je podle Bena Bernankeho americkou slabinou, kterou Fed nedokáže vyřešit. 45 % nezaměstnaných rezignovalo na hledání místa a je bez práce více než 6 měsíců. "Podobná situace v poválečném období nenastala. Nezaměstnaní ztrácejí své pracovní dovednosti, kontakty a podobně," uvedl Bernanke ve svém projevu v Clevelandu.

Recese se blíží: Krizové rady od těch, kteří zažili Velkou depresi

4. Wall Street se ještě neprobudila

William Cohan, bývalý výkonný ředitel JPMorgan Chase, upozorňuje, že se Wall Street nepoučila z finanční krize roku 2008, a dokonce nyní agresivně lobbuje proti jakýmkoli reformám, které by rozbily nebezpečný cyklus, v němž bankéři a velcí tradeři bohatnou, zatímco zbytek populace trpí za jejich chyby.

Wall Street je hluchá a krátkozraká, odmítá limity, i když hrozí vážná recese. Otevřít oči srdci finančního světa může jen skutečná katastrofa.

5. Amerika právě otevřela brány další ztracené dekády

Richard Koo, ekonom z Nomury, vidí nápadnou podobnost mezi aktuální americkou "malátností" a japonskou ztracenou dekádou. Japonský stimul tehdy zabral, ale v roce 1997 došlo k fatální chybě.

Problémy vyspělého světa se budou prohlubovat. I kvůli stáří

MMF tehdy Japonsku vytýkal velký deficit v kombinaci se stárnoucí populací. Japonci začali redukovat výdaje a navýšili daně. Ekonomika jako celek začala upadat. Nezní vám to povědomě?

Nehledě na to, kdo jím bude zvolen, čeká amerického prezidenta přetěžká doba - ztracená dekáda bude utrpením pro všechny: korporace, investory, malé podniky, zaměstnance i jejich rodiny. Dá se očekávat něco ve stylu éry Velké deprese.

Druhý díl článku najdete na Investičním webu, konkrétně ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688