Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  14.10.2011 14:36:04

Tohle během recese vážně nedělejte


Ve zpomalující ekonomice by měli lidé obzvlášť pečlivě zvažovat výdaje a nepodstupovat zbytečná rizika, která by mohla překazit jejich finanční záměry. Podívejte se na tři nejčastější chyby, kterými si lidé komplikují život.

 

Hromadění dluhů

Vzít si další úvěr (leasing na auto, hypotéku a podobné závazky) nemusí být problém v dobách prosperity, kdy se nemusíte bát o zaměstnání a berete dost peněz na krytí měsíčních splátek i na vytváření rezerv (spoření, penzijní připojištění atd.). Ale co když ekonomické otřesy zasáhnou i váš obor, budete bez práce nebo se váš příjem sníží?

V časech krize byste se také neměli nechat zlákat nižšími splátkami variabilních hypoték. V době recese se sazby centrálních bank (od nichž se odvíjejí i úroky vaší hypotéky) obvykle pohybují okolo nuly, ale situace se může rychle změnit a banka vám v reakci na to zvýší splátky na pro vás neúnosnou úroveň.

Vaše zadlužení může přesáhnout udržitelnou míru a vést k závažným finančním potížím, jež mohou zhatit vaše dlouhodobé plány. V nejhorším případě může následovat osobní bankrot.

Jakékoli zpoždění v platbách nebo neschopnost splácet se negativně odrazí na vaší bonitě, a tak pro vás bude každý další úvěr hůře dostupný.

Jak se připravit na recesi? Několik užitečných rad

 

Zaměstnání je samozřejmost

V době ekonomického zpomalení jsou i ty největší firmy pod tlakem. Proto se snaží šetřit, kde se dá. Někdy úspory zasáhnou jen zaměstnanecké benefity, při zhoršení situace může dojít na dividendy, v nejzávažnějších případech firmy dokonce přistupují k personálním škrtům.

Pro zaměstnavatele mohou být náklady na jedno pracovní místo obrovské, kromě mzdy firma musí za zaměstnance odvádět zdravotní a sociální pojištění.

Kvůli vyhrocené situaci na pracovním trhu by se měli zaměstnanci mimořádně snažit zaměstnavatele ujistit, že jsou pro firmu nepostradatelní. To přinejmenším znamená nechodit do práce pozdě, neodcházet dříve a snažit se podávat co nejlepší výkony. Ani to jim sice nezaručí, že o práci nepřijdou, rozhodně to však může přispět k lepšímu mínění zaměstnavatele.

Rizikové investice

Majitelé podniků se snaží najít tu nejvýhodnější strategii pro rozvoj firmy. Snaží se o inovace a další "rozjezd" byznysu. Ovšem období ekonomické nejistoty není to pravé pro riskantní kroky.

Například úvěr na nové kancelářské prostory nebo modernizaci vybavení sice může zvednout prestiž firmy, ale je potřeba myslet také "na zadní vrátka" pro případ, že recese zasáhne tržby společnosti. Může se to stát právě v okamžiku, kdy bude věřitel chtít splatit dřívější půjčku na vybavení.

Při zvažování velkých investic je proto potřeba důkladně zhodnotit jejich potenciální rizika a přínosy.

V době recese není nutné žít vyloženě asketicky. Je ovšem potřeba obezřetněji sestavovat rozpočet (především věnovat větší pozornost výdajové stránce) a vyhnout se nadbytečnému riziku.

10 přikázání pro případ tržního krachu

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688