Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  30.07.2001 10:02:12

Kurzy měn: Prakticky po celé evropské obchodování se euro po ranním oslabení z cca 0,8785 k 0,8755 drželo...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 30.7.2001

      Kurz USD/EUR

       Prakticky po celé evropské obchodování se euro po ranním oslabení z cca 0,8785 k 0,8755 drželo bez trendu v úzkém pásmu mezi 0,8760 a 0,8770, když hráči na trhu s napětím čekali na výsledek amerického HDP za druhé čtvrtletí. Po oznámení růstu ve výši 0,7% euro posílilo až k 0,8800, výsledek byl totiž nižší než očekávání. V dalším průběhu obchodování však euro své zisky poměrně výrazně ztrácelo, kurz se v prvních hodinách amerického obchodování propadl dokonce až k 0,8725. V dalším průběhu amerického obchodování se kurz vracel k 0,8770. Uplynulý týden nakonec euro zakončilo na 0,8774.

       Reakce eura na zveřejněný americký HDP byla pozitivní, neboť růst ve výši 0,7% je nejnižší za posledních osm let. Markantní je zejména pokles investic, když americké korporace snižovaly zejména své výdaje do technologií. Podle amerického ministra financí O´Neilla i prezidenta Bushe se ekonomika ve druhém čtvrtletí dotkla dna, oba shodně očekávají návrat americké ekonomiky na růstovou dráhu ve čtvrtém kvartále.

       Dolaru příliš nepomohl ani sentiment indikátor, který monitoruje University of Michigan. Ten totiž zaznamenal pokles z červnových 92,6 na červencových 92,4. Američtí spotřebitelé jsou stále pesimističtí ohledně současného a nejbližšího vývoje americké ekonomiky.

       K výrazné korekci eurových zisků a posílení dolaru na přelomu evropského a amerického obchodování přispělo zejména uzavírání pozic a vybírání zisků ze strany evropských obchodníků, kteří se již těšili na nadcházející víkend. Euru zároveň uškodilo zveřejnění francouzského indexu podnikatelské důvěry INSEE. Ten totiž poklesl na svou nejnižší úroveň za poslední dva roky, když v červenci spadl na 99 bodů z předchozích 102.

       Vzhledem k tomu, že dnes nebudou v Evropě ani v Americe zveřejněna žádná důležitá makroekonomická data, bude trh žít z událostí minulého týdne, převažovat bude spíše technické obchodování. My osobně nehodnotíme americké číslo HDP nijak negativně, podle našeho názoru mohlo být mnohem horší.

      

       Kurz CZK/EUR

       Během pátečního dopoledního obchodování se koruně proti euru dařilo, k čemuž jí dopomohly i ranní ztráty eura proti americkému dolaru. Z ranních otevírací úrovně 33,91 se kurz během dopoledne dostal až k 33,84. Po následné stabilizaci mezi 33,84 a 33,87 došlo v odpoledních hodinách k mírné korekci zisků směrem k 33,88. V závěrečných hodinách obchodování koruna opět posílila, a to až na uzavíracích 33,84. Tato hodnota odpovídá v markovém vyjádření kurzu 17,30 CZK/DEM.

       Protože dnešní den by měl být bez jakýchkoli domácích kurzotvorných impulsů, bude se kurz koruny proti euru řídit především tím, co se bude dít na trhu eura proti americkému dolaru. Mělo by převládat technické obchodování. Očekáváme, že kurz se dnes udrží mezi 33,75 a 33,95.

      

       Kurz CZK/USD

       Obchodování na koruně bylo po převážnou většinu pátečního obchodního dne klidné. Po otevření na 38,57 se kurz držel v pásmu mezi 38,55 a 38,75, když trh čekal na odpolední zveřejnění výsledku amerického HDP. Ten podle oznámených dat vzrostl ve druhém čtvrtletí o 0,7%. Protože to bylo méně než očekávaných 1,0%, reagoval dolar oslabením až k 38,44. Protože se však nejednalo o žádnou tragédii, kurz se postupně nejen vrátil nad 38,50, ale američtí obchodníci svou měnu vyhnali až na uzavíracích 38,76.

       Díky očekávanému klidu na domácí ekonomické scéně by se dnes měl kurz koruny proti dolaru řídit pouze vývojem na euro/dolarovém trhu. Ani z tohoto směru však nic významného očekávat nelze, ani světová ekonomika by dnes neměla přinést zveřejnění žádných důležitých dat.

      

       Kurz JPY/USD

       Jen v pátek proti dolaru posílil. Své obchodování zahájil na úrovni 123,67. Jen se až do odpoledních hodin pohyboval ve velmi úzkém pásmu mezi úrovněmi 123,60 a 124,00. Odpoledne pak posílil k hladině 123,20. V závěru dne pak svůj pohyb mírně korigoval. Obchodování minulého týdne nakonec zakončil na úrovni 123,46.

       Odpolední pohyb na jenu byl způsoben pohybem na trhu euro-dolar, kde byl nejdříve zveřejněn výsledek amerického HDP za druhé čtvrtletí (0,7% q/q). Ihned poté začali evropští obchodníci vybírat zisky a uzavírat tak své pozice.

       Během víkendu proběhly v Japonsku dlouho očekávané parlamentní volby. V nich zvítězil dosavadní premiér Junichiro Koizumi se svou LDP. Získal 64 mandátů a celkově tak LDP má ve 247-ti členném senátu 139 křesel.

       Dnes ráno zaznamenal jen prudké oslabení, když se propadl až na hladinu 124,80. Důvodem byl především horší než očekávaný výsledek červnové průmyslové výroby. Ta zaznamenala podle předběžných výsledků pokles o –0,7% m/m. Trh přitom očekával pokles pouze o –0,3% m/m.

      

       Kurz GBP/USD

       Libra v pátek proti dolaru ztrácela. Své obchodování zahájila na úrovni 1,4269. Libra nejdříve nepatrně posílila k úrovni 1,4285. Poté ale začal ztrácet a propadla se až na hladinu 1,4240. Pak zaznamenala výrazný zisk v podobě posílení až na hladinu 1,4300. Tento zisk ale libra neudržela. Nakonec své obchodování zakončila na úrovni 1,4235.

       Libra nepatrně zareagovala na očekávané výsledky ekonomického růstu ve druhém čtvrtletí. Ekonomika si připsala 0,3% q/q, v meziročním srovnání pak 2,1%. Ekonomika tak zpomalila své tempo na nejnižší za poslední dva roky. Libra na výsledek reagovala z toho důvodu, že část trhu spekulovala na horší výsledek.

       Odpolední pohyb pak byl způsoben pohybem na trhu euro-dolar. Nejdříve byl zveřejněn výsledek amerického HDP za druhé čtvrtletí (0,7% q/q), jen nepatrně horší než původní očekávání trhu. Ihned poté začali ale evropští obchodníci před koncem obchodování vybírat zisky a uzavírat tak své pozice. Euro tak společně s librou spadlo.

      

       Kurz PLN/USD

       Zlotý v pátek proti dolaru oslabil. Svůj obchodní den zahájil zlotý na úrovni 4,1940. Zlotý nejdříve oslabil na hladinu 4,2100. Poté se sice vrátil k hladině 4,2000, ale svou pozici neudržel a oslabil až k hladině 4,2300. Nakonec své obchodování zakončil na úrovni 4,2135.

       Zlotý v průběhu dne oslabil po vyjádření ekonomického ministra Januzse Steinhoffa. Ministr očekává, že ekonomika zpomalila své tempo růstu v prvním polovině roku 2001 na 1,9% y/y z 5,4% y/y v minulém roce. Zároveň apeloval na centrální banku, aby ve chvíli, kdy se snižuje inflace, pokračovala dále ve snižování úrokových sazeb.

       V noci z pátku na sobotu jednal parlament o navýšení deficitu státního rozpočtu. Parlament navýšení schválil, a to v té podobě, kterou mu minoritní vláda předložila. Deficit tak bude o 8,6 mld zlotých vyšší, 29,1 mld zlotých. V poměru k HDP se plánovaný deficit zvýšil z 2,6% na 3,9%.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688