Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  14.10.2010 10:06:14

ČS - koment 14.10. - údaje z Polska, zahraniční obchod USA

ČR + Region

·          (PL) Včera zveřejněná polská inflace ukázala, že v záři CPI poskočil o nečekaných 2,5%r/r (+0,6% m/m). Obecně se očekávalo, že inflace poroste, ne však až v takové míre. Hlavním důvodem byly potraviny, což ukazuje, že dochází k realizaci jednoho z očekávaných inflačních rizik. Vývoj u ostatních komponentů však prozatím nenaznačuje výraznější nárůst poptávkových tlaků. I navzdory tomu, že ceny potravin jsou mimo kontrolu centrální banky, tato data poskytnou silný argument jestřábům, což obzvlášť vzhledem k tomu, jak citlivě zvykla rétorika členů MR reagovat na měsíční data (bohužel záznamy o hlasování nové MR prozatím nebyly zveřejněny), dle nás zvyšuje pravděpodobnost hiku na říjnovém zasedání. To potvrdil i jeden z členů MR, Andrzej Bratkowski, když v reakci na data zopakoval svůj názor, že MR by měla reagovat na rostoucí inflační očekávání rychlým zvýšením sazeb. Na data okamžitě pozitivně zareagoval zlotý a došlo i k mírnému nárůstu výnosů (v okamžité reakci kolem 2bb na 10YGB).

·          (PL) Polsko včera také prodávalo dluhopisy, včerejší aukce však po sérii úspěchů narazila na poměrně vlažnou poptávku. Bid-cover ratio na „pouhých 1,37, což přimělo agenturu emitovat ve středu pásma plánované nabídky. Celkově prodali za 2,5mld. PLN s průměrným výnosem na 5,14, což je cca 8bb nad poslední aukci a 14bb nad 5r swapem. Je možné, že trh je momentálně nasycen, případně jistou nervozitu mohlo způsobit očekávání zveřejnění inflace a nejistota kolem vývoje sazeb NBP.

·          (HU) Viktor Orbán včera řekl, že ve snaze dosáhnout plánovaného snížení schodku veřejných financí Maďarsko zavede nové daně na sektory telekomunikací, maloobchodu a energie a navíc dočasně pozastaví platby do soukromých penzijních fondů. Plán by měl umožnit snížení schodku na 3% HDP. Prozatím oznámená opatření se však týkají zejména příjmové stránky, i když již dřivě se objevily klebety o plánovaném masivním propouštění ve státním sektoru. Více bude známo v pondělí kdy plán půjde do parlamentu.

 

Svět

 

·          (EMU)  Průmyslová produkce EMU včera předčila čekávání když v srpnu přidala 1,0%m/m a 7,9% r/r (trh čekal +7,55 r/r).

·          (US) U dnešní obchodní bilance se čeká zhoršení, podle nás je zde však poměrně slušná šance na pozitivní překvapení.

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688