Commerzbank (Commerzbank)
Akcie ve světě  |  23.07.2010 16:36:38

Týdenní komentář: Trhy bez trendu, výsledková sezóna zatím přináší smíšené pocity

Ekonomická data z poslední doby nejsou zrovna přesvědčivá a  přinesla do začátku týdenního obchodování obavy o pokračování ekonomického oživení. Kvartální výsledky firem nestačí k tomu, aby se burzy pohnuly výrazněji směrem nahoru. Do skupiny společností, která svými čísly předčila očekávání se zařadily Delta Air Lines, Apple, Coca-Cola, GlaxoSmithKline, Morgan Stanley... Horší reporty ukázaly Texas Instruments, IBM, Johnson&Johnson, Goldman Sachs, Elektrolux... Někdy spíše než  úrovní zisku zklamaly firmy analytiky tržbami nebo počtem kontraktů. Investoři se bedlivě upírali na zprávy z finančního sektoru, také v souvislosti s pátečním zveřejněním výsledků probíhajících stress testů evropských bank. Jak postupně prosakovaly informace o průběhu testů a trh začal jednoznačně sázet na pozitivní výstup, začaly se objevovat určité pochybnosti o nastavení parametrů a transparentnosti zátěžových testů.

Účastníci trhu s velkým zájmem sledovali pololetní zprávu o měnové politice šéfa Fedu, kterou Ben  Bernanke přednesl před bankovním výborem amerického Senátu. Prezident americké centrální banky potvrdil riziko poklesu růstu, ale nenaznačil, že Fed plánuje dodatečná agresivní opatření ve smyslu návratu ke kvantitativnímu uvolňování měnových kohoutů. Fed se snažil trh uklidnit a svým oficiálním prohlášením hraje o čas. Podle Bernankeho většina členu FOMC spatřuje větší než normální nejistotu výhledu vývoje růstu a nezaměstnanosticentrální banka zůstává připravena přijmout další opatření v rámci měnové politiky, jestliže to bude potřeba. Fed zřejmě doufá, že nedávná ztráta dynamiky růstu je pouze pauza v jinak nepřetrženém vzestupném trendu. Pokud růst akceleruje znovu později v tomto roce, obavy z deflace by také opadly. Takto měnová politika věří v to nejlepší. Fed ale určitě tiše zkoumá i své možnosti, jak se připravit na to nejhorší.

Po Bernankeho projevu se burzy propadly, protože akcioví obchodníci doufali v konkrétní opatření Fedu na podporu ekonomiky jako odpověď na aktuální zpomalení. Hned další den si však investoři našli mezi ekonomickými daty oporu. Dobře dopadl čtvrteční index nákupních manažerůprůmyslu i službáchEvropě a ve stejný den i nižší než očekávaný pokles prodejů stávajících domů ve Spojených státech.  Čtvrteční obchodování navíc zaplavila velmi dobrá firemní čísla a kupci se konečně pustili do větších akcí. Na investorskou strunu zahrály společnosti Caterpillar, 3M, United Parcel Service nebo Union Pacific Corp, které ohlásily nejen lepší než očekávané zisky, ale také příznivé výhledy.

Vypadá to, že euro se alespoň zčásti vyrovnalo s evropskou dluhovou krizí. Ani přerušená jednání mezi MMF a Maďarskem ani snížení ratingu Irska v úvodu týdne neměly na společnou měnu velký dopad. Ve skutečnosti euro trendovalo směrem k úrovni 1,30 vůči americkému dolaru. Zdálo se, že řada hráčů nehodlala vstupovat do nových pozic dokud nebudou zveřejněny výsledky stress testů evropských bank.

Michal Doležal, analytik Commerzbank

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688