Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  13.07.2010 09:39:56

Máte Pegas? My ano!

Minulý týden se na pražské burze obchodovalo pouze tři dny. Po pozitivním předchozím závěru týdne Praha ve středu zahájila v záporu a to především kvůli Erste Bank, který vydatně doháněla pokles realizovaný v úvodu týdne ve Vídni. Na ČEZu přišla zpráva v podobě plánu úspor a propouštění, jeho finální podoba má být projednána na podzim. Pegas mírně překvapil ohlášením dividendy 0,95 EUR/akcie, která by měla být vyplacena v průběhu 3Q10. Komerční banka oznámila zaměření jejích slovenských aktivit jen na velké klienty. Ve čtvrtek Citigroup snížila cílovou cenu na ERSTE kvůli maďarské bankovní dani, aby při nadprůměrném objemu ERSTE zakončila výše o 7 % na 724 Kč! Celý trh se posunul o 2 procenta nahoru. Pátek začal na pražské burze nevýrazně a trh spolu se světovými burzami vyhlíží výsledkovou sezónu v USA. Na ČEZu přišla zpráva o nákupu 100% podílu v „akciovce“ FVE Vranovská ves, čímž ČEZ získal kontrolu nad další fotovoltaickou elektrárnou. Výhledy cen uhlí znovu hýbaly s cílovými cenami na NWR. GS přes jejich snížení cíl na titulu mírně zvýšila na 325 , opačným směrem se z takto vysokých úrovní cílové ceny vydala Credit Suisse, která svůj cíl na NWR snížila.

Minulý týden jsme vás informovali o dobré příležitosti koupit O2, tento týden vám představíme další společnost, kterou máme ve svém portfoliu a kde vidíme možnost zisku s omezeným rizikem, jedná se o společnost Pegas Nonwovens SA.

PEGAS NONWOVENS S.A. patří mezi přední evropské výrobce netkaných textilií používaných hlavně na trhu osobních hygienických výrobků, dále pak ve stavebnictví, zemědělství a v lékařství. Společnost byla založena v roce 1990 bez strategického zahraničního kapitálu. Základní výrobní náplní byla výroba netkaných textilií. Následně byla výroba rozšířena o produkci bikomponentních netkaných textilií na bázi polypropylenu a polyethylenu. Hlavní sídlospolečnosti se nachází ve Znojmě, kde je rovněž umístěn ekonomický a obchodní úsek. Dva výrobní závody jsou poblíž hlavního sídla a to v Bučovicích a Přímětcích. Součástí holdingové společnosti, která je registrována v Lucemburku, je také pět provozních podniků PEGAS NONWOVENS s.r.o., PEGAS – DS a.s., PEGASNT a.s.,PEGAS – NW a.s. a PEGAS – NS a.s., všechny mají sídlo v České republice.

 


Při porovnání tržního podílu na trhu netkaných textilií v globálním pojetí, bráno podle produkční kapacity, patří společnost na 3 místo. V roce 2007 zaujímal Pegas druhou příčku na evropském trhu netkaných textilií typu spunmelt (na bázi PP Polypropylen) a (kombinace polypropylenu a polyethylenu) s odhadem tržního podílu 12% výrobní kapacity. Společnost tak oproti minulým létům postupně zvyšuje svůj podíl na tomto trhu.

Neustále zvyšování svojí tržní pozice je spojeno především s instalováním nových technologicky vyspělých výrobní linek. K tomu je společnost nucena konkurencí, aby se svými produkty prosadila na zahraničních trzích. Vedoucím hráčem na evropském trhu je v současné době britská společnost Fiberweb s odhadovaným podílem okolo 20% a s roční produkcí převyšující 100 tisíc tun. Pegas do budoucna deklaroval, že zvýší především podíl prodejů ve střední a východní Evropě. Záměrem společnosti je produkce speciálních a náročně technologicky vyrobitelných produktů, jedná se především velmi lehké a bikomponentní výrobky na kterých by společnost realizovala větší zisky.

Na začátku roku 2008 byla nainstalována nová, již 8 výrobní linka a stala se tak jednou nejmodernější technologií svého druhu. Tato výrobní linka umožňuje společnosti výrobu super tenkých textilií pro segmenty hygieny a medicíny. Díky nové lince se zvýšila výrobní kapacita zhruba o 30 %. V současné době již probíhá projekt deváté výrobní linky, která má být umístěna ve výrobním závodě ve Znojmě. Jako poslední výrobní linka bude i tato zaměřená na výrobu nových technologických super tenkých textilií pro segmenty hygieny a medicíny. Nová výrobní linka bude dokončena v roce 2010 a náklady na nové zařízení se pohybují kolem 45 miliónů EUR. Výroba technologicky náročných a super tenkých netkaných textilií přináší, díky slabšímu konkurenčnímu prostředí, vyšší marže.

Společnost také uvažovala rozšíření výrobních kapacit mimo ČR, aby mohla lépe konkurovat ve Východní Evropě, jenomže ekonomická krize všechny tyto plány brzdí. Společnost chtěla rozšířit výrobu buď formou akvizice anebo vybudováním nových výrobních kapacit. Jako reálnější se v současné době jeví, zvolit ekonomicky výhodnější variantu - nákup konkurenční společnosti. Nejvýznamnější zákazníci společnosti Pegas:

• P&G – odebírá přes 40% z celkové výroby – je nejdůležitější zákazník

• SCA – odebírá přes 20% z celkové výroby – druhý klíčový zákazník

• Ontex – odebírá 10%

• Kimberli-Clark- odebírá 8%

• Johnson &Johnson – odebírá 5%

• Hartman – odebírá 5%

Pokud sečteme procentuální odběry 6 nejvýznamnějších zákazníků, dostaneme se k 88% celkové výroby společnosti- to znamená, že trh je rozdělen mezi poměrně malé množství zákazníků s velkým procentuálním tržním podílem. Což představuje pro společnost riziko, jakýkoliv odchod významného zákazníka ke konkurenci by velice negativně ovlivnil hospodářské výsledky. Pegas je bezesporu konzervativní společnost, která dosahuje dobrých výsledků i v době, kdy je ekonomická krize a pravidelně vyplácí dividendy.

Na grafu můžeme sledovat postupný pokles kurzuk supportu 420 , zde jsme otevřeli střednědobou long pozici. Naše doporučení je akumulace do ceny 420Kč s cílovou cenou 480 pro střednědobého investora.


Podle čeho vybíráme a hodnotíme akcie společností vhodných k nákupu, a jak určujeme, kdy jsou vhodné k nákupu a kdy je naopak lepší se jich zbavit, se můžete se dočíst v právě vyšlém manuálu:

Manuál ČESKÁ BURZA – Zisková strategie


Více informací o této novince získáte na adrese:

http://www.czechwealth.cz/produkty-a-sluzby/knihy/ceska-burza-ziskova-strategie/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688