TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  09.03.2010 18:28:01

Sněmovna přehlasovala Senát, sporné zaměstnanecké benefity jdou k prezidentovi (9.3.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sněmovna na své úterní schůzi 106 hlasy přehlasovala senátorské veto u novely zákona o dani z přidané hodnoty, která je předmětem dlouhodobých sporů mezi politiky a zástupci odborů, kteří hrozili dokonce stávkou. Novela nyní míří k prezidentovi.

Hlasování předcházela dlouhá rozprava, ve které jako největší odpůrce předkládané novely vystupoval Miroslav Kalousek (TOP 09). "Privilegia do demokracie 21. století nepatří. A toto je pouze otázka privilegií, o nic jiného tu nejde," komentoval navrhovaný zákon.

Spory byly i okolo očekávaného dopadu na rozpočet. "Celou dobu jsem prezentoval odhady v řádu desítek milionů. Nejvíce jsem připustil na rozpočtovém výboru, a to 250 milionů. Odhady 750 milionů vycházejí z toho, že by zaměstnavatelé nepřešli ve stravování na stravenky, ze kterých se DPH neplatí," komentoval rozpory v odhadech ministr financí Eduard Janota.

Kalousek k tomu podotkl, že je zbytečné se o odhady snažit, protože bez praxe to stejně zjistit nepůjde.

Sněmovna projednala novelu zákona o DPH ve stavu legislativní nouze. Návrh novely nejprve podpořil rozpočtový výbor a sněmovna jej schválila. Proti tomuto kroku však byla horní komora parlamentu, která novelu vrátila sněmovně. Proti zdaněným zaměstnaneckým výhodám se ostře postavily odbory zaměstnanců v dopravě a vyhlásily na 1. března stávku. Tu odložily po ujištění, že se novelou zákona bude zabývat parlament tak, aby se její přijetí stihlo ještě do voleb.

S ostrou kritikou Miroslava Kalouska vystupovali sociální demokraté. Poslanec Lubomír Zaorálek řekl, že Kalouskovi byl zájem o osudy obyčejných lidí vždy cizí, ať už byl členem jakékoliv strany.

Ačkoliv většinu projevů měli sociálně demokratičtí poslanci, předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka přednesl procedurální návrh, aby sněmovna mohla hlasovat i po 19. hodině s tím, že ODS opět obstruuje jednání a hrozí tak, že se na další zákony vrácené prezidentem a Senátem vůbec nedostane.

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř se proti tomu ohradil a Sobotku vyzval, aby se naučil říkat také něco nového a neopakoval stále stejné žvásty. Připomněl, že poslanci ODS, kteří měli projev k této vládní novele, byli jen dva.

"Není to překvapivé, vytvořila se tady hlasovací koalice, komunistů, ČSSD a lidovců. Nikoliv poprvé a nikoliv naposledy," okomentoval Petr Nečas, místopředseda ODS hlasování sněmovny s tím, že se dá očekávat, že by tato koalice zákon definitivně protlačila, i kdyby ho prezident nepodepsal. Podle Nečase mohou za vyhrocenou diskusi a situaci hlavně odboráři, kteří si udělali ze zbytku svých spoluobčanů rukojmí svých skupinových zájmů.

"Na jednoho zaměstnance to za rok dělá 18 korun a 50 haléřů. Za tuto částku byla celá země vydírána stávkou. Skutečně jde o takovou sumu? Anebo je tu druhá teze, ono totiž vůbec nemusí jít o zájmy všech zaměstnanců. Ono může jít například o zájmy 38 000 zaměstnanců, což je shodou okolností počet lidí, kteří pobírají režijní jízdenky,“ uzavřel Nečas.

Jiří Táborský, Petra Kotvová, Filip Nachtmann, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688