Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Komodity  |  18.06.2009 14:21:23

Zvýšená obchodní aktivita na short sterlingu


Investoři obchodující na londýnských burzovních parketech, ať už jsou spoluúčastníci FTSE 100 anebo fušují do futures na úrokové instrumenty, procházejí v tomto týdnu nelehkým rozhodováním. Ekonomické indikátory totiž vycházejí smíšeně, záleží tak na momentálním přesvědčení většiny trhu. Pojďme se podívat na průběh seancí podrobněji.

Nejprve na začátku týdne britská ekonomika zveřejňovala výšku cenové hladiny. Obecně se očekávalo, že po několik měsíců inflační hrozba nebude nabírat na síle. Květnové výsledky, však přinejmenším, rozviklaly ne jednu židli pod dumajícím investorem. Oproti prognózám totiž index spotřebitelských cen zrychlil tempo, ne nějak zásadně, ale počítalo se přeci jen s poklesem. Ceny úrokových futures v tu chvíli padaly strmě dolů, implikované úroky se tak zvyšovaly. Uprostřed týdne následoval report z pracovního trhu, velmi očekávaná událost. V souhrnu pracovní data nedopadla zase tak zle. Potěšil zejména nižší počet uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Celková míra nezaměstnanosti za poslední tři měsíce dosáhla 7,2procenta a vzrostla tak pomalejším tempem, nežli očekával trh. Investoři však byli k výsledkům zdrženlivější, obšírnější pohled na pracovní trh je stále totiž velmi negativní. Např. cena kontraktu na tříměsíční úrokovou sazbu na sterling expirující v září tohoto roku spadla jen o 2 bazické body a po krátké chvíli se vrátila zpět. Poslední významnější ekonomickou událostí bylo zveřejnění dat o maloobchodních tržbách za měsíc květen. Za březen a duben se maloobchodníkům celkem dařilo, čekalo se tak s napětím, jestli spotřebitelé budou v tempu utrácení pokračovat. Pravděpodobně obavy ze zhoršení pracovních podmínek otupilo domácí poptávku natolik, že meziměsíční výsledek velmi zarmoutil analytiky. Implikovaná výše úroku z krátkodobého futures na sterling se bezprostředně po reportu snížila o 2 bazické body. 

Burzovní seance v tomto týdnu tak patří k těm živějším za doprovodu nadprůměrného počtu objednávek. Mírnější rozruch způsobil také komentář BoE k rozhodnutí o úrokových sazbách, která může v budoucnu navýšit sumu pro odkup dluhových instrumentů. Zvažuje se též rozšíření portfolia dluhopisů, které by BoE mohla vykupovat a pokračovat tak ve „snadnějším“ dodávání likvidity.  

Tyto zprávy pro vás vytváří RSJ Invest

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688