Akcie v ČR  |  10.04.2009 16:58:22

K čemu jsou v krizi predikce?! Jak se v roce 2008 dařily odhady

Po bitvě je každý generálem, hlavním tématem a hlavní bitvou roku 2008 byla finanční krize a i když ještě zdaleka není dobojováno, můžeme se podívat, jak se v tak složitém období dařily expertům krátkodobé predikce
Ohlédneme se na měsíční predikce vývoje na nejvýznamnějších akciových trzích, odhadované prostřednictvím akciových indexů (PX, DJ, Nasdaq C, FTSE, DAX a Nikkei), které máme k dispozici za celý rok 2008.
Přesnost odhadů poměřujeme velikostí odchylky odhadu od skutečného vývoje indexu akciového trhu.

Když srovnáme skutečný vývoj indexu PX s průměry odhadů, pak vidíme, že před krizí se krátkodobé predikce velmi blížily skutečnosti, tedy rozdíl mezi průměrem odhadů a skutečnou hodnotou indexu PX se pohyboval mezi dvěma až 80 body.
Se začátkem října se rozdíl mezi průměrem odhadů a skutečným vývojem na pražské burze zvětšil, předtím se odchýlení průměru odhadů od PX pohybovalo v desítkách bodů, v posledním čtvrtletí ale až 200 bodů.

Podobně je tomu u indexu Dow Jones, kde se nejvíce odchylovaly od skutečnosti odhady poskytnuté experty v září, u indexu Nasdaq potom byly více zatíženy chybou odhady provedené ve druhém pololetí, nejvýznamněji pak opět zářijové odhady.

Experti zmiňovali krizi celý loňský rok, psali o hypoteční krizi a o hrozbě kreditní krize, v  září o největší finanční krizi v dějinách a o zásadním dopadu na světové hospodářství. V květnovém komentáři uvedli, že je velmi pravděpodobné, že se americká ekonomika ve druhém a třetím kvartále dostane do recese, v říjnu pak usoudili, že s nízkým růstem nebo recesí bude bojovat rovněž eurozóna, i zbytek světa. Otázkou stále zůstává, jak dlouho.

Vraťme se k listopadovému komentáři Antonína Žmurana z BH Securities: "Kdy oficiálně začala současná recese? Čím dříve tím lépe. Že by to přece jen bylo ve čtvrtém čtvrtletí 2007, jak to již tehdy cítila většina spotřebitelů? V tom případě by se dle nejhoršího scénáře Velké Deprese rýsovalo dno akciových trhů až v 1. čtvrtletí 2010 a konec nynější recese ve 2-3. čtvrtletí 2011. 16-24měsíční verze recese by měla svůj závěr v druhé polovině 2009 s tím, že by akciové trhy mohly dosáhnout dna již v současném čtvrtletí. A pokud si nasadíme růžové brýle a připustíme, že současná situace má blíže k průměrným 10 měsícům trvání, měli bychom z recese již pomalu vycházet." Dnes už víme jistě, že pro růžové brýle užití mít nebudeme.

Petr Hlaváč z X-Trade Brokers k tomu poznamenává: "Jak známo, akciové trhy předbíhají vývoj v reálné ekonomice kolikrát i o více než půl roku. Přidržíme-li se optimistického scénáře, že první pozitivní makrodata začnou chodit na začátku roku 2010, pak lze očekávat, že někdy v půlce roku 2009 již uvidíme růst akciových indexů."

Kteří experti měli v roce 2008 nejlepší odhady?

Vyhodnocení krátkododobých odhadů za celý rok 2008
Pořadí Společnost / Expert
1.
A&CE Global Finance, Radek Létal
2.
Böhm & partner, Patrik Müller
3.
ČP INVEST investiční společnost, Patrik Hudec, Milan Tomášek
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688