Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.04.2008 09:32:21

ČS - koment k 15.4. - koruna a bilance běžného účtu, ZEW a PPI USA

Region

·   Český PPI poněkud nižší než konsensus i my. Na výhledu pro měnovou politiku nepatrně nižší údaj nic nemění. Pokles dovozních a vývozních cen souvisí s posilováním koruny.

·   U nás dnes bilance běžného účtu. Číslo nad očekáváním by mohlo pomoci v posilujícím trendu koruny, horší číslo bez dopadu na trh. Koruna technicky tak jako tak pro nejbližší dny vypadá na posílení.

·   Polsku dnes klíčové údaje: průměrná mzda a CPI. Poněkud důležitější bude průměrná mzda. Dvouciferný růst dělá starosti polské centrální bance. Pokud nezpomalí můžeme čekat další utahování měnové politiky. My čekáme růst sazeb až na 6,25% v průběhu druhého čtvrtletí. Obrázek vyhlídek pro sazby dokreslí inflace. Vrcholit by měla v létě, její momentální výše dává do rukou argumenty jestřábům.

Svět

·   Včera zveřejněné maloobchodní tržbyUSA byly nepatrně vyšší než očekávání. Pomohl jim ovšem především růst cen benzínu a potravin. Kromě nich rostl jen sezónně aktuální sektor zboží pro volný čas. Meziročně v reálném vyjádření maloobchodní tržby klesají. Zatím však nejde o žádnou katastrofu, pokud by byl zpomalením ekonomiky výrazněji zasažen trh práce může při současném poklesu cen nemovitostí a akcií spotřebitel kapitulovat (a podstatně tak prohloubit potíže americké ekonomiky).

·   Evropě bude sledován německý konjunkturální index ZEW. Tento index odráží pohled finančního sektoru na ekonomiku, na rozdíl od známějšího indexu IFO, který je zaměřen na podniky. ZEW má tendenci být hodně pesimistický a trh na něj příliš nereaguje. Pokud by však došlo k očekávanému mírnému zlepšení, signalizovalo by to, že patrně dochází k zotavování finančního sektoru.

·   Zajímavý bude i francouzský a britský CPI. Oba přispějí k obrázku cenového vývoje v Evropě. Z ECB včera zazněl unisono sbor hlasů varujících, že ECB nemá kvůli inflaci prostor pro pokles sazeb

·   Americký PPI bude prvním inflačním ukazatelem zpoza oceánu tento týden. K růstu celkové inflace přispěje zejména rostoucí cena ropy. Trh by měl být citlivější na jádrovou inflaci. Dá se ovšem předpokládat, že hlavní pozornost se soustředí na zítřejší index spotřebitelských cen. Jak pro PPI tak pro CPI platí, že čím vyšší budou (platí to především o jádru, ale je potřeba brát do úvahy, že z Fedu zní stále více hlasů, že je nutné nepodcenit i celkovou inflaci), tím menší má Fed prostor pro snižování sazeb.

·   Ropa je opět na novém rekordu. Trh spekuluje na další oslabení dolaru a silný růst HDPČíně. Vzhledem k perspektivám světové ekonomiky a redukci očekávané poptávky ze strany IEA jde o dost podivný vývoj.

Ľuboš Mokráš

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688