Petr Hanisch (AliaWeb)
Reality  |  14.06.2005 16:27:41

ROZHOVOR S...jednatelem realitní kanceláře REALITNÍ DŮM Miroslavem Bučkem

Rozhovor s jednatelem společnosti REALITNÍ DŮM Miroslavem Bučkem
1.část

 

O které služby mají klienti realitních kanceláří největší zájem ?

Prodej nemovitosti, popř. členského podílu v bytovém družstvu, má samozřejmě svá  úskalí a rizika. Lidé počítají s úsporou času, který trávili na bytových družstvech či katastrálních úřadech prověřováním nabídky. Oslovují nás proto, že jsme přítomni po celou dobu obchodního případu od přípravy smluv, jejich uzavírání, sepisování notářské úschovy, podání smluv na katastrální úřad, popř. doručení dohod na bytové družstvo, až po předání bytu a převedení měřidel na nové odběratele. Využívají možnosti zajištění hypotečních úvěrů a znaleckých posudků. Zájem je o daňové poradenství včetně vyplnění daňových přiznání. Samozřejmě vyžadují kvalitní právní servis, který je nezbytný. Zájemci o koupi nemovitostí rádi využijí naši nabídky, která spočívá v aktivním vyhledávání vhodné nemovitosti. 

Má klient možnost posoudit kvalitu a důvěryhodnost konkrétní realitní kanceláře?

Kvalitou rozumím odborné znalosti a rozsah nabízených služeb, což lze posoudit po konzultaci s obchodním zástupcem (makléřem) společnosti. Určitým ukazatelem může být také způsob a rozsah prezentace nabídek, zázemí realitní kanceláře a počet jejich pracovníků. Doporučení někoho z blízkého okolí hraje určitě důležitou roli při získávání důvěryhodnosti.

Je znát vliv dostupnějších hypoték na zájmu klientů o nové bydlení ?

Bezesporu. Stále častěji také dochází k prodeji nemovitostí, jejichž koupě byla financována prostřednictvím hypotečního úvěru a je k nim stále zřízeno zástavní právo ve prospěch poskytovatele tohoto úvěru. Koupě takové nemovitosti není problémem ani v případě, kdy kupující hodlá na úhradu kupní ceny nebo její části využít úvěru u jiného bankovního domu než jakým je současný zástavní věřitel.

Je  investice do nemovitostí skutečně tak bezpečná a výnosná za jakou ji většina lidí považuje ?

Budeme-li posuzovat koupi nemovitosti jako investici, museli bychom porovnávat možný výnos (např. pravidelný příjem z pronájmu či jednorázový příjem z následného prodeje) s jiným druhem investice (akcie, podílové fondy, stavební spoření atd.) a s jejím plánovaným výnosem. Každou investici je třeba posuzovat individuálně v širších souvislostech a nelze z toho vyjmout ani investici do nemovitostí. Hodně klientů naším prostřednictvím koupilo nemovitosti, ne za účelem bydlení, ale za účelem investice, přičemž počítají s růstem ceny těchto nemovitostí a v současné době je pronajímají. Jedním z rozhodujících ukazatelů pro volbu vhodné nemovitosti byl námi vyhotovený plán návratnosti vložených finančních prostředků.

Nejrozvinutějším trhem je pravěpodobně Praha a střední Čechy,  je zde tedy i zřejmě největší konkurence mezi jednotlivými realitními kancelářemi. Jak obstát v této konkurenci ? Kvalitou, širším spektrem služeb nebo čím ?

Prodávajícím zaručujeme širokou prezentaci na realitním trhu, což obnáší inzerci v realitních časopisech zdarma distribuovaných po Praze a Středočeském kraji na realitních serverech a samozřejmě na našich webových stránkám. Nečekáme pouze na ohlas zájemců na základě této anonce, ale nemovitosti aktivně nabízíme klientům z  vlastní databáze, kteří u nás mají svůj požadavek a očekávají naše doporučení. V neposlední řadě oslovujeme také spoustu potencionálních klientů prostřednictvím realitní poradny, kterou provozujeme na Vašich stránkách. Prodávajícím můžeme zajistit vyhotovení znaleckého posudku a daňového přiznání k dani z převodu nemovitosti. Radíme jim v daňových otázkách.

Pro kupující se snažíme poskytnout širokou nabídku prověřených nemovitostí, kterou denně doplňujeme o další novinky. Zajistíme jim vyřízení úvěru včetně podkladů potřebných pro úvěrové řízení.
Oběma stranám nabízíme bezplatnou konzultaci a bezpečnost celého obchodního případu garantujeme finančním vypořádáním sjednané ceny prostřednictvím notářské úschovy a kvalitním právním servisem. Máme vlastního právníka, který řeší obchodní případy pouze naší společnosti, což je oproti spoustě jiných společností, které mají pouze externistu značný rozdíl. Přizpůsobujeme se potřebám klientů, pracujeme i v době, kdy si spousta lidí užívá zaslouženého odpočinku, tzn. také ve večerních hodinách a o víkendech.

Jaký způsob bydlení byste doporučoval mladé české rodině kolem 30 let s malým dítětem ? Je výhodnější platit si hypotéku a zadlužit se na dlouho dobu, nebo si pronajmout byt a platit tržní nájemné? Co v takových případech doporučujete svým klientům ?

Výchozím bodem jsou současné i výhledové finanční možnosti kupujících. Každopádně bych při současné dostupnosti hypotečních úvěrů volil koupi vlastní nemovitosti. Navíc hypoteční úvěr nebo jeho část lze předčasně splatit, koupenou nemovitost můžete se souhlasem banky prodat v době, kdy je ještě zatížena zástavním právem.

Při volbě nemovitosti je důležité vzít v úvahu i druhotné náklady spojené s bydlením, jako jsou měsíční poplatky spojené s užíváním nemovitosti. Pokud budu uvažovat o koupi nemovitosti, která se nachází „za hranicemi města Prahy“, měl bych počítat také s výdaji na dopravu do zaměstnání, dětí do školy a za vyžitím, pokud daná lokalita tuto občanskou vybavenost nenabízí. Určitě je každodenní dojíždění náročné i časově. Spousta lidí však ráda vymění město za klidné prostředí malé obce. Každý by se měl rozhodovat individuálně a volit podle svého životního stylu.

V různých realitních databázích, katalozích jsou k vidění pro jednu nabídku různé ceny od jednotlivých realitních kancelářích. Rozdíl je pravděpodobně díky výši provize konkrétních RK. Není to pro RK nevýhodné, když nabízí tutéž nemovitost za vyšší prodejní cenu než ostatní ? Je tento rozdíl také poznat na kvalitě služby, kterou RK odvede ?

Máte pravdu, že se na realitním trhu objevují nabídky stejných nemovitostí prezentovaných více realitními kancelářemi za různé ceny. Důvodem však nemusí být pouze rozdílná výše provizí, ale také třeba pasivita konkrétního zprostředkovatele, který pravidelně nekomunikuje s prodejcem a nemůže tak postřehnout změnu v jím požadované prodejní ceně. Co tím mám na mysli ….. každý z nás by chtěl prodat svoji nemovitost co nejlépe (za co nejvyšší cenu), někdy je však představa prodávajícího nereálná. Ke snížení ceny pak dochází po dohodě s prodávajícím na základě malého zájmu o anoncovanou nabídku, přestože tato byla dobře inzerována a aktivně nabízena případným zájemcům z vlastní databáze společnosti. Pokud některá společnost pracuje způsobem, že nemovitost pouze vyfotí, zjistí ty nejzákladnější informace, neinformuje vlastníka o průběhu obchodu a pak pouze čeká, že někdo zavolá, nemůže pak logicky zjistit zásadní změnu, jakou je snížení prodejní ceny. Pokud je však tento rozdíl mezi nabídkami realitních kanceláří pouze z titulu výše provize, měla by daná společnost nabídnout odpovídající servis. Proto by se měl zájemce o koupi nemovitosti informovat, co vše zprostředkovatel v rámci svých služeb nabízí. Pak teprve může porovnat, zda je nižší cena v konečném součtu vždy výhodnější. Koupě nemovitosti není levná záležitost, kolikrát je to životní investice a lidé se zadluží na velkou část  svého života. Není pro ně tedy rozhodující vidina úspory deseti tisíc v porovnání s rizikem jaké podstupují při volbě nevhodného zprostředkovatele, který jim nedokáže nabídnout potřebné služby a jeho zázemí nebudí důvěru.

 



Využijte snadných nákupů digitálních kamer a natočte si svou dovolenou. Velký výběr, výhodné ceny.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688