Relax v koupelně i voňavý dárek? Vyrobte si šumivé bomby do koupele

Levandulové koule do koupele

S blížící se zimou nastávají dlouhé a studené večery a v tomto období bývá nejlepším zakončením dne odpočinek ve vaně. Zpříjemněte si takovou chvíli ještě více a vyrobte si šumivé bomby do koupele. Potěšíte s nimi nejen sebe, ale i maminky, babičky nebo kamarádky, pro které tak připravíte krásný dárek na Vánoce.


Výroba šumivých bomb do koupele je snadná a nezabere vám moc času. Navíc si můžete vymyslet spoustu kombinací a variant podle toho, co máte rádi a pro koho bomby děláte. Podívejte se, co všechno si nachystat a jak na jejich samotnou výrobu.


Potřebujete:

Suché suroviny:

  • 2 hrnky jedlé sody
  • 1 hrnek kyseliny citronové
  • Jedlá soda spolu s kyselinou citronovou jsou to, co dělá šumivé bomby šumivými. Když spolu tyto dvě látky reagují, dochází totiž k uvolňování oxidu uhličitého, který vidíme jako bublinky.
  • Půl hrnku epsomské nebo mořské soli
  • Půl hrnku škrobu

Mokré suroviny:

  • 5 lžic libovolného rostlinného oleje – například mandlový, arganový, kokosový, bambucké máslo, … Zvolte olej, který máte rádi a který vám příjemně voní.
  • Lžíce vody – použít můžete čistou vodu, ale i růžovou, levandulovou, heřmánkovou, meduňkovou, …
    Snadno si můžete připravit i výluh z vlastních oblíbených bylin. Bylinky zalijte vroucí vodou a nechte louhovat stejně jako čaj. Následně je sceďte a výluh nechte zchladnout.
  • Pár kapek esenciálního oleje.
    Tím, jakou esenci zvolíte, nejvíce ovlivníte výsledný voňavý efekt, případně kombinací esence se zvoleným rostlinným olejem a s dodanými bylinkami nebo výluhem.

Dále můžete přidat:

  • Sušené bylinky – například levandule, heřmánek, mateřídouška, lístky růže, …
  • Potravinářské barvivo – použít můžete i v prášku, i tekuté


 

*Tip na kombinaci surovin:

Levandulová šumivá bomba do koupele

Na výrobu šumivé bomby s vůní levandule si nachystejte levandulový esenciální olej, levandulovou vodu, kterou seženete i v drogeriích, a samotnou sušenou levanduli. Pokud nemáte již připravenou levandulovou vodu, připravte si trochu výluhu z levandule sušené. Výsledná šumivá bomba bude mít příjemnou vůni a levandule v ní obsažená také zklidní psychiku, uvolní tělo a podpoří následný klidný spánek. Zároveň je vhodná pro citlivou pleť, neboť má léčivé a desinfekční účinky.


Postup:

V míse smíchejte všechny suché suroviny. Pokud chcete směs obohatit sušenými bylinkami, přimíchejte je právě v této chvíli. Jestliže se chystáte přidat barvivo v prášku, přidejte ho také nyní. V případě, že máte nachystané tekuté barvivo, přikapejte ho do směsi až spolu s mokrými surovinami.

K suché směsi postupně přilévejte olej a míchejte. Následně pomaličku přidávejte vodu a opět opatrně míchejte. Vody dejte jen tolik, kolik bude potřeba, aby se se směsí dobře pracovalo. Výsledná hmota by měla připomínat konzistenci mokrého písku.

Následně přidejte pár kapek esenciálního oleje a opět důkladně promíchejte.

Nyní můžete začít tvořit samotné bomby. Buď z hmoty vytvarujte v dlaních klasické koule nebo si vezměte na pomoc silikonové formičky. Směs pořádně zatlačte do formiček a nechte alespoň hodinu ztvrdnout. Pokud se vám s hmotou špatně pracuje, přidejte suroviny podle potřeby – trochu vody, jestliže je směs moc sypká, v opačném případě trochu jedlé sody.

Hotové šumivé bomby je ještě potřeba nechat pořádně vyschnout, což může trvat přibližně den. Až se vám budou zdát suché, uložte je do uzavíratelné nádoby. A pokud chcete hezký dárek, stačí jen nakombinovat oblíbené vůně a šumivé bomby pěkně zabalit. Výroba vám zabere jen chvíli a hotový dárek udělá radost každému milovníkovi koupelí.


 

Tereza Stolářová

Tereza je studentkou zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky