Jak AirBnb ovlivňuje bydlení v Praze: Pomohou nové regulace EU?


V posledních letech se platforma AirBnb stala jednou z alternativ ubytování po celém světě, a Praha není výjimkou. Tato platforma umožňuje lidem pronajímat své nemovitosti turistům a cestovatelům, kteří hledají něco jiného než tradiční hotely. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nyní oznámilo přípravu nového zákona, který přináší zásadní změnu: registraci pro všechna místa krátkodobého ubytování. Tato novinka se bude dotýkat i takových gigantů jako jsou Airbnb, Booking nebo Tripadvisor. Momentálně se návrh zákona nachází v mezirezortním připomínkovém řízení a pokud vše půjde podle plánu, v Česku by regulace mohly začít platit již od července 2025.

S nástupem AirBnb do Prahy se začala měnit i pražská ubytovací scéna. Mnoho majitelů nemovitostí vidělo v této platformě skvělou příležitost k vydělávání peněz. Pronajímání bytů a domů turistům se stalo snadným a rychlým procesem díky jednoduché aplikaci, což vedlo ke zvýšené nabídce ubytování a také ke konkurenci s tradičními hoteliéry. „Soukromé ubytovací platformy se dlouhodobě v Praze vymykají kontrole. Lidé se ubytují, udělají velkou party, způsobí nepořádek a je jim to úplně jedno. Terorizují místní obyvatele a stát z toho nemá vůbec nic, protože nedostane DPH, daň z příjmu a nevybere městský poplatek. Navíc se zde často nedodržují žádné hygienické, bezpečnostní nebo požární normy,“ vysvětluje Jaroslav Svoboda, majitel skupiny Czech Inn Hotels.

Vzhledem k rostoucímu počtu nabídek ubytování přes AirBnb se začaly měnit i ceny bydlení v Praze. Mnoho majitelů nemovitostí přešlo na pronajímání svých bytů turistům, což vedlo k omezení nabídky dlouhodobých pronájmů a růstu cen pro mladé lidi a místní obyvatele. Masivní využití AirBnb v Praze mělo také sociální a kulturní důsledky. Změna v komunitním složení a vztazích mezi sousedy byla zřejmá. Mnoho místních komunit se stěžovalo na hlučné turisty a nedostatek respektu k místním zvyklostem. Hluční turisté, omezené parkování a nedostatek dlouhodobých nájemníků jsou jen některé z problémů, které místní komunity musí čelit.

Evropská unie se rozhodla zavést nové regulace pro platformy jako je AirBnb, aby omezila negativní dopady na místní trhy s bydlením. Tato rozhodnutí mohou výrazně ovlivnit fungování AirBnb v Praze a dalších evropských městech. Regulace se zaměřují na zvýšení transparentnosti, snížení počtu nelegálních pronájmů a ochranu práv místních obyvatel. Zpřísnění pravidel pro pronájem bytů turistům by mohlo vést ke snížení nabídky ubytování přes AirBnb a následnému snížení cen bydlení.

Rakousko jde ostatním státům příkladem

V roce 2018 přijal rakouský parlament nový zákon o ubytování, který se vztahuje právě na pronajímání soukromých ubytovacích prostor přes různé platformy. Tento zákon stanovuje, že pronajímatelé musí mít povolení od místní samosprávy a splňovat veškeré hygienické a bezpečnostní normy. Dále, je vyžadováno, aby pronajímatelé platili daň z ubytování a přihlásili se k místnímu systému evidence hostů. Tento systém bere ohledy také na ochranu sousedů pronajímatelů, kteří si nepřejí žít v domě fungujícím jako hotel. Proto jsou majitelé bytu či domu povinni změnit účel užívání nemovitosti na turistické účely, a musí být také řádně zkolaudovány. Zároveň je nutné mít souhlas majitelů ostatních bytových jednotek v domě. V případě denního podnájmu je třeba také dodržovat pravidla tvorby nájemného, jinak se realizuje výpovědní důvod "využití bytu jeho přenecháním třetí osobě za nepřiměřeně vysokou úplatu". Hlavní město Rakouska Vídeň je v případě ubytovacích platforem ještě mnohem přísnější. Ve Vídni existují takzvané obytné zóny, kde je Airbnb kompletně zakázané. Praze by podobné opatření také prospělo,“ komentuje situaci v Rakousku Jaroslav Svoboda.

 

Německo vybírá nekompromisně daně, New York AirBnB prakticky zakázal

Nové regulace v Německu přinášejí hostitelům povinnost registrovat své podnikání a získat povolení k pronájmu. Tato povinnost se vztahuje na všechny hostitele, kteří nabízejí ubytování na více než 8 dní během kalendářního roku. Registrace je nutná jak pro pronájem celé nemovitosti, tak i pro pronájem jednotlivých pokojů v nemovitosti, pokud hostitel žije ve stejné budově. Další důležitou změnou je povinnost hostitelů vystavit fakturu svým hostům a odvést daně z příjmů. Tato povinnost se vztahuje na hostitele, kteří přijímají více než 520 eur ročně za pronájem.

Ještě přísněji se postavil letos v září soukromým ubytovacím platformám New York, který prakticky pronájem bytů turistům zakázal. Od letošního září se totiž všichni hostitelé krátkodobých pronájmů v New Yorku musí registrovat u města a nárok na takovou registraci mají pouze ti, kdo na místě, které chtějí pronajmout turistům, prokazatelně žijí. Zároveň musejí být přítomni v momentě, kdy se u nich někdo ubytuje, a limit na počet hostů je stanoven na pouhé dvě osoby.

Srovnání pravidel AirBnB pro střední Evropu


 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy