Novinky v únoru: ušetříte tisíce na daních, zpřísňují se některé tresty

TNBiz, 1.2.2017

Dálniční známky

31. ledna skončila platnost ročních dálničních známek. Pokud tak dnes chcete vyjet na placený úsek dálnice, nezapomeňte nalepit známku novou. Jinak vám hrozí pokuta až 5000 korun.

Potrestat vás policie ale může i za to, pokud z předního skla neodstraníte starou známku. Jízda s neplatnou známkou je totiž přestupkem, za který můžete dostat pokutu až 2000 korun.

A aby toho nebylo málo, pokuta hrozí i těm, kteří při kontrole nepředloží druhý díl kupónu. Pokud ho například zapomenete doma, máte smůlu. Předložit ho dodatečně totiž zákon neumožňuje.

Dobrou zprávou je, že od letošního roku bylo jedenáct dálničních úseků o celkové délce 111 kilometrů vyjmuto ze zpoplatnění.

Přihlášky na střední a vysoké školy

Do 1. března mají žáci možnost podat si přihlášky na veřejné střední školy. Mají tedy posledních pár dnů na to, aby si vybrali, čemu se chtějí věnovat. Přihlášky se podávají přímo řediteli příslušné střední školy. Nově je zrušena povinnost základní školy vydávat výstupní hodnocení.

Podat přihlášku mohou žáci pátých, sedmých a devátých tříd. Celkem si mohou vybrat dvě střední školy. První kolo přijímacích zkoušek se uskuteční v druhé polovině dubna.

Zpozornět by měli také studenti, kteří se chystají na vysokou školu. 28. února totiž uzavírá příjem přihlášek bezmála 50 fakult veřejných vysokých škol. Většina vysokých škol pak přijímá přihlášky do konce března. Cena přihlášky se pohybuje obvykle mezi 500 - 640 korunami za obor. Jednejte s dostatečným předstihem, ne na všech vysokých školách lze podat přihlášku elektronicky.

Tresty za podporu terorismu

Od začátku února se zpřísňují tresty za podporu terorismu. Za veřejné schvalování teroristického činu bude hrozit až 12 let vězení. Trestnými činy se nově stávají propagace a financování terorismu, vyhrožování teroristickým útokem či účast v teroristické skupině.

Roční zúčtování daní

Do 15. února mohou zaměstnanci požádat svého zaměstnavatele o roční zúčtování záloh na daň z příjmu. Od státu pak mohou dostat nazpět tisíce korun za přeplatky na daních. Pokud o zúčtování nepožádáte, připravíte se o přeplatek na dani, který zůstane státu. Jestli máte strach z toho, že daním nerozumíte, můžete být v klidu, všechno za vás udělá zaměstnavatel.

Slev na dani můžete uplatnit celou řadu. Každý zaměstnanec má nárok na základní slevu na poplatníka, dále můžete dostat slevu na vyživovaného manžela, když pobíráte invalidní důchod, studujete nebo třeba vlastníte průkaz ZTP/P. Případný přeplatek na dani vám vyplatí nejpozději v březnové výplatě.

Nové pobočky pošty

Česká pošta pokračuje v projektu Pošta Partner, k 1. únoru vznikne celkem 19 nových poboček. Celkem tak bude fungovat 273 pošt Partner. Pošta Partner je plnohodnotnou alternativou pošty. Rozdíl spočívá v tom, že je provozována třetí osobou, nikoli Českou poštou. Z hlediska poskytovaných základních poštovních služeb není mezi pobočkou a poštou Partner žádný rozdíl.

Změna názvu stanic televize Nova

Nova k oslavě svých 23. narozenin dne 4. února 2017 zastřeší všechny své stanice pod název skupiny. FANDA se mění v Nova Action, ze stanice TELKA se stává Nova Gold, název Nova Cinema zůstává, podobně jako její zaměření na nejlepší české a zahraniční filmy. Stejně tak u Nova Sport 1 a Nova Sport 2 prochází drobnými změnami pouze loga stanic, ale na diváky i nadále čeká atraktivní sportovní obsah.

Největší proměnou prochází stanice SMÍCHOV. Z té se stává Nova 2, druhá stanice, na které diváci od jara najdou několik hodin lokálního premiérového obsahu každý den, včetně oblíbených mezinárodních zábavných formátů i divácky oblíbených komediálních pořadů. Nově se diváci dočkají také zpravodajství TN2, které poběží každý všední den od 22.00.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky