Listopadové novinky: mění se daně, bude se i zdražovat

TNBiz, 31.10.2016

Daň z nabytí nemovitosti

Daň z nabytí nemovitosti bude od listopadu platit kupující, doposud měl tuto povinnost prodávající, pokud se strany nedohodly jinak. A ten ji zaplatil z částky, kterou za nemovitost dostal. Pro kupující to znamená další finanční zátěž, daň totiž činí čtyři procenta z ceny nemovitosti. Buď tak musí mít peníze našetřeny stranou, nebo si půjčit více v rámci hypotéky.

Zimní pneumatiky

Od prvního listopadu by se měli mít na pozoru také řidiči, zákon jim totiž ukládá, mít od 1. listopadu obuté zimní pneumatiky, a to až do 31. března. Platí to ale pouze tehdy, pokud je v tomto období na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze tento stav předpokládat.

V praxi to znamená, že pneumatiky teoreticky nemusíte přezouvat vůbec. Pokud totiž neřídíte často a nehodláte vyjíždět na zasněžené nebo zamrzlé silnice, postačí vám gumy letní. Pozor si ale musíte dávat na úsecích se značkou ''zimní výbava'', tam značka platí ve stanoveném období i tehdy, pokud jsou silnice suché.

Zvyšování platů

Vojáci, policisté, hasiči a další státní zaměstnanci si polepší, tarify se plošně pro všechny hodnosti zvednou o čtyři procenta. Specialistům na klíčových pozicích ve státní správě se může zvýšit platový tarif až dvojnásobně.

Platy státních zaměstnanců upravuje zvláštní nařízení stejně jako platy členů armády či policie. Už v září vzrostly platy učitelům a dalším nepedagogickým pracovníkům, od ledna by pak měly stoupnout výplaty lékařů a sester, a to o deset procent. Více peněz by tak měli získat zaměstnanci ministerstev a dalších státních úřadů, Akademie věd, České správy sociálního zabezpečení či zemědělská a potravinářská inspekce.

Elektronická evidence tržeb

Od prosince na ostro startuje elektronická evidence tržeb, už nyní, o měsíc dříve, se ale spouští její zkušební verze. Do systému se zatím zaregistrovala jen necelá třetina z 50 tisíc majitelů restaurací a hotelů. Pro podnikatele to znamená, že bude muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku.

Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě. Ministerstvo financí bude moci pořádat účtenkovou loterii o věcné nebo peněžní ceny, které se budou moci lidé zúčastnit na základě zaslání účtenky nebo údaje povinně uváděného na účtence. Stát si od evidence slibuje lepší výběr daní.

Zdražování piva

Ceny točeného piva dál porostou, po Plzeňském Prazdroji bude zdražovat i druhý největší pivovar v Česku - Staropramen. Od 7. listopadu by měl pivovar Staropramen zdražit sudová piva zhruba o 1,5 %. Podle Lidových novin půjde o piva Staropramen světlý, nealko, Stella Artois a dovážený Hoegaarden.

Vyšší ceny platí pro odběratele a hospodské – ti sami pak rozhodují, jestli a jak zdražení promítnou do svých cen a jestli je tedy pocítí i zákazníci. Vzhledem k tomu, že letos startuje elektronická evidence tržeb, někteří hospodští můžou chtít do zvýšení cen čepovaného piva promítnout i zvýšené náklady kvůli EET.

Kontrola reflexních prvků

Do pozornosti policistů se dostanou v tomto měsíci chodci. V rámci bezpečnostní listopadové akce se zaměří na kontrolu reflexních prvků, které musí chodci za snížené viditelnosti mimo obec nosit. Za nedodržení povinnosti mohou být pokutování částkou ve výši až 2500 korun.

Demonstrovat se nebude všude

Pro demonstrace a shromažďování budou platit nová pravidla. K zabránění účelově oznámených shromáždění, která se pak ale záměrně nekonají, má sloužit nová povinnost svolavatele být osobně přítomen na akci, kterou svolal. V ohlášení budou také muset být přesné kontaktní údaje svolavatele, aby se s ním úřady mohly rychle spojit.

Novela také upravuje situaci, kdy se na jednom místě koná více akcí zároveň. Dosud platilo, že pokud se pořadatelé nedokázali shodnout, zrušila se akce, která byla nahlášena později. Nyní budou moci úředníci přesněji vymezit místo a délku shromáždění, aby se na velkém prostoru mohlo konat několik menších akcí najednou. V případě, že by bylo ohroženo zdraví nebo bezpečí účastníků, mohou úředníci akci přemístit.

Zákon nově zakazuje shromáždění v okruhu 100 metrů od budov zákonodárných sborů, konkrétně v:

Sněmovní, Praha 1

U Zlaté studně, Praha 1

Tomášská, Praha 1

Thunovská, Praha 1

Valdštejnské náměstí, Praha 1

Valdštejnská, Praha 1

Zámecká, Praha 1

chodník přiléhající k severní hraně Malostranského náměstí, Praha 1, mezi křižovatkami s ulicí Zámecká, Praha 1, a

Tomášská, Praha 1

Letenská, Praha 1, a to v úseku mezi Malostranským náměstím, Praha 1, a křižovatkou s ulicí Josefská, Praha 1.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy