Přes pokles úroků u hypoték zůstává nájemní bydlení ekonomicky výhodnější variantou

nájemní bydlení versus vlastnické bydlení

Přes pokles průměrných hypotečních sazeb na 5,62 % v březnu 2024 zůstává nájemní bydlení čistě ekonomicky výhodnější než to vlastnické. Ukazuje to srovnávací analýza Asociace nájemního bydlení za vývoj v prvním čtvrtletí 2024. „Průměrná měsíční splátka hypotéky na průměrný byt je v současné době 1,5x vyšší než průměrný měsíční nájem. To je stále poměrně značný rozdíl a zdá se, že tento rozdíl nebude klesat stejně rychle, jako klesají úrokové sazby. Ceny bytů se totiž odrazily od svého dna, byty zdražují, a to drží rozdíl v ekonomické výhodnosti nájemního bydlení proti vlastnickému stále hodně vysoko,” říká viceprezident ANB Jakub Vysocký.

Největší rozdíl v cenách za nájemní a vlastnické bydlení byl v září 2022. Tehdy rozdíl mezi splátkou hypotéky na průměrný byt o rozloze 52,6 metru čtverečních a průměrným nájmem u stejně velkého bytu byl přes 10 tisíc korun. V současnosti je rozdíl podle metodiky výpočtu Asociace nájemního bydlení 7604 .

„Posilování nájemního bydlení bude pokračovat i po poklesu úrokových sazeb u hypoték,” domnívá se Jan Rafaj, podle kterého nájemní bydlení ve srovnání s vlastnickým v současné době stále výrazně méně zatěžuje domácí rozpočty. V Česku by tak v roce 2030 mohlo díky tomuto trendu bydlet v nájmu kolem 25 procent lidí.

Členka prezidia Asociace nájemního bydlení a majitelka společnosti BTR Consulting Zuzana Chudoba k tomu doplňuje, že ještě rychleji poroste počet tzv. institucionálních pronajímatelů provozujících stovky nebo tisíce bytů. „Z průzkumu naší společnosti je zřejmé, že v roce 2030 bude například na pražském trhu zhruba 5x víc nájemních bytů v institucionálně spravovaných novostavbách,” uvádí.

Proti nájemnímu bydlení hovoří velmi často fakt, že na rozdíl od hypotéky nevytváří majetkovou hodnotu. „Ukazuje se však trend, že tuto skutečnost nahrazuje větší flexibilita nájemního bydlení, větší svoboda v rozhodování,” dodává viceprezident Asociace nájemního bydlení a Business and Asset Leader projektu Dům Radost Tomáš Kašpar, jenž zdůrazňuje mimo jiné i nevýhodu hypotéky v tom, že majitel nemovitosti musí platit další náklady na její provoz. Opomenout nelze ani navyšující se daň z nemovitosti.

Pro nájemní bydlení může naopak hovořit rozvíjející se možnost doplňkových služeb, které často pronajímatelé nabízejí. „V domech často najdete fitness, wellness, kavárnu, půjčovnu kol, ale také recepci či ostrahu,” zdůrazňuje viceprezident Asociace nájemního bydlení Jakub Vysocký.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy