Cianews.cz (ČIA)
Cestování  |  03.12.2003 18:20:01

EU podpoří stavbu dálnice D 8



Částkou 62 milionu eur přispěje k dostavbě úseku 870 dálniční trasy D 8 mezi Trmicemi a hranici se Spolkovou republikou Německo (SRN) Evropská unie (EU) . Uvedenému rozhodnutí Evropské komise (EK) předcházelo dvouleté hodnocení a průzkumy expertů EK, kteří studovali materiály předložené českou stranou i připomínky našich ekologických sdružení. Generální ředitelství EK nakonec projekt výstavby zmiňovaného úseku posoudilo kladně. Na dnešní tiskové konferenci v Ústí nad Labem poskytl závěrečnou zprávu EK novinářům ústecký krajský hejtman Jiří Šulc.

Celkové náklady na výstavbu mají činit více téměř pět miliard korun. Jak Šulc uvedl, zpráva EK ukázala dřívější námitky a protesty ekologů jako zbytečné a neopodstatněné. Ve zprávě EK je dále uvedeno, že se evropská exekutiva rozhodla výstavbu dálničního úseku 870 podpořit proto, že projekt její výstavby je dobrý, navazuje na výstavbu sousední dálnice ve SRN a splňuje podmínky pro financování z evropských zdrojů. Na základě společné studie českých a německých expertů došlo ke změně trasy závěrečného úseku dálnice na našem území mimo Chráněnou oblast Labských pískovců. Došlo zároveň ke změně místa pro přechod státní hranice u Krásného Lesa na Ústecku.

EK prosadila úpravy v konstrukčním návrhu tunelů na dálniční trase 870. Hlavní tunel Panenská bude dlouhý téměř dva kilometry. EK na rozdíl od českých ekologů nepodporuje delší tunelové trasy s ohledem na vážné důsledky požárů v nedávných letech v dálničních tunelech v Rakousku a Itálii.

Jediným kritickým bodem zprávy EK je konstatování, že rozbor sociální udržitelnosti výstavby dálnice D 8 měl být lépe zdokumentován. Kdyby měla EK dříve k dispozici informace o enviromentálních a ekonomických dopadech stavby úseku 807, mohla projekt schválit již dříve.

Podle Aloise Lichnovského z Ředitelství silnic a dálnic bude úsek 870 D 8 Trmice - státní hranice se SRN dokončen v roce 2006. Složitější je situace u úseku 805 Lovosice - Řehlovice, kde se počítá se zahájením hlavní části dálničních staveb v roce 2005 a s dokončením celého úseku až v roce 2008. Původně měla být celá mezinárodní dálnice D 8 z Prahy na státní hranici se SRN postavena do konce roku 2005. Zejména kvůli odvoláním ekologických sdružení se výstavba neustále prodlužuje.

-alv-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688