Research (W4T.CZ)
Investice  |  16.12.2017 12:46:03

Pražskou burzu v týdnu od ztrát uchránily akcie ČEZ

Akcie ČEZ se v pátek vyšplhaly již na hranici 500 korun, kde se naposledy nacházely před dvěma lety. Za celý týden si polepšily o téměř 2 % a vzhledem k jejich aktuální 22,8 % váze v indexu PX nejvýrazněji nakonec přispěly k jeho celotýdenní stagnaci. Oproti minulému pátku totiž index PX změnil hodnotu jen o -0,03 %.

Ilustrativní obrázek
Foto: W4T

K zájmu o akcie ČEZ přispěla cena elektřiny zaznamenávající nová letošní maxima či v závěru týdne další zprávy o pokračujícím prodeji aktiv v Bulharsku. Vítězem týdne se nicméně staly na téměř již 3 letá maxima rostoucí akcie likérky STOCK, které však index ovlivňují zhruba jen 3 %. Bronz pak v týdnu patří akciím MONETA, které nicméně zatím nadále zůstávají jediným ztrátovým titulem na BCPP. Pro úplnost možno zmínit, že jejich váha v indexu PX dosahuje necelých 10 %, tj. jsou čtvrtou nejvýznamnější emisí.

Páteční závěrečná aukce byla okamžikem, kdy se právě index PX naposledy obchodoval před svou pravidelnou aktualizací báze/složení. Dočkali jsme se tak obvyklé výrazné aktivity zejména institucionálních investorů a po delší době se díky tomu objem obchodůpátek vyšplhal přes miliardu korun (na 1,27 mld. ). Od pondělí například váha akcií ČEZ klesne k teoreticky maximálním 20 %.

V týdnu z nakonec alespoň drobně růstových emisí lze zmínit u hranice 900 korun stále oscilující akcie KB či již třetí týden nezvykle výrazně volatilní akcie pojišťovny VIG.

BCPP graf týdenní výkonnosti

Nakonec se ztrátami zakončily týden akcie O2, přestože nejprve zaznamenávaly více než 3 měsíční maxima. Páteční negativní seanci mohla ovlivnit již nákupní absence samotné společnosti, která dle všeho před lednovým reportem výsledků již ukončila současnou odkupní vlnu vlastních akcií. Do čtvrtka přitom stihla odkoupit přes 175 tisíc akcií O2 za 48,4 milionu korun.

Nejvýrazněji svou vahou však na index PX tlačily akcie Erste, které mají druhou největší váhu v indexu (19%). Obchodovaly se v závěru týdne i za méně než 893 korun, tj. vůbec nejníže od července.

Propadákem týdne se však staly akcie CETV, které se navrátily zpět pod hranici 100 korun. Kopírovaly negativní vývoj z domovského trhu Nasdaq, kde při absenci nových zpráv přicházely o předchozí zisky navršené po spekulacích o prodeji společnosti.

Firemní zprávy se týkaly zejména Unipetrolu, který postihl požár výroby na jedné jednotce v Záluží. Významnější však bylo zveřejnění nabídky dobrovolného odkupu ze strany majoritního akcionáře PKN Orlen za kurz 380 korun. Největší minoritní akcionář, skupina Paulinino s 20 % podílem, zatím nerozhodla, zda nabídku přijme. Zůstává tak nejasné, zda se může PKN naplnit cíl, získat v petrochemické skupině alespoň 90 % podíl.

Přehled týdenní / letošní výkonnosti na BCPP

 

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688