Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.04.2017 23:29:21

12. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve středu opět zlevnily. Důvodem bylo znovu geopolitické napětí, které nutí investory hledat méně riziková aktiva. Ztrácely hlavně finanční společnosti a průmyslové podniky, dařilo se defenzivnějším titulům.

Index Dow oslabil o 0,29 % na 20 591,86 bodu, širší index S&P 500 odepsal 0,38 % na 2 344,93 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,52 % na 5 836,16 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 4,64 % na 15,77 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o zhruba tři bazické body na 2,264 %.

Nejvýrazněji zlevnily akcie v průmyslovém sektoru, finančním odvětví a v sektoru základních materiálů. Dařilo se naopak sektoru veřejných služeb a odvětví necyklického spotřebního zboží. Odvětví zdravotní péče skončilo na zelené nule.

Americké akcie (12. dubna 2017), zdroj: Google

Investoři se připravují na neoficiální začátek výsledkové sezóny za letošní první čtvrtletí. Ve čtvrtek hospodářská čísla za první tři měsíce roku odtajní finanční domy Wells Fargo, JPMorgan Chase a Citigroup.

Nervozitu na trzích vyvolává napětí kolem Sýrie. Americký prezident Donald Trump nevyloučil další útoky na Sýrii, pokud tamní vláda bude pokračovat v používání chemických zbraní. Náladu na trzích nadále ovlivňuje také zvýšené politické napětí spojené s přesunem úderné skupiny amerického námořnictva ke Korejskému poloostrovu. Demonstrace síly Spojených států v oblasti je reakcí na raketové zkoušky neostalinistického režimu. Severokorejská média pohrozila, že "v případě americké provokace" bude proveden jaderný útok na USA. Investoři se v této situaci od rizikových aktiv, jakou jsou akcie, uchylují do bezpečných přístavů.

Trhy se také obávají, že současný vývoj by mohl odvést Trumpovu pozornost od slíbených opatření na podporu amerického hospodářství jako snížení daní, zjednodušení regulace nebo zvýšení výdajů za infrastrukturu. Právě tyto sliby pomáhaly americkým akciím v posledních měsících k růstu.

V indexu Dow ve středu nejvýrazněji zlevnily akcie výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-2,31 %), výrobce letecké techniky Boeing (-1,41 %) a maloobchodního řetězce hobby marketů Home Depot (-1,12 %). V plusu skončily cenné papíry výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+1,18 %) či farmaceutických společností Johnson & Johnson (+0,95 %) a Merck (+0,75 %).

Akcie kanadské společnosti BlackBerry (+16,05 %), s nimiž se obchoduje na americké burze Nasdaq, zpevnily o více než 16 % poté, co firma vyhrála arbitráž o 814,9 milionu USD ve sporu s výrobcem čipů QUALCOMM (-3,54 %).

Dařilo se i akciím maloobchodního řetězce Whole Foods Market (+1,7 %). Titul podpořila zpráva agentury Bloomberg, že převzetí firmy loni na podzim údajně zvažoval internetový maloobchodní prodejce Amazon.com.

Akcie aerolinek Delta Air Lines (-0,53 %) naopak mírně zlevnily poté, co společnost zveřejnila kvartální hospodářské výsledky, jež překonaly odhady analytiků, a přidala optimistický výhled.

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Další článek: Výměna stráží na pozici největšího rizika pro americké akcie: Tento graf má smysl vidět!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688