Research (Conseq)
Akcie v ČR  |  20.01.2017 13:05:12

Dividendová pražská burza. Vítězem 2016 Moneta + výhled 2017


Konec roku 2016 se vezl na pozitivní vlně, jež se vzedmula po listopadovém zvolení Trumpa americkým prezidentem. Ambiciózní plány na zvýšení investičních výdajů do infrastruktury nebo možné snížení korporátních daníUSA ze současných 35 % na téměř polovinu se kladně přelilo na většinu akciových trhů. Stranou nestál ani středoevropský region, který si za celý uplynulý rokkorunovém vyjádření připsal pěkných 9 % (index CECEEUR). Pokud se nicméně podíváme na výkonnost českého akciového indexu PX, ten s jednoprocentním zhodnocením skončil daleko za polskými či maďarskými akciemi.

 

Jasným vítězem uplynulého roku se stala nová emise na pražské burze Moneta Money Bank. Od květnového primárního úpisu (IPO) si připsala krásných 22 %. Zde bych ocenil hlavně přístup a provedení IPO bývalou matkou společností General Electric, která již několik let provádí optimalizaci svých aktivit, přičemž se zbavuje svých vedlejších činností, v mnoha případech přes IPO. I přes loňskou havárii v litvínovské rafinérii se letos dařilo akciím Unipetrolu. Za téměř devatenáctiprocentním zhodnocením bylo velice dobré pojištění zmíněné škodní události a relativně stále vysoké rafinérské a petrochemické marže. Nedařilo se naopak pojišťovně Vienna Insurance Group a Komerční bance, které ztrácely z důvodu nízkých výnosů na finančních trzích.

 

Vysoké dividendy lákadlem pro zahraniční investory

 

Důležité volby s mnoha populistickými sliby proběhnou jak v Německu a Francii, tak i v říjnu v České republice. Negativním tématem může být zavádění sektorových korporátních daní pro banky, utility nebo telekomy, pozitivním, avšak ještě méně pravděpodobným, pak zrušení danídividend. Finanční instituce by měly těžit z dluhopisových výnosů, které jsou silně korelovány s inflací. Český akciový trh se (hned po rumunském) může v rámci regionu chlubit jedním z nejvyšších dividendových výnosů. Právě ty by se mohly dostat do hledáčku zahraničních investorů. Vést by k tomu mělo i očekávané upuštění od řízeného kurzového režimu Českou národní bankou a právě spekulace na posílení české koruny. Jedním z nejlevnějších nástrojů, jak si daný krok centrální banky zahrát, mimo dluhopisů se zápornými výnosy, mohou být relativně málo volatilní dividendové akcie. České akcie samozřejmě nebudou stát mimo světové dění, avšak pozitivní obrázek na dobrý hospodářský vývoj by mělo být pozitivním stimulem.

 

Při pohledu na jednotlivé akcie nejvíce věřím akciím pojišťovny Vienna Insurance Group. Růst úrokových sazeb spolu se silným spotřebitelem se promítnou do vyšších zisků z dluhových instrumentů a zdražení pojistného. Extrémně nízké hodnotové ukazatele ve spojení s modernizací a zefektivnění provozních činností by mělo hrát do karet akcím Unipetrolu. Průměrný očekávaný kazatel P/E (cena akcie k zisku na akcii) pro letošní a příští rok blízko hodnoty 6 poskytuje veliký prostor pro revizi dividendové politiky se zajímavým výnosovým potenciálem.

 

Zvyšující se kupní síla obyvatel a s tím spojený růst výdajů na reklamu by se měl promítnout do hospodaření mediální skupiny CME. Lepšící se provozní výsledky povedou k snížení zadlužení, což se promítne do snížení úrokových dluhových nákladů, a tím pádem do úrovně čistého zisku. Zajímavou událostí pak bude blížící se termín konverze warantů držených společností Time Warner. Výčet zajímavých společností bych uzavřel finančním titulem Moneta, která na současných cenách disponuje skoro desetiprocentním dividendovým výnosem a silnou kapitálovou strukturou, přičemž klesající čistý zisk z důvodu utahujících se úrokových marží by měl být již zaceněn. Za pozornost stojí i mnoho dalších akcií na pražské burze, ne mnoho z nich se může pyšnit dvoucifernou dynamikou růstu tržeb, avšak defenzivní charakter většiny společností spolu s dividendovým výnosem PX indexu blízko 5 % by mohl být atraktivním lákadlem pro spoustu investorů.

 

Martin Pavlík, portfolio manažer Conseq Investment Management a.s.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.07.2017Nejdražší značky světa (2016 vs. 2017) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
15.02.2017Na jaké akcie si dát (nejen) v roce 2017 pozor na pražské burze? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688