Okénko investora  |  22.12.2016 09:20:03

Smith & Wesson mění jméno na American Outdoor Brands!

Autor: Ing. Libor Stoklásek

Akcionáři amerického výrobce zbraní Smith & Wesson Holding Corpodhlasovali změnu názvu společnosti na American Outdoor Brands Corp.  Změna názvu společnosti vstoupí v platnost 1. ledna 2017, přičemž dojde ke změně tickeru z „SWHC“ na „AOBC“.

Prezident a generální ředitel společnosti James Debney ve svém prohlášení uvedl, že vedení společnosti je touto změnou nadšeno a těší se na novou kapitolu jedné z nejznámějších zbrojních firem na světě. James Debney ve své zprávě nadšeně napsal: „Věříme, že American Outdoor Brands Corp. bude skutečně reprezentovat naši nezměrnou škálu produktů a značek v oblasti střelby, lovu a drsné outdoorové turistiky.“ Navrhovaná změna byla schválena správní radou Smith & Wesson Holding Corp. počátkem 7. listopadu 2016. Podle prohlášení na internetových stránkách má nový název odrážet širší nabídku produktů společnosti. Debney dále dodává, že společnost má v úmyslu pokračovat v rozšiřování základního portfolia společnosti se zaměřením na značky a produkty, které nejlépe vyhovují potřebám a životnímu stylu cílových spotřebitelů.

Společnost byla založena v roce 1852 pány Horacem Smithem a Danielem Baird Wessonem, když opustili svoje předchozí zaměstnání v podniku Allen, Brown & Luther, kde byli spolupracovníci. Usídlili se ve státě Connecticut a okamžitě začali s vývojem nového typu opakovací pistole. O rok později si jej nechali patentovat. Nový koncept pistole byl tak rychlý, že dostal přezdívku THE VOLCANIC. I přes tento prvotní úspěch se firma dostala do finančních potíží a v roce 1854 ji byli tito pánové nuceni prodat panu Oliveru Winchesterovi. Ve stejném roce Horace Smith z nové zbrojovky, s novým názvem Volcanic Arms Company, odešel, zatímco Smith zůstal Winchesterovým zaměstnancem. O dva roky později Smith a Wesson opět našli společnou řeč a firma začala opět fungovat pod starým názvem. Díky získanému patentu na revolver, používající jednotní kovové náboje si firma zajistila monopol na trhu. Od roku 1859 se společnost rozrostla do takové míry, že potřebovala nové zázemí a přesídlila do Springfieldu ve státě Massachusetts, kde sídlí dodnes. S počátkem americké občanské války v roce 1861 dramaticky vzrostla poptávka po revolverech Smith & Wesson. V roce 1869 byl patentován nový typ revolveru, u kterého se sklápěla hlaveň i s válcem a vyhazovač automaticky vyhodil vystřelené prázdné nábojnice. Přestože velký zájem byl projeven hlavně ze strany americké armády, společnost cítila potřebu expandovat do zámoří na evropský trh. Zakázky přicházely i z Ruska a o určité množství zbraní projevily zájem i státy jako Turecko a Japonsko.  Koncem 70. let 19. století se firma zabývala také vývojem malých revolverů. Začala vyrábět revolver s ručním vyhazovačem, později pak revolvery z nerezové oceli. V roce 1913 reagovala na menší poptávku po revolverech výrobou pistolí. Roku 1939 však měla zbrojovka opět finanční problémy, zachránila ji spolupráce s britskou armádou. V padesátých letech začal Smith & Wesson vyrábět také sportovní pistole.

Příjmy společnosti Smith & Wesson Holding Corp. dosáhly za rok 2016 přibližně 723 mil. dolarů. Výhled společnosti a odhady analytiků pro rok 2017 se pohybují ve výši 920 až 930 mil. dolarů. Akcie společnosti za letošní rok vykázaly pokles o 0,15 %. Zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států amerických stáhlo většinu firem zbrojního sektoru do záporného teritoria. Během roku akcie dosahovaly ročního zhodnocení i přes 39 %. Aktuální cena akcií SWHC se pohybuje u 22 USD, roční maxima dosahovala 30,36 USD, minima těsně na hranicí 20 USD.

 Smith & Wesson 460XVR Magnum 10 inch Performance Center

Smith & Wesson 460 XVR 10 inch

Ing. Libor Stoklásek

Absolvent manažersko-ekonomického studijního programu Mendelovy univerzity v Brně a navazujícího studia programu hospodářská politika a správa se zaměřením na finance a investiční management. Problematice kapitálových trhů a burzovního obchodování se začal naplno věnovat už během studia. Po absolvování patnácti měsíční praxe u společnosti Grant Capital a.s. se začlenil do managementu investičního projektu STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688