Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.12.2016 09:14:19

Rozbřesk – Rusko a spol. o víkendu stvrdí dohodu s OPECem

Bouře ve sklenici vody točící se okolo italského referenda rychle odezněla, a tak je třeba se soustředit na jiné, podstatnější informační signály - třeba ty točící se okolo ropy. O víkendu totiž dojde na avizovanou schůzku zástupců OPECu s producenty mimo “kartel” a budou se dohadovat na příspěvku vnějších producentů ke stabilizaci trhu s ropou.

Zástupci OPECu přitom mohou být s reakcí trhu na jejich dohodu, alespoň prozatím, spokojeni. Cena ropy Brent se dostala nejvýše od léta 2015. To platí i přesto, že jejich produkce v listopadu patrně vzrostla na nová historická maxima a podobný vývoj lze očekávat i v prosinci.

Připomeňme, že OPEC dle textu dohody z 30. listopadu však počítá s tím, že se k ní připojí i producenti mimo “kartel”. O tom, jak přesně bude jejich příspěvek vypadat, se bude jednat právě tuto sobotu, opět ve Vídni. OPEC přitom předpokládá, že těžaři, kteří nejsou jeho členy, z trhu denně “odstraní” dalších 600 tisíc barelů ropy.

Někteří z nich, jako například Brazílie, již otevřeně a jasně vystoupili proti tomuto požadavku. Celkově je nicméně velice pravděpodobné, že i dohoda s Ruskem a spol. projde. A to už proto, že by bylo značně netaktické ohrozit složitě dosahovanou shodu OPECu a vyvolat tím opětovný pokles cen ropy. Ochota producentů “kartelu” snížit svou produkci sice patrně nestojí a nepadá s tím, zda se k ní připojí i ostatní. Lze však čekat, že část trhu by si případnou zdrženlivost Ruska a spol. mohla vykládat i tímto způsobem. Rusko tak patrně závazek “postupně v závislosti na technických možnostech omezit těžbu až o 300 tisíc barelů denně” zopakuje. To může ceny ropy posunout ještě dál vzhůru (do rozmezí 55-60 USD/barel).

Tvrdší oříšek bude samozřejmě samotné dodržování dohody, a to právě zejména ze strany Ruska. To sice v minulosti slíbilo už leccos, ale dodržování dohod ohledně omezení těžby ropy nepatřilo mezi jeho silné stránky (např. rok 2001). Zjistit, že se možná někde objevuje více ropy, než má, však může trvat několik měsíců. Rusko totiž může mlžit déle než například země v jádru OPECu, neboť většinu ropy vyváží ropovody a nikoliv pomocí v dnešní době již celkem snadno sledovatelných tankerů.

FOREX

Region

Lehký pokles výnosů v USA stačil polskému zlotému, aby se odrazil od úrovně EUR/PLN 4,50 a začal mazat ztráty, které nabral v uplynulých dnech. To konec konců může pokračovat i dnes, kdy NBP na svém zasedání zdůrazní neutrální nastavení měnové politiky, a to právě s ohledem na slabší zlotý a návrat meziroční míry inflace do nezáporného teritoria. Neočekáváme tedy žádnou změnu měnové politiky, přičemž oficiální úrokové sazby by podle našeho názoru měly zůstat nezměněny i příští rok.

Koruna pak dnes po ránu bude sledovat sérii důležitých dat z ekonomiky (průmysl a zahraniční obchod za říjen) a také zajímavé údaje o devizových rezervách ČNB.

EUR/USD/GBP

Italské referendum bylo rychle zapomenuto, což značí, že společná měna nemá viditelnější problém a vše se opět točí kolem úrokového diferenciálu (mezi dolarovými a eurovými sazbami). Včerejší výsledek amerického zahraničního obchodu pak potvrdil předběžný odhad, kdy exporty v říjnu výrazně klesaly, což se velmi negativně podepisuje na růst v tomto kvartále (náš běžící odhad ukazuje na 1% růst amerického HDP).

Dnes po ránu sice trh může zaujmout výsledek německého průmyslu, ale trh se již soustředí na zítřejší veledůležité zasedání ECB.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688