Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  22.09.2016 13:38:47

Fed plánuje zvýšení sazeb až v prosinci


Navzdory rostoucím očekáváním, podpořeným vystoupením některých členů výboru FOMC z posledních týdnů, Fed ke zvýšení své klíčové sazby zatím nepřistoupil. Rozhodování výboru ale nebylo jednohlasné, tři z jeho členů by rádi viděli sazby na vyšší úrovni již nyní. Sama předsedkyně výboru Janet Yellen pak uvedla, že většina členů Fed se shoduje na jednom letošním růstu, a že přílišné váhání se zvýšením sazeb sebou přináší určitá rizika. To bylo myšleno zejména směrem k domácí spotřebě a růstu počtu nových pracovních míst, payrolls, jejichž současnou tvorbu Fed považuje za více než dostatečnou. Ke zvýšení sazby tak nejspíše dojde, vzhledem k důležité události volby prezidenta v listopadu, až na prosincovém zasedání.

Na tiskové konferenci Yellen uvedla, že oproti ne úplné jednotě členů výboru týkající se načasování růstu sazeb, je výbor konzistentní v pohledu na stav ekonomiky USA. Ta si vede stále uspokojivě, zatím nevykazuje známky přehřátí a její další výhled je vyvážený. Spokojenost panuje zejména se spotřebou domácností, naopak mírným zklamáním jsou investice. Výhled růstu v nově předložené střednědobé prognóze byl ponechán pouze s malou korekcí směrem dolu. Fed neočekává v příštích pěti letech růst HDP vyšší než 1,8%. V tomto pohledu se nejspíše odrážejí obavy z možných dopadů globálního vývoje. Nízkou inflaci pod stanoveným cílem potom Fed vidí v dalších 2-3 letech. Nepřítomnost růstu cen byla také zmíněna jako jedna z hlavních příčin ponechání sazby na současné hodnotě. 

Finanční trhy, na pro ně možná mírně negativní zprávy, zareagovaly nezvykle klidně, ve směru odpovídajícímu ponechání sazeb na stávající úrovni, a ani během následující tiskové konference nedošlo ke zvýšení volatility obchodování. Dolarový index odepsal několik desetin procenta, akciové indexy a zlato odmazaly část ztrát z posledních dnů, výnosová křivka USD mírně poklesla zejména na svém delším konci. 

Vzhledem k přetrvávající nízké inflaci a mírnému, ale stabilnímu růstu ekonomiky USA, došlo ke snížení očekáváné dynamiky růstu krátkodobých sazeb, u kterých nyní trhy počítají se zvýšením ke konci roku 2017 o 0,75%. Fed proto může přistoupit k opravdu velmi pozvolnému utahování měnové politiky. Letošní rok by tedy mohl být vzorem pro ty následující, ve kterých budou investoři od ledna do prosince udržováni v napětí, zda-li Fed zvedne jednou nebo dvakrát.

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688