Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  09.07.2016 07:45:41

Nick Butler: Je libo elektřinu od Applu?

Revoluce často začínají nenápadně. Před třemi týdny požádala jedna společnost americkou Federální energetickou regulační komisi o povolení prodávat elektřinu jednotlivcům a domácnostem.

Na takové události by nebylo nic zvláštního, kdyby se ta společnost nejmenovala Apple. Jeho krok je známkou toho, že restrukturalizace energetického trhu, která změní energetický sektor napříč celým světem, začala. Alespoň je o tom přesvědčen Nick Butler, energetický analytik a přispěvatel názorové sekce listu Financial Times.

Apple a ti druzí

Butler už před dvěma lety zmínil možnost vstupu nových hráčů na energetický trh. V té době hovořil o Googlu a Amazonu. Článek vzbudil trochu zájmu a mnoho skepse. „Proč by společnosti, které o energetice nevědí vůbec nic, měly chtít vstoupit na trh, kde by čelily mocné konkurenci zavedených firem?“ ptá se Butler.

Odpověď je nasnadě. Narušování zvenčí je klíčovou strategií pro většinu úspěšných moderních firem. Google zcela změnil telekomunikační byznys, Amazon úspěšně bourá představu o tom, jakým způsobem lidé nakupují nejrůznější věci, a nyní se Apple rozhodl rozbít bariéry vstupu na trh s energií. Ačkoli zatím o svých záměrech příliš neinformoval, ale směr je celkem jasný.

Apple platí za silného zastánce boje proti klimatickým změnám a už dnes používá 93 % energie z obnovitelných zdrojů. Zejména pak energii větrnou a sluneční, včetně solárních panelů, které běžně umisťuje na střechy svých budov. Apple tak bude moci elektřinu prodávat přímo svým klientům. Pokud získá licenci, bude moci oslovit s nabídkou elektřiny širokou veřejnost.

I zelená energie je jen byznys

„Nepodlehněme falešnému dojmu, že jde o jakýsi druh filantropie nebo zeleného bláznovství,“ varuje Butler. Apple je podnikatelský subjekt a elektřina je jeho nejnovější produktovou řadou. Firma s nakousnutým jablkem ve znaku je už dnes jedním z největších spotřebitelů solární energie. Nyní může vstoupit do kterékoli části svého distribučního řetězce a prodat elektřinu koncovému uživateli. A může tak činit v globálním měřítku a využít při tom své obrovské kapitálové zdroje a v neposlední řadě také své dobré jméno, svou značku.

Vyrábět elektřinu je jedna věc. Na druhé straně se jako efektivnější může zdát spolehnout se na její dodavatele a soustředit se na investice do vývoje samořiditelných elektromobilů. Ostatně bohaté zkušenosti s výsledky investic do high-tech technologií ukazují, že i v tomto ohledu může mít Apple vážné ambice. Zdá se, že Apple staví na tom, co umí nejlépe: špičkové aplikace prodávané širokým masám. A podobně jako u těchto produktů, může být americký trh i v případě elektřiny jen výchozím bodem.

Apple se může stát průkopníkem, ale nejspíše nezůstane ve své nové misi osamocen. Jakmile se jednou hradby prolomí, neexistuje žádný důvod pro ostatní firmy, aby se jimi na trh nechtěly dostat také. A to včetně těch nastupujících z Číny nebo Indie.

Neusnout na vavřínech

„Obyvatelé starého energetického světa nemohou zůstat pasivní a nerozhodní tváří v tvář novým výzvám,“ myslí si Nick Butler. Lákadlo tvrdošíjně trvat na starém obchodním modelu musí být překonáno a odmítnuto. Vlastníci tradičních utilit jsou zejména v Německu svědky toho, jak jejich hodnota klesá, především díky politice veřejné podpory obnovitelným zdrojům. Apple a další noví hráči na energetickém trhu jsou dalším důvodem pro to, aby se klasické utility vzpamatovaly.

To ale není všechno. Zavedené způsoby výroby, distribuce a obchodu jsou napříč energetickým sektorem velmi zranitelné. A tempo změn v globalizovaném světě nenechává prostor pro polovičatá řešení. Ještě před deseti lety neexistoval iPhone ani jeho následovníci – první se objevil až v roce 2007. Za dobu kratší než deset let se z iPhonů stal technologický hit, který udává směr světovému trhu. Nikde není psáno, že se něco podobného nemůže přihodit v energetickém sektoru. A stejně tak není psáno, že ti, kteří byli úspěšní v minulosti, na trhu zůstanou. „Revoluce jsou dvojího druhu: kreativní a destruktivní. V energetice právě začíná proces velkých změn,“ uzavírá Nick Butler.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:19  Útlum německé ekonomiky pokračuje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út   8:18  Nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:15  Exit Bank of Japan z politiky záporných sazeb bez dopadu na EUR/USD ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688