Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.05.2016 11:10:40

27. května: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily páteční seanci opatrným růstem a v plusu se držely celý den. V druhé polovině obchodování hlavní indexy ustály i projev šéfky Fedu Janet Yellenové, která během vystoupení na Harvardově univerzitě řekla, že by Fed měl brzy opatrně zvýšit úrokové sazby. Pozornost trhy věnovaly i revidované zprávě o vývoji americké ekonomiky na začátku letošního roku. V týdenním horizontu americké akcie zpevnily nejvíce za poslední dva měsíce.

Dow v pátek stoupl o 0,25 % na 17 873,22 bodu, širší S&P 500 zpevnil o 0,43 % na 2 099,06 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 0,65 % na 4 933,50 bodu. Index volatility VIX klesl o 2,31 % na 13,12 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva bazické body na 1,851 %.

V plusu skončilo v pátek osm z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektorům cyklického a necyklického spotřebního zboží a technologickému odvětví. Pod nulou skončily sektor základních materiálů a energetické odvětví a jen minimálně stouplo telekomunikační odvětví.

Americké akcie (27. května 2016)
Americké akcie (27. května 2016)Zdroj: Google

Od pondělí do pátku Dow přidal 2,13 %, S&P 500 vzrostl o 2,28 % a Nasdaq Composite přidal 3,44 %. Pro index Dow jde o nejlepší týden od týdne do 18. března, a pro S&P 500 dokonce od týdne do 4. března.

Americké akcie (týden do 27. května 2016)
Americké akcie (týden do 27. května 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v pátek nejvíce zdražily akcie mobilního operátora Verizon Communications (+0,92 %), vydavatele platebních karet Visa (+0,84 %) a softwarové společnosti Microsoft (+0,83 %). Nedařilo se naopak cenným papírům řetězce restaurací s rychlým občerstveném McDonald''s (-0,44 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-0,17 %) nebo maloobchodního řetězce Wal-Mart (-0,14 %).

"Ekonomika se dále zlepšuje, její růst podle všeho zrychluje. Jestliže to tak půjde dál a nadále se bude zlepšovat i situace na trhu práce, což očekávám, bylo by zvýšení sazeb v příštích měsících přiměřeným krokem," řekla v pátek v ostře sledovaném projevu na Harvardově univerzitě Janet Yellenová.

Finanční trhy vzhledem k výraznému zpomalení růstu americké ekonomiky v posledních dvou čtvrtletích donedávna očekávaly, že Fed naváže na krok z loňského prosince nejdříve ke konci roku. Minulý týden však vyšel zápis z posledního zasedání Fedu, na němž dali jeho činitelé najevo, že pokud se bude stav ekonomiky zlepšovat, bude možné přistoupit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb už v červnu.

Nyní se podle agentury Reuters analytici zaměřují zejména na červenec. Příští měsíc podle nich Fed zřejmě ještě nezakročí, aby nezhoršil situaci na finančních trzích, které by mohly zasáhnout otřesy v souvislosti s britským referendem o vystoupení z Evropské unie naplánovaným na 23. června.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká centrální banka (Fed) by v příštích měsících měla opatrně zvýšit úrokové sazby, protože stav amerického hospodářství se zlepšuje. V pátek to během vystoupení na Harvardově univerzitě řekla šéfka centrální banky USA Janet Yellenová. Její slova dále zvýšila pravděpodobnost brzkého přitvrzení dosud výrazně uvolněné měnové politiky.
  • Americká ekonomika zpomalila v letošním prvním čtvrtletí celoročně přepočtený růst na 0,8 %, což je nejslabší tempo růstu za poslední rok. Výsledek páteční zpřesněné zprávy ministerstva obchodu USA byl však lepší než první dubnový odhad, který ukazoval na zpomalení růstu na 0,5 %. V předešlém kvartálu vzrostla největší světová ekonomika o 1,4 %. K lepšímu výkonu přispěl nižší obchodní deficit spolu se zlepšením firemních zisků. Ekonomiku však celkově srážel silný kurz dolaru a slabá zahraniční poptávka, což podkopalo vývoz a průmyslový sektor. Nadále ji oslabuje také propad investic v energetickém sektoru, který je reakcí na dvouletý pokles světových cen ropy.
  • Růst spotřeby amerických domácností dosáhl v prvním čtvrtletí letošního roku hodnoty 1,9 %, stejně jako v kvartálu předchozím. Očekávalo se ale, že tempo růstu bude ještě o dvě desetiny procentního bodu vyšší.
  • Zisky amerických korporací v prvním čtvrtletí letošního roku stouply ve srovnání s předchozím kvartálem o 0,6 %, kdy naopak mezikvartálně o 8,4 % klesly.
  • Firmy z Ruska a USA uvedou společně na americký trh ruské jaderné palivo pro tlakovodní reaktory provozované ve Spojených státech. Podle zprávy agentury TASS se na "strategické alianci" dohoda ruská palivová společnost TVEL s americkou firmou Global Nuclear Fuel Americas (GNF-A). Dohoda podléhá schválení americké Komise pro regulaci jaderné energie (NRC).
  • Vývojář aplikace Snapchat se podle všeho připravuje ke vstupu na burzu. Nový člen představenstva firmy Stan Merseman na své soukromé internetové stránce píše, že "pomáhá generálním a finančním ředitelům připravovat jejich firmy na existenci ve formě akciových společností". V minulosti již Meresman na burzu pomohl například firmám LinkedIn, Zynga, Riverbed Technology a Polycom.
  • Těžařská společnost Freeport-McMoRan údajně jedná o odprodeji přinejmenším části svých provozů v Jižní a Severní Americe.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy v uplynulém týdnu klesl o dva na 316. V předchozím týdnu se poprvé po devíti týdnech počet aktivních ropných vrtů nesnížil. Počet aktivních vrtů pro těžbu zemního plynu pak v uplynulém týdnu vzrostl o dva na 87.

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Jaká rally?! Drobní investoři růstu cen akcií nevěříJaká rally?! Drobní investoři růstu cen akcií nevěří

Býčí sentiment mezi americkými individuálními investory v posledním týdnu klesl nejen na minimum od začátku býčího trendu v březnu 2009, ale dokonce na nejnižší hodnotu za více než deset let. Vyplývá to z průzkumu, který na týdenní bázi prování Americká asociace individuálních investorů (AAII). 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688