Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  21.02.2016 08:15:42

Cameron se dohodl s Evropou. Udrží Británii v Unii?

Britský premiér Cameron si může na chvíli oddychnout. Dosáhl dohody své země s EU. Konzervativci jsou ale rozdělení.

Evropský summit k imigraci a vyjasnění si podmínek setrvání Velké BritánieEvropské unii se protáhl. Výsledkem sice je dosažení jisté dohody mezi Evropskou unií a Velkou Británií, nicméně premiér Cameron si může oddychnout jen napůl. Jeho konzervativci jsou rozpolcení a i někteří ministři Cameronova kabinetu se netají tím, že budou před referendem podporovat vystoupení Spojeného královstvíEvropské unie.

Agentura Reuters přinesla zprávu o tom, že David Cameron vyhlásil referendum o setrvání BritánieEU na 23. červen tohoto roku. Prakticky se tak potvrdil termín, o kterém se již nějakou dobu spekulovalo. Předseda britské vlády se zároveň dal slyšet, že po dosažení dohody bude „celým svým srdcem a celou svou duší“ členství své země v Evropské unii podporovat.

„Opuštění Evropské unie by ohrozilo naši ekonomickou a národní bezpečnost,“ řekl Cameron vzápětí poté, oznámil, že britskému parlamentu navrhne vyhlášení referenda na počátek třetí dekády června.

Cameron však ještě nemá vyhráno a celá partie, kterou rozehrál před posledními britskými parlamentními volbami, může ještě skončit tak, jako když si děti hrají se sirkami ve stohu. Krátce po tom, co Cameron obeznámil své ministry s výsledky summitu, se proti němu obrátil jeden z jeho nejbližších politických spojenců, ministr spravedlnosti Michael Gove a dalších pět členů vlády. Ti budou v kampani před referendem stát za odpůrci členství Británie v Unii.

David Cameron však dává členům nejen svého kabinetu, ale i dalším konzervativcům volnou ruku v tom, kterou stranu budou v otázce setrvání BritánieEU podporovat. Většina ministrů, včetně ministryně vnitra Mayové a ministra financí Osborna, Camerona v názoru na členství ostrovního království v EU podporuje.

Co se v Bruselu „upeklo“

  • sedmileté období pro uplatnění záchranné brzdy pro omezení přístupu cizinců, včetně občanů jiných členských zemí EU, k sociálním benefitům,
  • sociální dávky na děti, které nežijí ve Velké Británii, ale jejich rodiče tam pracují, se budou valorizovat jen na základě inflace. Opatření se týká jen nově příchozích, od počátku roku 2020 pak všech
  • Británie bude mít možnost projednat legislativní návrhy zemí eurozóny na úrovni summitu
  • výjimka pro Británii z těsnější evropské integrace

Podrobně v článku: Dohoda Camerona s Tuskem bod po bodu

Postoj politických sil je různorodý, většina však členství v EU podporuje

Lídr protievropské strany UKIP Nigel Farage již v pátek, tedy ještě před uzavřením dohody mezi EU a Británií jakoukoli možnost reformovat Evropskou unii zpochybnil. Vláda za vládou se snažila o reformu Unie, ale nikdy žádná fundamentální změna nepřišla,“ řekl Farage podle The Independent.

Předseda labouristů Jeremy Corbyn považuje Cameronovu dohodu s Evropskou unií za jakýsi nedůležitý vedlejší efekt předvíkendového summitu. „Z hlediska řešení problémů, kterým většina Britů čelí je ta dohoda irelevantní,“ komentoval Corbyn pro The Independent. Chybí mu tam cokoli, co by alespoň minimálně chránilo práva pracujících. „Hlavním cílem pana Camerona bylo uklidnit oponenty v jeho konzervativní straně,“ dodal Corbyn. Labouristé přesto členství BritánieEU podporují.

Zcela opačné stanovisko, než Farage, zaujali liberální demokraté Tima Farrona. Ti členství Velké BritánieEvropské unii dlouhodobě podporují. Tim Farron na stanovení termínu hlasování o setrvání Spojeného královstvíEU ihned zareagoval prohlášením, které rozeslal všem členům své strany.

Červnový termín „nám dává necelé čtyři měsíce na to, abychom oslovily proevropské voliče a přesvědčili je, aby šli a volili v EU zůstat. Můžeme to dokázat! Hledáme proevropské, navenek orientované a tolerantní voliče,“ burcuje své spolustraníky Farron.

Podporu setrvání Velké BritánieEU vyjádřila také skotská ministryně financí a předsedkyně Skotské národní strany Nicola Sturgeonová. „Euroskepticismus sice ve Skotsku existuje, ale ne v tak velké míře, jako v jiných částech Království,“ řekla již dříve Sturgeonová. Že může být Skotsko Cameronovým spojencem při červnovém referendu dokládají také slova Johna Curtice, politologa a experta na politická hlasování. „Není pochyb o tom, že Skotsko je znatelně více proevropské, než Velká Británie jako celek,“ řekl Curtice pro BBC.

Postoj Skotské národní strany se Davidu Cameronovi jistě hodí. Pokud by totiž Velká Británie řekla v červnovém refernedu „NE“ setrvání v Unii, vzrostlo by riziko, že Cameron může vstoupit do dějin jako poslední premiér kompletní Velké Británie. Někdy se totiž spekuluje, že právě členství Spojeného království v EU je to, co přimělo Skoty odmítnout v referendu odtržení od Británie.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688