Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  20.01.2016 10:00:41

NGA sítě: Mládek pod tlakem Sobotky i sektoru

Ministerstvo průmyslu a obchodu se má dnes vypořádat s připomínkami k návrhu zákona o opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí elektronických komunikací (transpoziční novelou).

Dnes má podle informací Ekonomického deníku proběhnout na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) vypořádání připomínek ke klíčovému materiálu pro rozvoj NGA sítí. Jedná se o návrh zákona o opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí elektronických komunikací a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen „transpoziční novela“), který má být tzv. transpoziční novelou, převádějící do českého právního řádu směrnici Evropského parlamentu a Rady 2014/61/EU ze dne 15. května 2014 o opatřeních ke snížení nákladů na budování sítí elektronických komunikací.

Nebude to pro úředníky MPO jednání vůbec jednoduché: k transpoziční novele se totiž podle zjištění Ekonomického deníku sešly desítky zásadních připomínek ze 17 připomínkových míst. Obecně se dají shrnout do konstatování, že MPO sice splnilo „domácí úkol“ něco předložit do konce roku 2015, ale obsah transpoziční novely nese všechny neduhy automatického překlápění evropských směrnic do českého právního řádu. MPO je navíc terčem kritiky za to, že nezohlednilo připomínky, které – při prvním předložení transpoziční novely v minulém roce – ministerstva, úřady i sektor uplatnily a v podstatě jen oprášilo původní, již jednou stažený návrh. Úřad vlády, konkrétně odbor kompatibility, také upozorňuje, že již uplynul čas, který měla ČR na transpozici této směrnice: „Ačkoliv si je předkladatel zjevně vědom časového hlediska přijetí návrhu zákona, musíme upozornit, že směrnice 2014/61/EU má být provedena do 1. ledna 2016. Tato lhůta se vzhledem k aktuálnímu stádiu legislativního procesu stěží stíhá, a proto musí být předkladatel připraven na důsledky, např. v podobě zahájení řízení o porušení smlouvy proti České republice pro nevčasnou transpozici směrnice 2014/61/EU,“ napsali vládní úředníci začátkem prosince minulého roku ve svých připomínkách.

Pro rozvoj NGA sítí je přitom tento zákon, respektive správné převedení směrnice do českého právního řádu, při respektování českých specifik, mnohem důležitější, než přijetí „Národního plánu rozvoje sítí nové generace“ (NPRSNG). Jednoduše řečeno, jeho smyslem je donutit firmy i veřejný sektor sdílet informace o investičních záměrech a stavbách, které by mohly být využity zároveň pro budování kapacit NGA sítí, a umožnit jejich využití. Preference přijetí kvalitní podoby transpoziční novely zazněla i na jednání poslaneckého podvýboru pro ICT a e-Governement na začátku prosince minulého roku. „Myslím si, že tlak premiéra na předložení Národního plánu rozvoje NGA sítí do konce tohoto roku je nesmyslný. Prioritou je přece transpozice směrnice 2014/61, to nás nyní tlačí,“ vyjádřila převažující názor sektoru Hana Továrková z Hospodářské komory ČR. Transpoziční novela totiž mimo jiné upravuje podmínky při investování do budování a rozvoje sítí, stanovuje povinnosti a práva jednotlivých aktérů a roli státu při „snižování nákladů“.

Transpoziční novela v podobě, jak ji předložilo MPO, totiž vzbuzuje spíše obavy, že se bude jednat o normu, která místo snižování nákladů na budování sítí a odstraňování informačních bariér přinese pro jednotlivé aktéry spíše další vícenáklady a do vztahů zmatek. Vedle legislativních nepřesností a rozporů, například s novým stavebním zákonem, který je ve fázi legislativního procesu, totiž transpoziční novela přináší nové a nemalé náklady firmám na systém, v němž budou ze zákona a lhůtách povinně předávat informace o svých investičních záměrech. Pokud by u středních a větších firem znamenal zákon nemalé vícenáklady, pak u malých, lokálních poskytovatelů připojení, by mohlo nesplnění povinností ze zákona vést dokonce k likvidačním pokutám.

Samostatnou kapitolou kritiky je pak skutečnost, že na základě politické dohody mezi ministrem vnitra Milanem Chovancem a ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, je část kompetencí z tohoto zákona – konkrétně zřízení a vedení tzv. Registru pasivní infrastruktury (RPI) a Jednotného informačního místa (JIM)- svěřeno neorganicky ministerstvu vnitra (MV). To by mělo mít na starosti i řešení sporů mezi jednotlivými, ze zákona povinnými místy, tedy nejčastěji mezi jednotlivými investory. Přitom samotné vnitro, například prostřednictvím zřizované „Národní agentury pro komunikační a informační technologie“ (NAKIT), bude potenciálním účastníkem těchto sporů, neboť bude taktéž investorem, byť v oblasti rozvoje neveřejných sítí.

Ze sektoru zaznívá taktéž názor, že MPO – na místo toho, aby se v návrhu zabývalo důležitými detaily, které by urychlily a zlevnily výstavbu – vsadilo vše na jedinou kartu v podobě vytvoření investičně a provozně drahého registru infrastruktury. Že se z celého spektra potřebných opatření upnulo především k tomuto jedinému a navrhuje jej navíc realizovat velmi sporným způsobem. Někteří představitelé sektoru také upozorňují, že ve studii proveditelnosti, kterou si nechal zpracovat Český telekomunikační úřad, je předpokládaná cena zřízení RPI v řádu desítek milionů, zatímco v materiálech vnitra se objevuje částka ve stovkách milionů. „Neznamená to nutně, že by vnitro chtělo registr předražit. Je z toho však minimálně patrné, že současný záměr zahrnuje mnohem více funkcionalit, než žádá implementace směrnice. Při viditelných snahách vnitra dostat pod kontrolu dění na internetu si může každý udělat vlastní názor, proč ministerstvo vnitra tak lpí na ovládnutí tohoto registru,“ komentuje tento záměr jeden z představitelů sektoru, který si nepřál být jmenován.

Problémů s přípravou na budování a rozvoj NGA sítí má tedy stát, najmě MPO, více než dost. A zdá se, že s jeho prací už došla trpělivost i premiéru Sobotkovi. Úřad vlády totiž v aktuální „První zprávě o implementaci Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu,“ konstatuje nesplněné úkoly MPO právě v bodech přijetí NPRSNG a transpoziční novely a stanovuje v obou dvou případech termín předložení do vlády „nejpozději“ do konce ledna. Zda se to MPO podaří splnit, ukáže i výsledek dnešního jednání o vypořádání připomínek k transpoziční novele. Bohužel, podle debat s představiteli sektoru se zdá, že už pomalu ztrácí důvěru v to, že stát bude vůbec schopen připravit podmínky pro čerpání evropských fondů na rozvoj NGA sítí.

-red-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.02.2017Sobotka: neodvolám, nakonec však Mládka odvolal Ekonomický deník (Ekonomický deník)
02.03.2016NGA sítě: Mládek se svými plány naráží u vládních legislativců Ekonomický deník (Ekonomický deník)
18.02.2016Hospodářský výbor: Vláda nezvládá projekt NGA sítí Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688