Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  14.12.2015 08:16:00

Další zasedání FEDu bude určitě historickou událostí


Všechno nasvědčuje tomu, že ve středu bude po dvoudenním zasedání FOMC oznámeno první zvýšení základní americké úrokové sazby od listopadu 2008. Samotný fakt bude zajímavý pouze v případě, že by FOMC úrokové sazby nezvýšil. Jinak ovšem bude zajímavá komunikace ohledně provedeného kroku, když FED bude muset pečlivě sladit tržní očekávání s vlastní předpovědí. Jak jsme byli svědky u dva týdny starého případu ECB, tak i teď v případě FEDu bude důležitý obsah tiskové konference, komuniké a shrnutí ekonomické prognózy. Ekonomové SG očekávají, že prezidentka FEDu J. Yellen přednese vyváženou řeč, která neposkytne trhům důvod k obavám, že by FED zvyšoval sazby se zpožděním a ani nepovede k pochybnostem ohledně dalšího postupného zvyšování úrokových sazeb. Ekonomové SG pro příští rok očekávají další tři pohyby sazeb směrem vzhůru. Ohledně toho nejbližšího kroku ve středu očekávají, že sazby si ponechají 25 bb rozpětí a že tedy budou ovlivňovány, tak aby se tržní sazby tvořily v intervalu 0,25-0,5 %.

V USA v příštím týdnu budou také ještě zveřejněna některá zajímavá data, která členové FOMC budou moci vzít na poslední chvíli v potaz. V úterý to budou čísla spotřebitelské inflace za listopad. Ekonomové SG očekávají zpomalení cenového růstu na 0,1 % m/m, když tržní konsenzus se utvořil na úrovni meziměsíční stagnace. Vidí za tím nižší ceny energií pro americké domácnosti a také stagnace cen potravin. Index spotřebitelských cen po odečtení cen potravin a energií pak podle odhadů v listopadu přidal 0,2 % m/m, což je 2 % y/y. Ve středu pak budou zveřejněna čísla z trhu nemovitostí. Počet započatých staveb by po poklesu v říjnu mohl v listopadu vzrůst o 6,6 % m/m. Je to důsledkem růstu jak jednogeneračních domů, tak i růstu staveb pro vícegenerační bydlení. Na druhou stranu by podle očekávání ekonomů SG měla v listopadu dále poklesnout průmyslová výroba o 0,5 % m/m, i výroba pouze ve zpracovatelském průmyslu, a to o 0,3 % m/m. Tento propad, největší od března 2012, je důsledkem rozvrhu práce v automobilovém průmyslu a také poklesu v těžbě a dobývání nerostných surovin, když i produkce energií poklesla v důsledku nadprůměrných teplot.

I v Evropě bude poslední předvánoční týden ve znamení zásadních politických událostí. Ve druhé polovině týdne bude zasedat Evropská rada, jejíž diskuse se bude koncentrovat na bankovní unii a především na téma společného pojištění vkladů. Dalším tématem také bude seznam požadavků britské vlády ohledně existence Velké Británie v Evropské unii. Hlavním kamenem úrazu pravděpodobně budou otázky spojené s imigrací. Neočekává se ovšem, že ani v jednom z témat bude přijat nějaký závěr. Tato schůzka spíše připravuje půdu pro konkrétní návrhy na únor. O víkendu pak politická témata vygradují parlamentními volbami ve Španělsku. Ekonomové SG očekávají těsně vítězství pro-tržní koalice ovšem s velkým rizikem, že politická nestabilita jednoho z největších členských států eurozóny bude přetrvávat.

Počínající týden v Evropě bude naplněn ekonomickými čísly. Hned v pondělí budou zveřejněny údaje o průmyslové produkci, která by měla za říjen přidat 0,6 % m/m, i když další růstový potenciál zůstává poměrně utlumený. Finální čísla ohledně spotřebitelské inflace by pak měla potvrdit pokles o 0,2 % m/m, tedy 0,1 % y/y. Jádrové ceny v listopadu v eurozóně vzrostly o 0,9 % y/y. Dále pak tento týden budou zveřejněny předstihové indikátory. V případě Německa to budou indexy ZEW i Ifo, kde se očekává spíše korekce k nižším hodnotám. Pro Německo, Francii a eurozónu jako celek pak budou zveřejněny indexy PMI za ekonomiku, služby i zpracovatelský průmysl.


Autor: David Kocourek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688