Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  02.12.2015 10:30:41

Stát v přípravě rozvoje NGA sítí selhává, zaznělo ve Sněmovně

Podvýbor pro ICT jednal o budoucích krocích k budování NGA sítí. Máme zpoždění, ale prý to zvládneme, slyšeli poslanci od ministerských úředníků.

Na včerejším jednání Podvýboru pro ICT a e-Government Poslanecké sněmovny České republiky zaznělo, jaké kroky bude muset ještě Česko podniknout na cestě ke 14 miliardám na rozvoj vysokorychlostního internetu, které Česko může dostat z fondů EU. Sešli se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva vnitra, ministerstva pro místní rozvoj, Českého telekomunikačního úřadu a poskytovatelů internetového připojení. Na počátku jednání několikrát zaznělo uspokojení nad tím, že byl konečně vyřešen dlouhotrvající kompetenční spor mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem vnitra.

Ministerstvo průmyslu a obchodu jako rozhodující hráč

Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro řízení sekce podnikání, digitální ekonomiky a spotřebitele, Karel Novotný, shrnul aktuální stav celého projektu. Podle jeho sdělení se právě dokončuje aktualizace Národního plánu rozvoje NGA sítí, který by měl co nejdříve vstoupit do meziresortního připomínkového řízení a ještě do konce tohoto roku má být předložen vládě. „Žádali jsme premiéra o posunutí termínu pro předložení vládě do 31.3.2016, ale to nám bylo zamítnuto,“ povzdechl si Novotný.

Poté navázal informací o tom, že se již připravuje znění zákona, kterým se provede transpozice evropské směrnice EU 2014/61 O opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí elektronických komunikací. S tím jde ruku v ruce novelizace stavebního zákona a příprava pravidel pro čerpání dotací. Ta mají být hotová během prvního čtvrtletí roku 2016.

Jednání Podvýboru pro ICT a e-Government v Poslanecké sněmovně

Podvýbor pro ICT a e-Government včera jednal o NGA sítích

Do poloviny příštího roku mají být také zmapována „bílá místa“ internetového pokrytí. Mapování se má rozeběhnout dvěma kanály. Tím prvním je součinnost MPO a Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), tím druhým je akademická sféra. Ke spolupráci již byly vybrány tři univerzity, Vysoká škola báňská, České vysoké učení technické a Vysoká škola ekonomická, které mají nasbírat a zpracovat potřebná data. Ta budou následně porovnávána s daty, která nasbírají a zpracují MPO, respektive ČTÚ. Výstupy mají být k dispozici v červnu 2016.

Během třetího čtvrtletí příštího roku se MPO podle náměstka Novotného chystá zveřejnit první výzvy pro projekty na budování NGA sítí a v posledním kvartále by pak mohla být spuštěna výstavba prvních projektů. V prvním pololetí roku 2017 pak mají být proplaceny první peníze a vyhlášeno další kolo výzev.

Ministerstvo vnitra stále „ve hře“

Ministerstvo vnitra na jednání podvýboru zastupoval Roman Vrba, ředitel Odboru eGovernmentu. Ten v zásadě potvrdil, že drtivou většinu agendy, spojenou s rozvojem NGA sítí má v kompetenci ministerstvo průmyslu a obchodu, a to včetně aktualizace Národního plánu rozvoje NGA sítí, čerpání prostředků z evropských fondů a transpozice výše zmíněné směrnice. Ve všech oblastech je však ministerstvo vnitra připraveno s MPO spolupracovat.

Role ministerstva vnitra se tak prakticky omezuje na zřízení registru pasivní infrastruktury (RPI) a jednotného informačního místa (JIM). Registr pasivní infrastruktury má ministerstvo za cíl zřídit do jednoho roku od transpozice směrnice 2014/61.

V souvislosti s ministerstvem vnitra položil poslanec Leo Luzar (KSČM) otázku, zda je již definitivně mrtvá myšlenka zřízení státního podniku (NAKIT – pozn. autora), který by agendu NGA sítí zaštiťoval, respektive zda budou na ministerstvech k těmto účelům zřízeny speciální odbory. „O této otázce není definitivně rozhodnuto,“ vyhnul se přímé odpovědi Vrba. Z kontextu jednání podvýboru však prakticky vyplynulo, že se zřízením státního podniku (ať už NAKITu nebo jakékoli jiné státní organizace) vlastně nikdo již nepočítá. Podle některých odborníků, oslovených Ekonomickým deníkem, však Vrbova vyhýbavá odpověď může znamenat něco jiného, totiž že plán osamostatnění Odštěpného závodu Česká pošta a vznik nového státního podniku mrtvý není, pouze by se změnila náplň jeho činnosti. Tedy že nebude využit pro RPI a JIM, což by mělo dělat ministerstvo vnitra přímo.

MMR: Pozor na splnění podmínek EU pro podporu

Za ministerstvo pro místní rozvoj se jednání Podvýboru pro ICT a e-Government účastnil Vladimír Kváča, ředitel Odboru dohody o partnerství, evaluací a strategií, který připomněl, že ke zpřístupnění 14 miliard z evropských fondů musí Česko splnit tzv. předběžnou podmínku. To mimo jiné znamená, že Česko bude muset předložit kvalitní a komplexní ekonomickou analýzu, aktuální mapu existující infrastruktury a seznam adresných opatření pro stimulaci soukromých investic do rozvoje internetu.

Bez splnění této předběžné podmínky nebude moci Česká republika z evropských fondů na rozvoj NGA sítí čerpat ani korunu. Vladimír Kváča zdůraznil, že termín pro splnění této podmínky je do konce roku 2016, nicméně Česká republika má prý ambici tento svůj závazek splnit již do poloviny příštího roku.

Odborná veřejnost: Stát v podpoře rozvoje NGA sítí selhává

Na zasedání podvýboru byli přítomni také zástupci odborné veřejnosti, zejména z řad ICT unie. Prezidenta ICT unie Svatoslav Nováka především zajímalo, proč má mít právě ministerstvo vnitra v gesci zřízení RPI a JIM. Novák vyjádřil přesvědčení, že informace o alokaci nejen internetové infrastruktury mají být k dispozici všem subjektům napříč odvětvími, a že si dovede představit, aby tuto agendu zajišťoval někdo jiný, aniž by chtěl říci, kdo.

Novákův názor podpořili zástupci MPO s tím, že si dovedli představit například Státní energetickou inspekci, nicméně z rozhodnutí premiéra Sobotky bude mít RPI i JIM v gesci ministerstvo vnitra. „Ministerstvo vnitra je dnes garantem geoinfo strategie, a tak je přirozené, že vytvoří i RPI,“ dodal Roman Vrba.

Určité znepokojení vyjádřila Hana Továrková, členka představenstva Hospodářské komory ČR. „Myslím si, že tlak premiéra na předložení Národního plánu rozvoje NGA sítí do konce tohoto roku je nesmyslný. Prioritou je přece transpozice směrnice 2014/61, to nás nyní tlačí,“ sdělila Továrková. Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu s jejím postojem vyjádřili souhlas, nicméně nemají na výběr, než respektovat rozhodnutí premiéra Sobotky, který chce mít Národní plán ve vládě do konce tohoto roku.

Předseda hospodářského výboru Ivan Pilný na jednání podvýboru vyjádřil zděšení, že výstavba NGA sítí se má naplno rozjet až v roce 2017. „Jsem sice rád, že se kompetenční spory vyřešily, ale jsem poněkud vyděšen z toho, že se má začít něco budovat až v roce 2017. Obávám se, že soukromý sektor nebude čekat, zda dostane dotace, ale bude své sítě budovat nezávisle na tom. Takže tady se budou mapovat bílá místa, ale internetové sítě jsou dynamická záležitost, takže v roce 2017 to všechno může být jinak,“ řekl Pilný.

Toto jeho stanovisko v zásadě podpořil také Michal Frankl, člen představenstva společnosti CETIN. „Jsem poněkud rozčarován z toho, jak se celý projekt zpožďuje. Naše investiční plány jsme spustili tak, jako tak, bez ohledu na veřejnou podporu. Máme mimo jiné obavy, že pokud bude Národní plán vágní, tak nikdo nebude vědět, jak budou vlastně vypadat ony výzvy, zda vůbec k proplácení prostředků dojde a podobně,“ řekl Frankl.

Podobný názor vyjádřil i Svatoslav Novák: Dotace nejsou dogma. Není to něco, na čem závisí rozvoj internetu u nás. Dotace mají sloužit jako stimulace investic tam, kde se to soukromému sektoru nevyplatí. Stát má hlavně usnadnit výstavbu sítí, není nezbytně nutné, aby tam dával peníze.“

Další jednání má Podvýbor pro ICT a e-Government naplánováno na únor 2016.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688