BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  02.11.2015 13:58:12

Až hrozivě dobrý říjen na akciových trzích


Po letních výkyvech způsobených obavami o ochlazování Číny či následně kauzou dieselgate automobilky Volkswagen, došlo v říjnu na akciových trzích k výraznému nádechu. V minulém měsíčním hodnocení jsme sice očekávali pozitivní vykročení do posledního kvartálu roku (více zde), nicméně intenzita překonala naše očekávání. Pokračující uvolněná měnová politika řady hlavních centrálních bank, v případě ECB s náznaky jejího ještě dalšího uvolnění, vlila investorům novou krev do žil.

Nejvýrazněji se dařilo západoevropským akciím, které zažily vůbec nejpozitivnější měsíc za posledních 6 let. Blue chip tituly měřeno indexem STOXX 50 poskočily o více než 10 %, vítězné německé akcie si z hlediska indexu DAX polepšily dokonce o více než 12 %. Výrazným faktorem bylo oslabení eura, které zvýšilo u exportně zaměřených firem eurozóny vidinu vyšších zisků.

Dvouciferný posun zažily v říjnu ještě akcieČíně, když centrální banka za poslední rok již pošesté přistoupila ke snížení úrokových sazeb a také dále snížila bankám požadavky na minimální rezervy.

Wall Street z hlediska optimismu také nezůstala stranou, když kromě zpráv z Fedu pomáhala akviziční aktivita a výsledková sezóna přinášela pozitivní překvapení. Dáno to však bylo poměrně nízko nastavenými očekáváními trhu. Akcie na Wall Street zkrátka předvedly nejlepší měsíc za poslední 4 roky. Ze tří hlavních indexů nejvýrazněji o +9,38 % poskočil index Nasdaq, když dominovaly technologické tituly jako Google, Microsoft, Intel, Apple či přebíraný SanDisk.

Zbylé dva hlavní indexy DJIA a S&P 500 se však mohou pyšnit historicky nejvyšším bodovým nárůstem.

Indexy se v zámoří dokázaly technicky dostat zpět nad důležitý 200denní cenový průměr. Nicméně dle BHS zatím do konce roku nic nenasvědčuje tomu, že by říjnová rally měla na Wall Street významněji pokračovat. Vzhlížet lze maximálně předchozí letošní maxima, spíše lze očekávat postranní vývoj.

Přehled vývoje světových indexů v říjnu, resp. od počátku roku k dispozici zde.

Index strachu VIX

Uklidnění bylo znát i z hlediska indexu volatility, resp. tzv. index strachu VIX. Ten v říjnu poklesl o 38,5 % a dostal se pod dlouhodobý průměr 20 bodů. Očekávané uklidnění jsme již v září zmiňovali v článku „Jak vydělat na současné volatilitě?“ v době, kdy se index pohyboval u hladiny 27 bodů. Uváděli jsme také u hladiny 23 USD na pokles navázané ETF s označením „XIV“, které zakončilo měsíc říjen na 31,09 USD, tj. od té doby nabídlo investorům třetinové zhodnocení.

Pražská burza

Většina titulů si na BCPP v říjnu polepšila, nicméně posun indexu PX byl „jen“ o +1,24 %. Své sehrály z maxim sestupující akcie PEGAS, jejichž kurzový propad ovlivnilo i rozhodné datum na letošní dividendu. Navíc negativně působily akcie s hlavní vahou v indexu ČEZ a KB. Podrobnosti o vývoji k dispozici zde.

Dividendy každopádně zůstávají na domácím trhu výrazným faktorem. Po jejich zohlednění, měřeno indexem PX-TR, si domácí akcie letos v souhrnu zatím polepšily o +8,08 %.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688