Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.09.2015 08:28:15

Souhrn včerejšího dění na světových burzách (11.9.2015)

ČR
Pražská burza včera po vzoru evropských burz oslabila. Index se ponořil o 0,58 % na 1002,71 bodů. Obchodní aktivita vyjádřená objemem obchodů byla lehce podprůměrná.

Jediné dvě akcie, které dokázaly jít proti proudu byla akcie ČEZ, která z rána ustála prodejní tlak, aby koncem seance posílila na 538,9 ziskem +0,73 %. O2 CR si připsala 1,32 % na 222,80 . Dlouho odolávala prodejnímu tlaku na hladině 220 , prodejci se snažili ji zatlačit ještě níže, ale nepovedlo se jim to.

Finanční sektor svorně klesal, jak Erste Bank, která odepsala -1,14 % na 734,6 , KB ztratila -0,22 % na 5 363 , VIG odepsal -2,46 % na 740 .

CETV odepisuje -3,75 % na 50,05 . Fortuna ztratila 1,54 % na 67 . Pegas Nonwovens během dne dosáhl i ceny nad hladinou 900 . Tomu ovšem nevydrželi přihlížet prodejci a před koncem obchodování spadla cena akcie znova pod 900 na 895 . Akcie tak ztratila -0,33 %.

Philip Morris kosmeticky ztratil -0,01 % na 11389 . Unipetrol od rána posiloval až k 164 , odpoledne propadla cena na 160 a těsně před závěrem se zvedla na 161,9 .

Evropa
Evropské akciové trhy po třech růstových seancích zaznamenaly ztráty, když zakončily seanci přibližně procento pod středečním závěrem. Došlo tak k výběru zisků, přičemž obavy pramení z možného zvýšení sazeb ze strany Fedu a růstu čínské ekonomiky.

Pod tlak se dostlal v první řadě sektor základních materiálů, který propadl o tři procenta. Po středečním růstu tak prodejní pokyny zamířily na Glencore se ztrátou 7,8 %, BHP Billiton, které umazalo 5,9 % nebo ArcelorMittal a Anglo American, které odepsaly 4 %, resp. 3,5 %.

Nedařilo se rovněž ropným titulům, kde Tullow Oil oslabil o 7,4 % poté, co HSBC snížila svoji cílovou cenu o 40 % a analytici Investec potvrdili svoje doporučení „prodat“. Seadrill pak odepsal 8 %, Petrofac 5,9 % a například Statoil 3,4 %.

Zájem investorů mířil rovněž na německý E.ON poté, co společnost opouští svůj záměr oddělit jaderné elektrárny ze svého podnikání. Akcie propadly o 7,6 %.

USA
Americké trhy po úvodním váhání nakonec zavřely v zelených číslech, když trochu mírnily středeční strmý propad. Investoři zůstávají nervózní před blížícím se zasedáním Fedu, který může přistoupit ke zvyšování sazeb poprvé od roku 2006. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti jen potvrdily dobrou kondici amerického trhu práce, když v minulém týdnu poklesly na 275 tisíc v souladu s očekáváním analytiků. Index S&P 500 dokázal zpevnit o 0,48 %, DJIA přidal 0,52 % a Nasdaq i díky 2% růstu akcií Apple posílil o 0,84 %.

Týdenní zásoby ropy byly kvůli pondělnímu svátku posunuty na dnešek. Ačkoliv jejich vyšší než očekávaný růst investory příliš nepotěšil, cena americké ropy posílila o více než 3 % na 45,6 USD/barel. Z tohoto vývoje dokázaly těžit ropné tituly, když akcie Chevron a Exxon Mobil posílily o více než 0,6 %. Proti tomuto trendu šly akcie brazilského ropného giganta Petrobrasu, které odevzdaly téměř 5 % poté, co agentura S&P snížila rating Brazílie mimo investiční stupeň na „junk“. Tento krok negativně zasáhl i další akcie s významnější angažovaností v Brazílii.

Akcie ZS Pharma poskočily o bezmála 30 % poté, co se na trhu objevily spekulace, že šéf společnosti Actelion předal vedení ZS Pharma nabídku na převzetí v objemu 2,5 mld. USD. Při aktivní M&A aktivitě se objevily i další spekulace ohledně společnosti Solera Holdings, která přednedávnem uvedla, že je otevřená nabídkám na převzetí. Podle nepotvrzených zpráv obdržela Solera nabídku v hodnotě 3,6 mld. USD, která by ocenila akcie společnosti na 53 USD. Akcie Solera přesto oslabily o více než procento pod 48 USD.

Asie
Závěr druhého týdne září roku 2015 zakončila většina asijských akciových trhů ztrátami. Nejvíce oslabovaly akcie spotřebitelských a průmyslových firem. MSCI Asia Pacific Index klesl o 0,2 procenta na 127,17 bodu. Jihokorejský akciový index Kospi během obchodování oslabil o 1 procento na 1944,30 bodu, australský akciový index S&P / ASX 200 odepsal 0,35 % na 5 077 bodu a novozélandský index NZX 50 přidal 0,2 procenta.

Trh s ropou ovlivnilo podle analytiků prohlášení největšího vývozce černého zlata, Saúdské Arábie o tom, že nevidí žádnou potřebu na summitu producentů ropy, jakkoli nahrávat vývoji ceny ropy. Cena ropy Brent oslabila o 2,8 % na 48,84 USD za barel, cena ropy WTI ztratila 14 centů na 45,78 USD za barel. Saúdská Arábie se domnívá, že ani na zasedání vývozců ropy se nijak konkrétně nebrání vývoj cenové hladiny, proto v tomto ohledu představitelé země nebudou intervenovat.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688