BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  04.09.2015 11:27:14

Holubičí ECB, srpnová NFP, analýza EUR/USD, DAX, EUR/JPY

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek ponechala úrokové sazby beze změny na historickém minimu, zatímco pokračuje v programu tištění peněz pro oživení ekonomiky a inflace eurozóny. Hlavní sazba pro refinanční operace tak zůstává na úrovni 0,05 procenta. Rozhodnutí banky bylo v souladu s očekáváními trhu, když ECB loni v září řekla, že sazby již dosáhly dolní hranice.

Program nákupu aktiv (QE) zůstává prozatím nezměněn na úrovni 60 miliard eur měsíčně, avšak banka zvýšila podíl jednotlivých dluhopisů, které může v rámci tohoto programu nakupovat, na 33 procent z předchozích 25 procent.

Banka dodala, že inflace nezrychluje tak rychle, jakpředpokládala, a že ani ekonomické oživení nepostupuje očekávaným tempem.. Snížila výhled růstu HDP a inflace pro roky 20152017. Pro trhy byl klíčový příslib Maria Draghiho, že banka může program takzvaného kvantitativního uvolňování (QE) pozměnit, bude-li třeba. Upozornil na možnost využití všech nástrojů dostupných v rámci svého mandátu a zejména připomněl, že program nákupů aktiv poskytuje dostatečnou flexibilitu z hlediska možné úpravy velikosti, složení a doby trvání programu. Dodal, že rada guvernérů bude pozorně monitorovat veškeré přicházející informace z ekonomiky eurozóny. Po slovech ECB, evropské akcie silně posílily, euro naopak oslabilo. Akcie v Evropě vystoupaly až na dvoutýdenní maximum, zatímco euro naopak oslabilo na dvoutýdenní dno k dolaru.

Americké burzy zahájily včerejší obchodní seanci růstem, když makroekonomická data (PMI služby ISM) ve Spojených státech naznačila posilování tamní ekonomiky a Evropská centrální banka přislíbila, že může vystupňovat nebo prodloužit svůj program nákupů aktiv. Nicméně optimistická nálada postupně vyprchala a trhy nakonec uzavřely jenom 0,1 procenta v plusu.

Růst v dominantním sektoru služeb Spojených států v srpnu zůstal robustní (59 bodů), i když sestoupil z červencového 10letého maxima (60,3 bodu), když oproti předchozímu měsíci zvolnil růst nových objednávek, zaměstnanosti i cen, ukázal ve čtvrtek průzkum v odvětví. Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali výraznější pokles ukazatele na 58,1 bodu.

Evropské burzy v pátek otevřely výrazným poklesem po silném růstu v předchozí seanci, zatímco investoři čekají na ostře sledovanou zprávu o tvorbě pracovních míst ve Spojených státech, která se může stát posledním stěžejním signálem před prvním zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu. Ekonomové očekávají, že americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 220 000 nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP). Nicméně ukazatel soukromého sektoru (ADP) ve středu přinesl horší čísla ze srpnového trhu práce. Hodnoty ADP vyšší než 200 000 povzbudí v investorech obavu na utažení měnové politiky v září, což bude negativním signálem pro akcie. Pro americký dolar nemusí jít o příliš pozitivní signál hlavně vůči JPY, protože se lze očekávat negativní vlivu vyšších amerických úrokových sazeb na globální ekonomiky. O víkendu se koná zasedání zemí G20 a v pondělí je v USA svátek.

Australský dolar oslabil vůči americkému dolaru (AUD/USD) na nejnižší hodnotu od roku 2009 (0,6960), když investory nepouštějí obavy ohledně globálního ekonomického růstu. AUD/USD od pondělí ztrácí 2,8 procenta a když se po NFP situace nezmění, bude tento týden pro něj druhým nejztrátovějším v letošním roce.

EUR/USD  včera po zasedání ECB prorazil rostoucí trendovou linii a uzavřel pod hodnotou podpory 1,1200, což mu otevírá prostor směrem dolů k úrovni podpory 1,10. Nicméně dnešní data NFP mohou být nevyzpytatelná, proto bychom si pro určení dalšího směru vývoje měli počkat na dnešní zavírací cenu. Rozhodující bude hodnota 1,1200.

Německý akciový index DAX konsoliduje předchozí pokles u Fibonacciho hodnoty 50 (nyní slouží jako rezistence) v trojúhelníkové formaci. Prorazení trojúhelníku směrem dolů otevře DAXu prostor pro pokles a podle všeho otestuje předchozí minima. Naopak růst nad Fibonacciho hodnotu 50 přivede index k další Fibonacciho hodnotě 61,80.

EUR/JPY opustilo trojúhelník, nyní se blíží k podpoře 132,20. Překonání této hodnoty mu otevře prostor k 126,00.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:18  Česká koruna zvolna posiluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:16  Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:35  Ranní shrnutí (26.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688