Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.03.2015 16:31:54

5 důvodů proč stále věřit akciovým býkům

Akciový býčí trh načíná svůj sedmý rok a investoři z něj začínají být nervózní. Takovou jízdu čekal jen málokdo. Nyní pro změnu málokdo věří, že růst bude pokračovat. Mnoho investorů se proto snaží z rozjetého vlaku vystoupit dříve, než sjede ze srázu. Ten přitom může být ještě hodně daleko. Podle investičního ředitele Waverly Advisors Adama Grimese může být americký trh teprve v polovině své cesty na vrchol.

Investory je snadné vyděsit historkami o spekulativních bublinách a krachu. Grimes připouští, že ke korekcím na trhu dojít může, podle něj ale nebudou nijak drtivé. Pokud v současnosti přemýšlíte o výrazné změně investiční strategie nebo alokace směrem od (amerických) akcií, existují podle něj důvody, kvůli kterým to nedělat. Ilustruje to na následujících modelových tvrzeních.

1. Trh nemůže růst donekonečna

Čistě technicky vlastně ano, z dlouhodobého hlediska může. Pro býčí trh neexistuje žádné datum expirace. Každý investor doufá, že akcie skončí na vyšších úrovních, než byly na počátku jeho investice. Například manažer Oakmark Fund Bill Nygren prozradil, že během své kariéry často investoval právě ve chvíli, kdy byl trh na rekordních maximech, a doufal, že růst bude pokračovat.

Výhled na nový obchodní týden: Optimismus na trzích z tištění eur bude nadále krotit řecká krize 

2. Růst trvá moc dlouho, a propad proto bude velký

Nikde není řečeno, že býčí a medvědí trh musejí být v rovnováze. Historie naopak naznačuje, že na každý rok poklesu připadají dva roky růstu. Nic z toho není vytesáno do kamene, přesto i lidé, kteří se teď obávají propadu, věří, že pokles vytvoří nové příležitosti a nemusí nutně trvat dlouho.

3. Fed to myslí se zvýšením úrokových sazeb vážně, čímž rally skončí

Ano, americká centrální banka sazby nepochybně zvýší. Otázkou je, kdy se tak stane a zda to vůbec bude letos. Mezitím trh vesele poroste. Ba co více, navýšení sazeb je stále reálnější, a mnoho expertů proto věří, že tento krok se do cen na trhu již promítl. Fed bude muset nejspíše sazby navýšit několikrát, než to trh skutečně pocítí.

4. Trh je nadhodnocený

Rekordní maxima nemusejí nutně znamenat, že akcie jsou předražené, i když některé ukazatele by nyní toto tvrzení potvrdily. Lidé, kteří se v současnosti kvůli vysokým valuacím zdráhají investovat, se možná připravují o další zisky, které americký trh může ještě nabídnout.

5. O hotovost přijít nemůžu. Tak si počkám, až bude pád trhu u konce

O hotovost nepřijdete, můžete ovšem přijít o kupní sílu. Kdokoli, kdo v posledních šesti letech seděl na hotovosti (protože rally nejprve neodhadl, načež se již bál nastoupit, protože nevěřil v další růst), nemá být na co hrdý. Legendární investor Warren Buffett v každoroční zprávě akcionářům poznamenal, že investice do hotovosti, peněžních ekvivalentů nebo do měn jsou z dlouhodobého hlediska daleko riskantnější než investice do akcií. Na nechuti riskovat není nic špatného, zvláště pokud vás situace na trhu znervózňuje. Ovšem budete-li stále čekat na ten správný moment, až se budete cítit sebejistě a bezpečně, nikdy se ho nedočkáte.

Nick Beecroft (Saxo): Ještě stále sázejte na akcie, dolar nechá paritu s eurem daleko za sebou 

Nick Beecroft (Saxo): Ještě stále sázejte na akcie, dolar nechá paritu s eurem daleko za sebou

Evropské akcie mají díky kvantitativnímu uvolňování našlápnuto k cestě výše a posilovat by měly i burzy v Americe. Akcie tak v modelovém portfoliu Nicka Beecrofta, analytika ze Saxo Capital Markets, zabírají zhruba 65 %. Pojistkou do nepohody je 25% podíl kvalitních dluhopisů a 10 % ve zlatě. To by mělo zafungovat jako záchranná brzda v případě, že se inflační spirála roztočí rychlostí, jakou si nyní nikdo nepřipouští.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.07.20184 důvody, proč Dan Loeb věří akciím Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.09.20164 důvody, proč věřit v další růst cen akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688