TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.11.2014 16:59:01

Paroubkova kariéra: Obhajoval Vítězný únor, dělal i premiéra

Sexy mozek či buldozer. To jsou dvě přezdívky Jiřího Paroubka, pod kterými si ho každý vybaví. Paroubek nyní oznámil, že s politikou definitivně končí. Podle jeho slov se chce věnovat především rodině, ale i dalším aktivitám - podnikání či publicistice. Zatím oznámil, že v politice se neobjeví po dobu dospívání své pětileté dcery, ale jedním dechem dodal, že jeho pozdější návrat je jen teorií.

A jak vlastně tento bývalý premiér a dlouhou dobu výrazná postava ČSSD v politice začínal?

Do politiky vstoupil v 70. letech, kdy se stal členem Československé strany socialistické, která byla loutkovou stranou KSČ v Národní frontě.

Co by člen této partaje dokonce obhajoval Vítězný únor 48. "Ano. Pro nás mladé, kteří jsme únor 1948 neprožili jako osobní zkušenost, je toto datum především historická událost, kdy byla s konečnou platností rozhodnuta otázka politické moci, došlo k likvidaci pozic exponentů buržoazie v politickém životě republiky. Nyní, 30 let po únoru 1948, jsou pro nás mladé ideje Února živou výzvou," objevilo se mimo jiné v deníku Socialistický směr v květnu 1978, článek pak publikoval v roce 2006 internetový deník Neviditelný pes.

Paroubek tento výrok v roce 2006 označil za zkreslený. Prý nebyl autorizován a novináři ho notně upravili.

O čtyři roky později se bratr Paroubek dostal dokonce do vedení ČSS, když byl zvolen do Ústředního výboru ČSS. Partaj z Národní fronty opustil v roce 1986.

Překvapivě ve svých životopisech Paroubek toto šestnáctileté působení ve straně nezmiňuje.

V roce 1989 byl jedním ze "spoluzakladetelů" obnovené ČSSD. V roce 1990 byl zvolen do funkce ústředního tajemníka sociální demokracie. Už v roce 1993 se snažil stát šéfem celé ČSSD, ale tehdy byl zvolen Miloš Zeman. V 90. letech a začátkem nového milénia byl pražským zastupitelem a šest let také náměstkem primátora.

Na vrchol se Paroubek dostal v roce 2005, kdy se stal po Stanislavu Grossovi premiérem ČR. V čele kabinetu ale vydržel jen něco málo přes 16 měsíců. V roce 2006 totiž ČSSD ve volbách prohrála s ODS. O čtyři roky později chtěl Paroubek uspět. S ČSSD uspěl, ale i když sociální demokraté volby vyhráli, nebyli schopní sestavit vládu. Paroubek odstoupil z čela strany a tím začal jeho politický pád.

O návrat na vrchol se pokušel několikrát, dokonce v roce 2011 založil novou politickou stranu Národní socialisté - Levice 21. století (později LEV 21 - Národní socialisté). Jenže na výsluní už se Paroubek nikdy vrátit nedokázal. Nyní z politiky odchází úplně.

Jiří Parobuek je podruhé ženatý. Z jeho první manželkou Zuzanou byl od roku 1979 do roku 2007 a má s ní syna Jiřího. V roce 2007 se podruhé oženil s Petrou Kováčovou, s níž má dceru Margaritu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688