chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  23.09.2014 16:29:49

Termínované vklady: vyšší úročení výměnou za delší vázanost

Máte úspory, které chcete zhodnotit, a víte, jak dlouho se bez nich obejdete? Počkejte si na jistý výnos s termínovaným vkladem. Jedná se o jednorázový bankovní vklad na dobu určitou s předem stanovenou a garantovanou úrokovou sazbou.

Nejčastěji v Česku spoříme, abychom si vytvořili finanční rezervu, přispěli si na bydlení či jeli na dovolenou. Každý by měl vědět, že když leží peníze ladem, ztrácejí svoji hodnotu. Je tedy dobré je zhodnocovat. Termínované vklady vám můžou přinést vyšší zhodnocení než je inflace a slouží především k dlouhodobému, konzervativnímu uložení finančních prostředků.

Úrok na termínovaných vkladech se obvykle zvyšuje s dobou uložení peněz a výší uložené částky. Sami si dopředu určíte dobu, po kterou chcete peníze zhodnocovat, a během této doby nesmíte s penězi manipulovat. Lze tedy pouze jednorázově vložit peníze na začátku procesu a na jeho konci jste povinni tyto peníze i s úroky vybrat.

Na co se zaměřit

S termínovaným vkladem máte předem garantovanou úrokovou sazbu a jistotu uložení peněz v bance. Při výběru termínovaného vkladu je nutné se zaměřit na výši minimálního vkladu (potřebnou pro založení), na výši úrokové sazby a na dobu vázanosti vkladu. 

Průměrné roční zhodnocení u ročních termínovaných vkladů při vkladu sto tisíc korun je sice pod jedno procento, ale aktuální téměř nulová inflace z termínovaných vkladů příliš neukusuje. U konkrétních institucí však lze získat vyšší zhodnocení. Atraktivnější jsou až úrokové sazby u termínovaných vkladů s vyššími uloženými částkami a u vkladů s delší vázaností.

Sami si musíte odpovědět na otázku, zda vám stojí vyšší výnos za odložení peněz třeba na dva roky bez možnosti je použít. Peníze z termínovaného vkladu sice můžete předčasně částečně anebo úplně vybrat, ale můžete na tom kvůli sankcím za předčasný výběr prodělat.

Kde začít

Spočítejte si, jakou částku dostanete, vložíte-li své volné finanční prostředky do termínovaných vkladů jednotlivých bank. S výběrem nejvýhodnějšího vám pomůže vylepšený on-line kalkulátor termínovaných vkladů Chytrého Honzy na jeho novém webu. Zadáte pouze výši a délku vkladu (od jednoho měsíce až po pět let) a ihned zjistíte, jaký je pro vás aktuálně ten pravý.

Alternativou pro zhodnocení financí k termínovaným vkladům, kde jsou vaše peníze po určitou dobu blokovány, jsou zejména spořicí účty, u kterých můžete peníze vybrat okamžitě.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688