BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.07.2014 10:27:14

Konec amerického QE v říjnu, australský dolar po nočních datech ztrácí; denní přehled událostí

Zápis z červnového zasedání americké centrální banky (Fed) ukázal, že banka plánuje letos v říjnu definitivně ukončit program kvantitativního uvolňování (QE). Fed snížil v červnu objem programu o dalších 10 mld. USD na výslednou hodnotu 35 mld. USD, která nyní plyne do ekonomiky. Podle měnového výboru může hospodářství Spojených států v říjnu zahodit pomocná kolečka a zkusit se vydat na samostatnou jízdu bez dodatečné podpory prvně po krizi. Díky programům kvantitativního uvolňování nateklo do finančního systému více než 2 biliony dolarů. Banka je podle všeho spokojená s oživením hospodářství, a to i navzdory propadu HDP v 1. kvartálu letošního roku. Na zápis FOMC reagovaly americké akcie jen mírným posílením a výnosy ze státních dluhopisů klesly. Americký dolar oslabil vůči všem hlavním měnám. Co se týče potenciálního růstu úrokových sazeb, tak v tomto směru neposkytl zápis žádnou indikaci.

Americký akciový trh včera celkově posílil přibližně o půl procenta. Reagoval hlavně na výborná hospodářská čísla společnosti Alcoa, která je zveřejnila již v úterý avšak až po uzavření trhu, a tak si obchodníci museli počkat na možnost nákupu akcií až do středeční obchodní seance. Alcoa těžila ze zlepšující se průmyslové poptávky po jejich strojírenských produktech.  Investoři tak získali trochu optimismu ohledně nadcházející výsledkové sezóny, která naplno odstartuje až příští týden. Tento týden budou zajímavá čísla už jenom banky Wells Fargo publikována v pátek odpoledne.

Čínská obchodní bilance v noci zklamala, když objem exportů meziročně posílil o 7,2 procenta místo očekávaného růstu ve výši 10,6 procenta. Dovozy posílily meziročně o 5,5 místo předpokládaného růstu o 5,8 procenta. Celkově obchodní bilance skončila 31,6 mld. USD v plusu, čímž minula očekávání ve výši 5,7 mld. USD. Na čínská data reagoval přirozeně australský dolar. Ten nejdříve posílil vůči USD poté, co tamní trh práce posílil o 15 900 nových pracovních sil, čímž o 3 600 překonal očekávání. Čísla byla rovněž lepší ve srovnání s květnem, kdy zaměstnanost naopak klesla. Nicméně míra nezaměstnanosti stoupla v červnu o 0,1 procenta na celkových 6 procent. Analytici očekávali stagnaci na předchozí úrovni 5,9 procenta. Avšak po čínských datech AUD ztratil síly a začal klesat.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) včera opět zopakoval, že banka je připravena použít nekonvenční nástroje monetární politiky v případě potřeby nakopnutí hospodárného růstu a inflace. Draghi se ale většinu svého včerejšího projevu soustředil na zdůraznění potřeby intenzivnější společné evropské integrace při boji proti nezaměstnanosti.

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688