Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  24.05.2014 12:02:07

Trosky z Wall Street: Miliony na účtu nejsou zadarmo

Pracovat na legendární newyorské Wall Street na pozici analytika či obchodníka je snem snad všech mladých ambiciózních lidí, kteří se pohybují ve světě financí. A není se co divit, měsíční plat sto tisíc dolarů hned tak někde neseženete. Jak ale upozorňuje Kevin Roose, autor knihy Young Money, ani na Wall Street není všechno zlato, co se třpytí.

"Lidé si práci na burze často představují tak, jak ji vidí na filmovém plátně. Myslí si, že analytici a profesionální obchodníci prožívají jednu obrovskou party, jezdí v luxusních autech, těší se přízni krásných žen, v kasinech utrácejí desetitisíce dolarů a ve volných chvílích se baví neřízeným experimentováním s drogami," řekl Roose při příležitosti vydání své nové knihy v rozhovoru pro web CNNMoney. "Ve skutečnosti je ale jejich zaměstnání neskutečná dřina plná odříkání a stresu."

Draze vykoupený úspěch

Wall Street vždy byla, je a bude jednou z nejprestižnějších adres finančního sektoru. Jak ale Roose upozorňuje, nic není zadarmo. Pohádkový plat a reference k nezaplacení jsou na nejslavnější newyorské ulici vykoupeny třeba i 14hodinovými směnami, nelítostnou "šikanou" ze strany nadřízených a nerealistickými požadavky na bezchybný výkon každého jednotlivce i chod celého systému.

Kniha Young Money: Inside the Hidden World of Wall Street's Post-Crash Recruits čtenářům zprostředkovává každodenní rutinu a pocity osmi začínajících analytiků, kteří mají ke spokojenosti daleko. Jeden z nich například podle Roose prohlásil, že kdyby věděl, že ho každodenního stresu a extrémního vyčerpání zbaví několik vážných zlomenin, nechal by se bez rozmýšlení na ulici srazit autem.

Jiný analytik v knize zase vzpomíná, že když mu lékaři diagnostikovali autoimunitní nemoc a doporučili mu, aby si vzal v práci na nějaký čas volno, nejvíce ze všeho se obával, aby mu jeho přímý nadřízený za nepřítomnost v kanceláři neudělil tučnou pokutu. Podle Roose jsou navíc tyto příklady jen kapkou v moři, protože podobnými příběhy je Wall Street doslova posetá.

 

  14 lekcí od Vlka z Wall Street 14 lekcí od Vlka z Wall Street

Kniha i film Vlk z Wall Street šokují svým místy šíleným, komickým a dekadentním příběhem. Za vší zhýralostí je ale mnoho poučení o tom, co stálo za úspěchem Jordana Belforta a Stratton Oakmont. Jak byl Belfort schopen vybudovat tak pulzující impérium, než si na něj došlápla FBI?

 

Nadšení střídá kruté vystřízlivění

"Absolventi prestižních ekonomických škol ze začátku možnost pracovat v některém ze světových finančních ústavů považují za skvělou příležitost, jak rozjet kariéru uznávaného obchodníka," píše Roose v knize. "V okamžiku, kdy vkročí na Wall Street, ale jejich nadšení ve většině případů rychle vyprchá. Rychle se u nich dostaví nepředstavitelné fyzické i psychické vyčerpání, které nezřídka vyústí dokonce ve stavy úzkosti a nebezpečné deprese."

Roose dále v rozhovoru pro CNNMoney vzpomíná, jak se během práce na knize setkal s protestním hnutím Occupy Wall Street, jež se snažilo upozornit na neustále se rozevírající nůžky mezi nejbohatší vrstvou Američanů a zbytkem populace. "Bylo zajímavé sledovat, jak se na obou stranách pomyslné barikády pohybují mladí lidé prakticky stejného věku a mnohdy i stejného názoru," říká. "Pamatuji si, že jsem se několikrát setkal s mladými analytiky, kteří při pohledu z oken svých kanceláří na Wall Street prohlásili, že by se k protestujícím nejraději přidali.

Čtěte také:

   Kdo jsou skuteční vlci z Wall Street? Kdo jsou skuteční vlci z Wall Street?

Pro většinu lidí je Vlk z Wall Street jen jeden. Po přečtení stejnojmenné knihy či zhlédnutí hollywoodského trháku na její motivy snad nikoho ani nenapadne, že by se touto přezdívkou mohl chlubit i někdo jiný než americký burzovní makléř Jordan Belfort. Zdání ale klame. Kdyby se všechny dravé šelmy z wallstreetských kanceláří sešly na jednom místě, vznikla by hodně velká smečka.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688