Od zlata k hotovosti k decentralizovaným datům

Autor: Digiměny (Digimeny.cz)
28.04.2014 09:22:17

  Tak jak se vyvíjí technologie kolem nás, se vyvíjí i samostatné formy peněz, které mají za sebou již dlouhou historii.
 
Postupem času, se peníze měnily z ulit, na náramky; z lesklých mincí na papírové bankovky. A poté na kreditní karty, plastové kartičky, které obsahují osobní údaje a přístup k mnoha penězům skrze počítačovou databázi.
 
Přešli jsme z komoditních peněz, na peníze kryté komoditami. Poté na vládou kryté peníze, které je možné distribuovat, jak si jen usmyslí.  A teď, přichází nová evoluce v podobě decentralizovaných peněz, které za chvíli budou také všichni znát a používat.

Komodity jako peníze
 
Než vznikly první měny, lidé jednoduše používali jiné formy peněz, za které mohli směnit věci, které potřebovali.
 
Ovšem tehdy byl problém udělat obchod, řekněme krávu za kuře, aniž by jedna strana nedostala větší hodnotu a ta druhá zase menší, bylo tedy nutné používat menší kusy, které by měly také určitou hodnotu.
 
Jako příklad komoditních peněz, byly před dlouhým časem Ruské skleněné korálky. Tyto řetízky s kobaltově modrými sklíčky se používaly mezi Ruskými občanky a původními obyvateli z Aljašky jako prostředek směny.
 
Samozřejmě, sklo jako jednotka směny je více o kráse než praktičnosti, protože materiál je křehký a náchylný k rozbití.
 
Příklady ovšem ukazují, že věc, které lidé přisuzují určitou hodnotu, se může stát platidlem, aniž by musela být schválena zákonem.

Peníze kryté komoditami
 
Jak by mohl člověk stanovit konkrétní cenu při výměně, řekněme, skleněného náramku nebo něčeho více hodnotného jako jsou šperky?
 
Zatímco cena některých komodit by mohla být přesně určena, jako například kovové mince, jiné komodity toto neumožňují. Navíc neustále přenášení cenného a také těžkého zlata nebylo příliš efektivní, nehledě na případné dělení, pokud chtěl koupit člověk něco levného.
 
Při zpětném pohledu, bylo prostě příliš obtížné obchodovat pomocí globálně uznávané komodity.
 
Peníze, které reprezentovaly hodnotu komodity, byly mnohem praktičtější nástroj, než je použití drahých předmětů. Ovšem i tento přechod z komodit na peníze kryté těmito komoditami, trval nekrátkou dobu, než se tato forma rozšířila po celém světě.
 
 
 
Peníze kryté komoditami byly vytvořeny použitím tokenů (ukazatelů hodnoty) na mincích nebo bankovách. Tímto způsobem se z nich stal snadno dělitelný prostředek, který se používat velmi snadno, a přesto reprezentoval přesnou hodnotu kryté komodity. Ve většině případů kryté komodity se jednalo o zlato, zejména poté co Bretton Wood povolil globální směnu amerických dolarů za drahé kovy.
 
Zlato mělo velice dlouho dobu stabilní a odolnou formu hodnoty. A v některých zemích, jako například Indie, cenili tuto komoditu i pro kulturní účely – což zvyšovalo globální cenu zlata. Nedostatek zlata byl skvělou příležitostí pro krytí peněz, alespoň v té době.
 
Americký dolar se stal slavným po zavedení krytí zlatem – známé jako zlatý standard – v tu dobu byla Amerika jedním z největších držitelů tohoto kovu. Nicméně, věci se měnily v průběhu času a v roce 1971 se USA rozhodla učinit rozhodnutí, které drasticky změnilo pojetí peněz.

Fiat – peníze kryté vládou

 
Německo bylo jedním z prvních států, které upustili od zlatého standardu, tento krok měl pomoct německé ekonomice po II. světové válce.
 
V roce 1971 se USA rozhodla zrušit také zlatý standard, především z důvodu, aby ochránila vlastní měnu před devalvací zapříčiněnou masivním výkupem amerických dolarů ostatními zeměmi.
 
Odchýlení od zlatého standardu bylo velice riskantní v té době, jenže při odlehnutím zpátky to bylo nutný krok. To také přineslo myšlenku, že fiat peníze jsou kryté zbožím daném ekonomiky a ne samotnou komoditou.
 
 
V průběhu doby se tak vytvořil nový styl myšlení, jak chápeme peníze.
 
Fiat byl původně chápán jako měna, která je krytá ekonomikou dané země, ale nyní je jasné, že při ekonomických problémech země, může vláda použít peníze jako páku – například pomocí nákupů dluhopisů centrální banky anebo vytištění další peněz.
 
Tedy fiat jsou v podstatě peníze kryté rozhodnutím vlády. V některých oblastech, jako v USA nebo zemích EU, jsou vlády považovány za instituce, které nemohou selhat. Je však důležité si uvědomit, že nemáme žádné záruky o tom, jak se vlády rozhodnou s danými penězi naložit, jelikož nad nimi mají větší kontrolu, než by možná měly mít.

Peníze v databázi
 
Je nutné u sebe neustále nosit hotovost? Pokud ne, odkud pocházejí peníze, se kterými i tak platíme? Jsou uloženy v počítačových databázích. V dnešním zavedeném finančním systému, se peníze pohybují z jedné strany k druhé, ovšem pořád to jsou pouze čísla v databázi.
 
A decentralizované virtuální měny jsou jako upgrade z účetních bankovních systémů, které se používají dnes.
 
Největší problém s dnešním bankovním systémem je ten, že je centralizovaný a točí se ve smyčce. Je zajímavé si uvědomit, že se všemi technologickými novinkami v dnešní době, pořád nemá mnoho lidí přístup k něčemu, co považujeme jako samozřejmost a to jsou banky.
 
Virtuální peníze ve formě bitcoinů jsou ekvivalentem účetní databáze banky, ovšem více otevřené, především z důvodu naprosté transparentnosti díky blockchainu, který zaznamenává veškeré transakce.
 
A to může vést k nejnovější a nejgeniálnější části vývoje peněz, s přístupem k veřejné databázi, ke které má přístup každý, a díky které je přesun a kontrolování transakcí jednoduché.

Lidé poznají pravou hodnotu, když jí uvidí
 
Bitcoin má bohužel ne úplně dobrou minulost, zejména díky digitálnímu obchodu s drogami skrze Silk Road, ovšem toto je stejné, jako když se zlatem či vládou kryté peníze použijí k financování válek po celém světě, jak se děje již po staletí.
 
Peněžní formy jsou jednoduše závislé na tom, jakou jim lidé přisuzují hodnotu. A bitcoin v průběhu času tuto hodnotu získal, což je i zřejmé z obrovské komunity, která se vytvořila okolo kryptoměn jako je bitcoin, která se jenom tak nevypaří.
 
Toto otevírá novou éru, kde decentralizace se stane prostředkem přístupu k finančním službám pro miliardy lidí, kteří stále používají zastaralejší formy peněz; především vládou kryté peníze.
 
Připomeňme si, že většina lidí dnes žije v době, kdy hotové peníze mají svou hodnotu pouze proto, že je vydává vláda přijímá pouze tyto peníze jako platbu daní nebo jiných poplatků.
 
Koncept peněz krytých vládou, který stárne velmi rychle a to přiznává i nynější finanční průmysl, se musí buď přizpůsobit nebo skončit.
 
Konec by mohl znamená lepší dostupnost finančních služeb pro všechny lidi, dokonce i těm, které odmítají samotné banky, ať už dostupností nebo jinými prostředky.

 

 

Logo Bitstock.cz Bitstock.cz a Bitblog.cz - největší česká burza s bitcoiny a její magazín. Nakupujte a prodávejte bitcoiny za české koruny a získávejte nové informace ze světa digitálních měn.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
26.04.2024 12:06 1 unce 2 350,23 USD
26.04.2024 12:02 1 unce 2 349,58 USD
26.04.2024 11:54 1 unce 2 348,45 USD
26.04.2024 11:48 1 unce 2 348,03 USD
26.04.2024 11:40 1 unce 2 349,72 USD
26.04.2024 11:32 1 unce 2 349,02 USD
26.04.2024 11:26 1 unce 2 350,52 USD
26.04.2024 11:20 1 unce 2 351,35 USD
26.04.2024 11:14 1 unce 2 351,99 USD
26.04.2024 11:06 1 unce 2 348,93 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.