Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.04.2014 09:58:50

Světová ekonomika oživuje: Na jaké akcie vsadit?

Světová ekonomika se odráží ode dna, což mimo jiných prospěje velkým americkým společnostem s globálním přesahem. Ty začnou investovat, což urychlí cestu americké ekonomiky ode dna, předpovídají zástupci BNP Paribas Investment Partners z Bostonu Pamela Woo a Eric McLaughlin. I proto se jim v tuto chvíli líbí například Delta Air Lines. Sázejí ale i na firmy zaměřené na rozvíjející se trhy, jako je gigant mezi provozovateli kasin Las Vegas Sands.

V souvislosti s malými společnostmi se často mluví o tom, že sice v průměru nabízejí vyšší výnosy, ale při větším riziku. Jaké máte zkušenosti s tímto segmentem trhu?

Eric McLaughlin

Eric McLaughlin (EM): Zmínil bych několik věcí. Zaprvé, volatilita malých firem je větší než těch velkých, o tom není pochyb. Právě to vede k mnohem většímu rozpětí v segmentu small caps - pokud se zaměříme na průměrný výnos velkých oproti malým a na to, jak daleko od tohoto průměru jednotlivé akcie jsou, zjistíme, že to nejlepší a nejhorší je u small caps mnohem dále od průměru než u large caps. Správný výběr akcií (stock picking) se tedy opravdu může vyplatit. Pokud najdete ty nejlepší akcie, můžete vydělat mnohem více, než bude průměr trhu. U velkých společností to tak není, tam jsou rozdíly mezi jednotlivými akciemi menší.

Jinými slovy, z pohledu zkušeného aktivního investora jsou malé společnosti zajímavější.

EM: Akcie large caps se většinou vyvíjejí ruku v ruce, všechny jdou buď nahoru, nebo dolů. Hýbou s nimi různé věci včetně makroekonomických zpráv. Malé firmy jsou naopak spíše ovlivňovány zprávami spjatými s konkrétní firmou nebo odvětvím. A to my – nebo obecněji investoři, kteří preferují výběr akcií – máme pochopitelně mnohem raději.

Zmínil jste makro. Situace v Evropě, Americe i v dalších klíčových regionech se podle všeho zlepšuje, z čehož tradičně těží americké large caps. Bude tomu tak i letos?

Pamela Woo

Pamela Woo (PW): Je pravda, že se zlepšuje situace v Americe. Ve chvíli, kdy navíc roste globální HDP, do hry vstupuje multiplikační efekt. Evropa roste z poměrně nízkých úrovní a Čína sice vyslala několik signálů, které trh znervóznily, ale i tak věříme, že růst spotřeby přebije vývoj ve stavebnictví a na trhu s komoditami. To je z pohledu amerických large caps dobrá zpráva, protože zhruba 40 % prodejů firem, které jsou součástí indexu S&P 500, nějak souvisí se zahraničními trhy. Když dochází k oživení v zahraničí, cítí to i americké společnosti a ekonomika. Proto věříme, že mnohé velké společnosti porostou, zejména pak ty, kterým vyhovuje prostředí zvyšujících se úrokových sazeb.

 

 

 
Benjamin Graham by nyní kupoval těchto 5 akcií

 

Benjamin Graham by nyní kupoval těchto 5 akcií

Podle valuačních modelů serveru ModernGraham.com, který se zabývá oceňováním firem podle modernizovaných teorií Benjamina Grahama, je na trhu řada atraktivně ohodnocených společností.

 

Co podle vás zvyšování sazeb z pohledu investorů přinese? A které large caps budou díky oživení ekonomiky v Americe i ve světě na burze patřit k nejzajímavějším?

PW: Vezmeme-li v potaz stav, v jakém jsou kreditní trhy, čekáme, že mnohé firmy budou odkupovat zpět své akcie a zvyšovat dividendy. Navíc začnou opět investovat, což by mělo ekonomice prospět. Delta Air Lines je podle nás jednou z globálních cyklických firem, kterým by se mělo dařit. Líbí se nám, že si americký sektor leteckých přepravců prošel konsolidací, což znamená, že poptávka nadále může převyšovat nabídku. Během útlumu totiž nedošlo k příliš velkým investicím a k navyšování kapacit. Aerolinky snížily počet letů a navýšily počet míst v jednotlivých letech. V tomto prostředí jsou Delta Air Lines v silné pozici i díky tomu, že má vedlejší příjmy a nízké náklady.

Delta Air Lines
Zdroj: Google

Na závěr se zaměřme na rozvíjející se trhy, které s nedávno dostaly pod výrazný tlak. Kterými společnostmi by něco podobného mohlo zahýbat? Kde tedy radíte jistou opatrnost?

PW: Ropa a plyn, strojírenství nebo tabák. Na druhou stranu je však možné najít společnosti spjaté s rozvíjejícími se trhy, kterým by se mělo dařit. Mezi naše favority patří Las Vegas Sands, což je firma se sídlem ve Spojených státech a velmi diverzifikovaným portfoliem. Nejaktivnější je v Macau, odkud – vedle Singapuru – plyne největší část jejího zisku EBITDA. Nám se líbí, že cílí na masový trh, který nabízí vyšší marže než trh VIP. Zároveň má solidní volné cash flow, což se promítá mimo jiné i do dividendy. Tržní podíl firmy roste a společnost je na počátku svého růstového cyklu. Podle nás by měla těžit z růstu příjmů v Číně.

Las Vegas Sands

Zdroj: Google

Čtěte také:

  10 firem od protinožců, které mohou zachránit svět 10 firem od protinožců, které mohou zachránit svět

 

Austrálie je typická svým příznivým klimatem, nízkou hustotu osídlení a nerostnými zásobami, které z ní dělají devátého největšího producenta energií na světě s asi 2,4% podílem na globální produkci.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.04.2020Ekonomika oživuje cestou nedávno vyšlápnutou (Ozvěny trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.02.2017Globální ekonomika oživuje. Odnese to Evropa? Patria (Patria Finance)
25.01.2017Na které akcie letos vsadit na pražské burze? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688