ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  19.03.2014 06:56:32

Investujete jako Warren Buffett? Tyto fondy se drží jeho myšlenek

Warren Buffett je jedním z nejznámějších příznivců hodnotového investování. Prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETFs) můžete nakoupit i akcie společnosti Berkshire Hathaway.

Investiční teorie nabízí dva základní přístupy – růstové a hodnotové investování. Příznivci prvního způsobu investování se více zajímají o budoucí růstový potenciál společnosti než její skutečnou hodnotu a aktuální ocenění akcií. V portfoliích těchto investorů často končí akcie mladých společností z rychle rostoucích odvětví. Tyto společnosti zpravidla nevyplácejí dividendy a veškeré zisky reinvestují.

Zastánci hodnotového investování se zajímají o skutečnou (vnitřní) hodnotu společnosti, kterou následně porovnávají s aktuální cenou na trhu. Tito investoři nakupují, když jsou akcie kvalitních společností levné (skutečná hodnota společnosti je vyšší než tržní cena akcií). Za hodnotové bývají označovány akcie společností s jasně definovanou dlouhodobou strategií, které mohou nabídnout kvalitní a na trhu žádané produkty. Charakteristickým rysem těchto společností jsou také pravidelně vyplácené dividendy. Mezi nejznámější hodnotové investory patří americký miliardář Warren Buffett.

ETF investující do akcií společnosti Berkshire Hathaway

V nabídce burzovně obchodovaných fondů (ETFs) naleznete i takové, které se zaměřují na hodnotové akcie. Jedním z těchto fondů je Market Vectors Wide Moat Research ETF (MOAT), který byl uveden na trh v polovině dubna roku 2012. V portfoliu ETF je dvacet amerických společností, které si dlouhodobě udržují konkurenční výhodu. Každá ze společností má v portfoliu přibližně stejnou váhu (okolo pěti procent).

Fond zařazuje do portfolia přesně ty společnosti, které reprezentují sledovaný index (Morningstar Wide Moat Focus Index). Akcie s vysokou tržní kapitalizací zaujímají 91,5 % portfolia. Mezi hlavní sektory patři informační technologie (26,1 %), zdravotní péče (21,8 %), energetika (15,2 %) a spotřební zboží (9,2 %). V portfoliu naleznete známé společnosti jako například eBay, Oracle, Coca-Cola či Berkshire Hathaway.

TIP: Kdo tyto fondy ocení se dočtete ZDE

Další ETF

Do hodnotových akcií investuje také Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG). V portfoliu naleznete společnosti, které v posledních deseti letech pravidelně navyšovaly dividendy. Tento fond s benchmarkem NASDAQ US Dividend Achievers Select byl založen v druhé polovině dubna roku 2006.

V portfoliu ETF naleznete především akcie společností z USA s vysokou tržní kapitalizací. Mezi sektory dominují spotřební zboží (22,4 %), průmysl (22,4 %) a spotřebitelské služby (16,3 %). Fond investuje do akcií 146 společností. V top desítce naleznete například společnosti Procter & Gamble, Pepsi, Wal-Mart Stores, Coca-Cola či McDonald's.

Pokud byste do tohoto ETF zainventovali 10 tisíc dolarů v době jeho vzniku, dnes byste měli na účtu více než 17,5 tisíce dolarů.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688