tom vaclavik (Private Investors)
Investice  |  13.05.1999 10:22:34

Zpravodajství z amerického trhu

Denní zpravodajstvi z amerického trhu

Čtvrtek 13.5.1999

Přináší denně Private Investors, www.pi.cz

Obsah: Vývoj trhů USA * Komentář * Ostatní světové trhy * Zprávy * PI Portfolia

Upozornění: Veškeré uváděné hodnoty jsou platné ke středě 12. května 1999, pokud není uvedeno jinak.

Vývoj trhů USA

  

Silné tituly: síťová zařízení, farmacie, finančnictví, čipy, aerolinie.

 

Slabé tituly: ocel, chemie, ropa, biotechnologie, hliník.

Dow Jones Industrial Average Nasdaq Composite

Komentář

 

Resignace ministra financí vyvolala prudký pokles, trhy se však obdivuhodně rychle vrátily zpět a S&P 500 dokonce přepsal historický rekord

 

Resignace Roberta Rubina, ministra financí Spojených států (Treasury Secretary), vyvolala ihned po zveřejnění panický všeobecný výprodej. Dow Jones během několika minut spadl o 213 bodů (-1,93 %), S&P 500 o –1,66 %, Nasdaq Composite pak o –0,72 %. Sejně rychle jako spadly, se však akcie vrátily zpátky. Investoři si totiž uvědomili, že zpráva o Rubinově resignaci byla sice velmi překvapivá, nikoli však negativní. Rubinův náměstek Lawrence Summers, Deputy Treasury Secretary, bude totiž velice kompetentní nástupce - s úzkými vztahy k předsedovi Fedu Alanu Greenspanovi navíc. Akciové trhy po tomto zhoupnutí dokonce pokračovaly na své cestě vzhůru, taženy technologiemi a s podporou farmacie, brokerage a aerolinií. Comeback technologických titulů vynesl nejvýznamnější index akciového trhu USAStandard & Poor´s 500 – na nové historické maximum: 1364 bodů. Slabost cyklických titulů naopak nedovolila indexu Dow Jones Ind. překročit včerejší hodnoty, nad hranicí 11K však přece jen zůstal. Největší ztráty zažily ropné akcie, kvůli zprávě o nadočekávání vysokých zásobách benzínu, která poslala dolů ceny surové ropy o $0.63 na $17.57 za barel.

 

Obligační trhy se vcelku držely, unesly i resignaci ministra financí a nutnost vstřebat 10leté státní obligace (notes) za $12 mld.. 30letý vládní bond dokonce mírně rostl, +2/32. Jeho výnos tak sestoupil na 5,83 %.

Objemy obchodů byly včera nadprůměrné, Nasdaq mírně překročil jednu miliardu kusů. Poměr rostoucích emisí ku klesajícím byl na NYSE nepříznivý - 6:7, na Nasdaqu však naopak příznivý - 5:4.

Dow Jones Ind. uzavřel včerejší zajímavý den se ztrátou 25 bodů, tedy -0,23 %, na 11.000 bodech. Jeho pokles zapříčinily zejména: DuPont –4,69 %, Chevron –3,44 %, United Technologies –2,17 %, Exxon –3,22 %, Caterpillar –3,86 %, Alcoa –3,46 %. Nejvíce naopak rostly: Hewlett-Packard +3,34 %, AT&T +3,11 %, General Motors +3,06 %, JP Morgan +2,82 %, IBM +2,04 % a Citigroup +1,98 %.

Nasdaq Composite zakončil svůj další úspěšný den přírůstkem o +1,55 % na 2.606 bodech. Vedoucí technologické tituly rostly: Microsoft +0,78 %, Dell +3,08 %, Intel +0,30 %, Cisco +6,15 %, Oracle +2,02 %. Nejsledovanější internetové akcie skončily smíšeně: AOL –2,12 %, AtHome +1,65 %, Yahoo! –2,33 %, Amazon –3,66 %, eBay +1,76 %, Excite +2,52 %, Lycos +8,91 %, Infoseek –3,71 % a CMGI –2,02 %.

 

Ostatní světové trhy

 

Zprávy

  • Microsoft Corp. (MSFT) má zájem o investici do britského Cable & Wireless: Podle The Wall Street Journal zvažuje tento světový softwarový gigant získání 30% podílu v divizi kabelové televize britského telekomunikačního obra - Cable and Wireless PLC. Podle zprávy by se hodnota takového obchodu pohybovala okolo $4,0 mld..

  • Cisco Systems Inc. (CSCO) akvíruje za $39 mil. Portal Software Inc. (PRSF): Výrobce počítačových síťových zařízení akvíruje za zhruba $39 mil. v akciích Portal Software Inc. (PRSF), vývojáře softwaru pro zákaznický management, online fakturace přes internet a komunikační služby příští generace. Po včera oznámených hospodářských výsledcích, ohlášeném štěpení 2:1 a této akvizici zvýšilo nebo připomnělo svoje pozitivní doporučení hned několik investičních a brokerských domů: Credit Suisse First Boston připomněl svoje doporučení "strong buy", Sutro & Co. zvýšil svoje doporučení z "outperform" na "buy", Banc Boston Robertson Stephens připomněl svoje doporučení "buy" a stejně tak Lazard Freres s cílovým kurzem $136.

  • US Bancorp Piper Jaffray doporučuje rozhodně koupit Yahoo! Inc. (YHOO): US Bancorp Piper Jaffray připomněl svoje doporučení na akcie této globální internetové mediální společnosti "strong buy". Jako důvod uvádí nadočekávání dobré hospodářské výsledky založené na silném e-marketingu a iniciativě přinášet všem uživatelům zdarma maximální služby.

  • DLJ doporučuje kupovat Wal-Mart (WMT): Donaldson, Lufkin and Jenrette zvyšuje očekávaný čistý zisk tohoto řetězce diskontních obchodních domů pro účetní rok 1999 z $1.15 na $1.18 na akcii a pro účetní rok 2000 pak z $1.29 na $1.35 na akcii. Svoje doporučení ponechává "buy" a stejně tak cílový kurz - $54.

  • KMart Corp. (KM): Řetězec supermarketů oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.14 na akcii, tedy v souladu s očekáváním. Tržby vzrostly o 8.4 % na $8.1 mld..

  • Federated Department Stores Inc. (FD): Další řetězec obchodních domů oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.40 na akcii, tedy výrazných deset centů nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.27 na akcii. Tržby vzrostly o 8.8 % na $3.7 mld..

  • Warner-Lambert Co. (WLA): Gruntal & Co. zvýšil svoje doporučení na akcie této farmaceutické společnosti z "hold" na "buy". Jako důvod uvádí pominutí obav o nižší prodeje léku Rezulin a očekávání, že akcionáři schválí akvizici Agouron Pharmaceuticals.

  • E*TRADE Group, Inc. (EGRP): Goldman Sachs začal pokrývat tohoto poskytovatele online investičních služeb s doporučením "outperform".

  • Nextel Communications Inc. (NXTL): SoundView Technology zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto poskytovatele bezdrátových telekomunikačních služeb z "buy" na "strong buy" a 6měsíční cílový kurz na $45.

rivate Investors Portfolia

 

 

 

 

  

Seznam používaných zkratek:

 

C : Citigroup; F : Ford Motor Co; GE : General Electric; JPM : J.P. Morgan; MRK : Merck&Co; SPLS : Staples Inc; T : AT&T

AOL : America Online; AMGN : Amgen; ATHM : AtHome; CSCO : Cisco Systems; LXK : Lexmark Int’l; LCOS : Lycos Inc;

LU : Lucent Technologies; MSFT : Microsoft Corp; NOKa : Nokia Corp

YTD – změna kurzu od začátku roku; EPSčistý zisk na akcii; P/E – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii

 

Private Investor má úplně nový Web – Private Investors Online

Poté, co byl server www.pi.cz na prestižním Prague Internet World ‘99 oceněn jako "Web roku 1999", by se dalo předpokládat, že usneme na vavřínech. Nikoli. Již měsíc po tomto úspěchu představujeme úplně novou podobu našeho serveru www.pi.cz

Od pondělí 3. května 1999 najdete na tomto internetovém místě něco zcela nového, na české poměry ojedinělého:

Naše internetová aplikace je nyní rozdělena do tří částí:

Vásti Home naleznete vše, co potřebujete vědět o společnosti Private Investors a jejich službách a produktech.

Část Investor vám nyní nabízí to, co českým privátním investorům dosud chybělo, tedy možnost vyzkoušet si sám investovat na americkém kapitálovém trhu! Aplikace Investor vám umožní vytvořit si vlastní personalizovanou stránku a na ni sledovat vybrané informace. Můžete si sestavit vlastní portfolia cenných papírů, sledovat jejich vývoj a zhodnocení, dostávat aktuální zprávy a doporučení, a to v češtině. Můžete sledovat grafy vývoje akciových indexů, kurzů akcií a měn. Máte možnost porovnávat svoje investiční dovednosti s Portfolii Private Investors a s tržními indexy.

V části Klient naleznete PI On-line účet, tedy informace o aktuálním vývoji vašeho účtu u Private Investors.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688