Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  14.02.2013 13:50:41

ČR podporuje záměr sjednat dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy

ČESKÁ REPUBLIKA PODPORUJE ZÁMER SJEDNAT DOHODU O VOLNÉM OBCHODU MEZI EVROPSKOU UNIÍ A SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI, KTERÉ PŘIŠLY VE STŘEDU S INFORMACÍ, ŽE ZAČNOU PRACOVAT NA ZAHÁJENÍ JEDNÁNÍ O KOMPLEXNÍ BILATERÁLNÍ OBCHODNÍ DOHODĚ. DLOUHO OČEKÁVANÉ PROHLÁŠENÍ VYDALI SPOLENĚ NEJVYŠŠÍ PŘEDSTAVITELÉ EU I USA — PREZIDENT OBAMA, PŘEDSEDA EVROPSKÉ KOMISE BARROSO A PŘEDSEDA EVROPSKÉ RADY VAN ROMPUY. K TOMUTO ROZHODNUTÍ DOSPĚLI NA ZÁKLADĚ ZPRÁVY SPOLEČNÉ PRACOVNÍ SKUPINY, KTERÁ VÍCE NEŽ ROK ANALYZOVALA MOŽNOST SJEDNÁNÍ TAKOVÉHO ROZSÁHLÉ OBCHODNÍ DOHODY.

Česká republika vítá zprávu, že byla na nejvyšší úrovni oficiálně deklarována oboustranná vůle EU a USA zahájit jednání o dohodě o volném obchodu. "Česko je dlouhodobým zastáncem volného obchodu. Jsem přesvědčen, že obchod je klíčovým zdrojem růstu pro naši exportně orientovanou ekonomiku a že v tomto kontextu stále existuje velký nevyužitý potenciál napříč Atlantikem. Naším hlavním cílem bude získat prostřednictvím dohody nový přístup pro české firmy na americký trh a s ohledem na další propojenost smluvních vztahů rovněž na další trhy, s nimiž mají USA a EU sjednány dohody o volném obchodu," prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba s tím, že náležitě sjednaná dohoda přispěje zároveň k rozvoji mnohostranného obchodního systému reprezentovaného Světovou obchodní organizací.

Kuba zároveň připomíná, že čeští podnikatelé často upozorňují na existující překážky, které brání dalšímu rozvoji obchodu s USA, a to především v regulatorní oblasti. "Věříme, že dohoda, tak jak je zamýšlena, by je měla dokázat eliminovat. Teď je zapotřebí zprávu pracovní skupiny náležitě prostudovat a na tomto základě připravit mandát pro jednání s USA, které jménem členských států a v souladu s konzultacemi s nimi povede Evropská komise," konstatoval.

Je zřejmé, že dohoda o volném obchodu mezi EU a USA by byla bezprecedentně nejvýznamnější obchodní dohodou vůbec. V současné době EU a USA společně vytváří téměř polovinu světového HDP, jejich vzájemný obchod dosahuje výši třetiny objemu celkového světového obchodu. Každý den přitom mezi EU a USA probíhá obchod se zbožím a službami za dvě miliardy euro. Uzavření dohody by tak podle předběžných odhadů zvýšilo HDP Evropské unie o 0,5 procenta.

Zdroj: TZ MPO ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688