Research (Penizenavic.cz)
Akcie ve světě  |  17.05.2012 21:29:40

Facebook: koupit či nekoupit?

Největší světová sociální síť Facebook se chystá na tolik očekávaný primární úpis akcií. S ohromujícím množstvím 901 mil. tzv. aktivních uživatelů, kteří navštíví jeho stránky v průběhu jednoho měsíce, má téměř třikrát více uživatelů než druhá nejpoužívanější platforma Twitter. Převážná část uživatelů se připojuje z USA nebo Evropy, přičemž z těchto dvou regionů pochází i největší část tržeb. Příjmy se skládají ze dvou hlavních segmentů, a to z reklamy (cca 80 % tržeb) a podílů z placených služeb třetím subjektům (prodej virtuálního zboží, např. online hry). Druhý segment roste daleko dynamičtěji a oproti příjmům z reklamy poskytuje větší potenciál.

Sledujte zpravodajství ze světa investic na http://www.penizenavic.cz/investovani

O první veřejně obchodovatelné akcie je enormní zájem, což Facebook přimělo posunout upisovací rozmezí z původních 28-35 USD na 34-38 USD. Nyní se podívejme, zda je vhodné si akcie Facebooku koupit za 34 USD, tedy spodní hranici upisovacího rozmezí. Ukazatel P/E (ceny k zisku na akcii) pro příští rok se pohybuje blízko 47, což je téměř trojnásobná hodnota oproti hlavním konkurentům zabývajícím se online reklamou (Google Inc. nebo Microsoft Inc.). Podobně nelichotivě vyznívá také ukazatel EV/EBITDA (hodnota společnosti/zisk před odpisy, úroky a daněmi) pro letošní rok, jenž dosahuje také téměř trojnásobku. Na akciových trzích se ještě neobchoduje mnoho společností s podobným zaměřením jako Facebook. Většina z nich ještě nedávno vykazovala ztráty, a jsou tedy nevhodné pro srovnání. Při pohledu na vývoj tržeb Facebooku je patrné, že dochází ke zpomalování růstu. Saturace v USA a Evropě je již dosti vysoká a poskytuje jen malý prostor k získání nových uživatelů. Příležitosti se stále nacházejí v rozvíjejících se zemích, jako jsou asijské. Zde však hrozí vyšší regulatorní rizika a zisk na jednoho uživatele z reklamy v těchto zemích oproti vyspělým trhům je mnohonásobně nižší. Pro udržení alespoň současného tempa růstu tržeb budou nutné vysoké investice do vývoje, čímž bude docházet ke snižování ziskových marží. Pozitivem pro Facebook je veliký kmen uživatelů a široké spektrum příležitostí k jeho zpeněžení.

Facebook je celosvětovým fenoménem, který přitahuje pozornost nejenom uživatelů, ale v současné době také investorů. Jeho možnosti ve zvyšování zisků jsou velké, což se odráží v hodnotových ukazatelích, při kterých proběhne první uvedení akcií na burzu. I nejnižší možná cena úpisu 34 USD za akcii se však jeví jako vysoká. Pro její opodstatnění by Facebook musel v příštích letech dosahovat obdobné dynamiky růstu jako v minulosti.


Martin Pavlík,
Conseq Investment Management, a. s.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688