Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  03.07.2011 14:24:01

Vláda by (prý) mohla padnout


 

Výjezdní Otázky Václava Moravce se tentokrát vydaly do Karlových Varů. Prvními hosty byli Alexandr Vondra a indisponovaný Lubomír Zaorálek. Na to, že jejich vstup trval zhruba půl hodiny, byla dramaturgie poměrně ambiciózní: konec vládní krize?; dodatek ke koaliční smlouvě, personální změny ve vládě; vládní reformy, postoj opozice, možnost jejich rušení při změně vlády, sociální dopady; příprava rozpočtu 2012, škrty v resortu obrany; Řecko a krize eurozóny, postoj ČR; koncepce zahraniční politiky; zahraniční mise české armády. Plán byl v podstatě splněn, ale pochopitelně ve stylu letem světem.

Zaorálkovy zdravotní problémy se neodrazily na jeho elánu. Již na počátku kritizoval, že dodatek ke koaliční smlouvě nevyřešil státní rozpočet, resp. propad výběru, doslova prohlásil, že politika tupých škrtů brzdí rozvoj ekonomiky. Fundamentální problém deficitu však podle jeho slov způsobil Topolánkův batoh. Vondra to označil za nesmysl a odkázal na primární příčinu - celosvětovou krizi, veškeré kroky koalice jsou motivovány snahou vyhnout se řecké cestě. Interkomunikační poruchy vlády demonstroval místopředseda ČSSD na neschopnosti jednotně definovat zahraniční politiku ČR, zejména pokud jde o úkoly Ministerstva obrany. Jednu koncepci zahajuje Ministerstvo zahraničí, jinou vláda, ale ta je podle něj tajná. Ministr odmítl vytváření alternativní koncepce se na Úřadu vlády, Schwarzenbergův návrh se bude ještě přepracovávat. Zaorálek téma uzavřel jako vzájemné schválnosti  Top O9 a ODS.
Podle Moravcova vstupu se prosazení reforem stalo zaklínadlem, rovněž boj s korupcí je zmiňován opakovaně. Zástupce socialistů v programu na margo toho poukázal na přítomnost svého diskuzního partnera ve studiu, což mimo jiné dokazuje odehrávání se boje proti korupci pouze na papíře. Vondra je s podobnými ataky konforntován tak často, že  ho ani nepřekvapují. Věnoval se proto spíše státnímu rozpočtu, podle něho se redukce deficitu letošního roku teprve uvidí, až budou k dispozici kompletní data za první pololetí, poslední údaje naznačují pozitivní obrat. Na přímý dotaz pak vcelku klidně připustil pád vlády,  nebyl-li by dodržen letošní plán. Zaorálek akcentoval nepřítomnost zájmu koalice o zákon upravující přiznání registrovaného majetku, vyslovil pochybnosti  o opravdovém zájmu koalice něco opravdu řešit, přičemž zpochybnil pravdivost sdělení, ve kterém John uváděl důvody proč VV podepsaly dodatek ke koaliční smlouvě, přestože nebyly splněny všechny jejich původně anoncované podmínky. 

Další informace a zajímavosti  zde, třeba ukázka jak se dařilo zahradě před sychravým víkendem


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688