Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  27.06.2011 11:17:22

Petr Žabža: Ve druhém pololetí se vyhněte bankovním akciím


 

Které tituly obchodované na pražské burze mají dobré vyhlídky do druhé poloviny roku? Zaměřil bych se na společnosti, které jsou podhodnocené a mají růstový potenciál. Naopak bych nenavyšoval pozice na bankovních titulech, říká Petr Žabža, makléř Patrie Direct.

 

 

Jste jedním z burzovních veteránů pražského "parketu". Jaké události burzu v posledních 15 letech podle vás nejvíce ovlivnily?

Petr Žabža (PŽ): Jako první asi nejvíce ovlivnilo pražskou burzu zavedení SPADu, které na trh formálně přivedlo market makery a trvalou likviditu. Dále pak vstup do Evropské unie, díky kterému se otevřely brány pro spoustu zahraničních investorů.

Negativně se podle mě do pražské burzy promítla regulace MiFID, a to zejména proto, že umožnila vznik tzv. mimoburzovním obchodníkům, kteří mají možnost obchodovat cenné papíry v rámci nějakých mimoburzovních platforem. Pokud část obchodů probíhá mimo burzu, nevstupuje do výpočtu ceny a objemu obchodů na pražské burze, a zkresluje tak obrázek o reálném dění na konkrétním titulu. Jako poslední bych uvedl finanční krizi, která kromě dopadů na samotné obchodování s sebou přinesla růst regulace a dohledu.

Jak velkou část objemu obchodů na BCPP podle vás představují zahraniční objednávky?

(PŽ): Čeští institucionální investoři představují řádově 10 % objemu, retail přibližně 20 % a na zahraniční investory zbývá téměř 70 %. Pokud projde plánovaná penzijní reforma, získají penzijní fondy "volnější ruku", čímž se zvýší podíl institucionálních investorů na objemu obchodů na pražské burze.

Čemu v současnosti při investování nejvíc věříte? Upřednostňujete spíše fundamentální, nebo technickou analýzu?

nejsem velkým příznivcem technické analýzy - pokud dáte stejný graf třem různým analytikům, budou se jejich odhady vývoje lišit

(PŽ): Vše se navzájem prolíná. Dle mého názoru by měla mít větší váhu fundamentální analýza, ale v praxi u investorů spíše převládá psychologie, a to hlavně v emočně vypjatých situacích v rámci obchodování. Osobně nejsem moc velkým příznivcem technické analýzy. Zastávám názor, že pokud dáte stejný graf třem různým analytikům, budou se jejich odhady vývoje lišit. Nicméně jako podpůrný nástroj má určitě technická analýza své místo v obchodování.

Dočkáme se podle vás letos na BCPP nějakého IPO?

pokud část obchodů probíhá mimo burzu, nevstupuje do výpočtu ceny a objemu obchodů na pražské burze, a zkresluje tak obrázek o reálném dění na konkrétním titulu

Byli bychom samozřejmě rádi. V tento okamžik si myslím, že několik kandidátů na IPO určitě je, ale zatím jsme žádné signály k emisi nezaznamenali. Problém je možná v tom, že se jedná o soukromé společnosti, které v současnosti řeší jiné otázky než získání kapitálu přes akciový trh, nebo naopak státní společnosti, kterým by to prospělo, ale není zde politická vůle.

Jaké tituly budou podle Petra Žabži investičně zajímavé pro druhé pololetí roku? Pokračování rozhovoru najdete na Investičním webu, konkrétně ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.07.2023#ViteznePortfolio na druhé pololetí: Akcie jsou základ, diverzifikace nutnost Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
26.07.2020Co čekat ve druhém pololetí od hlavních tříd investic? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.07.2019Čeká americké akcie ve druhém pololetí korekce? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688