TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.06.2011 19:20:07

STÁVKA V DOPRAVĚ: Náhradní doprava v Česku zafungovala, zásadní problémy nevznikly

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - V žádném z krajů během čtvrtka úřady nezaznamenaly zásadní problémy v dopravě. Takové je shrnutí odpolední videokonference hejtmanů, o které ve čtvrtek informoval agenturu Mediafax předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

"Stávka v Jihomoravském kraji, ale i v ostatních regionech, proběhla klidně. Jsem rád, že veřejnost přijala celou akci se ctí a vše se obešlo bez větších excesů," prohlásil Hašek. Jihomoravský kraj, stejně jako ostatní kraje, se ve spolupráci s Českými drahami snažil podle něj zajistit alespoň částečně nahrazení výpadků vlakové dopravy.

"Podle všech informací, které máme ve čtvrtek vpodvečer, náhradní doprava v České republice zafungovala. Kdo měl zájem využít náhradní dopravu za vlak, tak ji zde na jižní Moravě využil. Zaplněnost autobusů byla zhruba kolem šedesáti procent," informoval Hašek. Šéf asociace krajů s ohledem na termín stávky nevyloučil, že si lidé prodloužili dovolenou víkend. "Na některých místech České republiky byla vyhlášena na školách ředitelská volna. Tím se snížil tlak na náhradní autobusovou dopravu," konstatoval. Ukázalo se však, že problémy měli i soukromí železniční přepravci - po státem vlastněných kolejích, které spravují stávkující zaměstnanci České dráhy, se bez jejich účasti zkrátka projet nedalo.

Haška coby úřadujícího místopředsedu ČSSD zároveň zarazily výroky některých vládních představitelů, kteří v souvislosti se stávkou používají slovo happening. "Možná že je happy pan Gazdík a ostatní účastníci schůzek K9, ale rozhodně nejsou happy lidé v této zemi. Vyprosil bych si proto, aby vládní činitelé srovnávali legitimní stávku s happeningem," dodal Hašek. Zkritizoval zároveň i chování ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který nejprve odboráře údajně "urazil" hanlivými básničkami, pak před ně v Praze předstoupil a podle některých zdrojů musel čelit vrženým rajčatům či vajíčkům. "Tak profesionální politik, jakým pan Kalousek je, cíleně odboráře provokuje. Musel si být dopředu dobře vědom, jak na něj budou ve vypjaté situiaci lidé reagovat," konstatoval Hašek.

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688