Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.03.2011 08:48:25

ČS - koment 15.3. - jestřábí hlasy z ČNB se množí, PPI, FOMC, panika v Japonsku

Region

·   Člen bankovní rady ČNB Kamil Janáček řekl včera v rozhovoru pro agenturu Reuters, že vidí výrazná rizika vyšší inflace a že zvýšení sazeb o 25bp, tak aby reálné sazby zůstaly kladné,  by bylo přiměřené. Janáček se nezúčastní nejbližšího zasedání bankovní rady 24 března, což snižuje pravděpodobnost, že ke zvýšení sazeb dojde už na tomto zasedání. Podle našeho názoru by k prvnímu zvýšení mohlo dojít v srpnu, protože stále nízká poptávková inflace a silná koruna nenutí ČNB k okamžitým krokům.

·   Ustavní soud ve svém rozhodnutí podmínil platnost části zákonů z úsporného balíčku přijatých na konci minulého roku ve zrychleném řízení jejich znovu přijetím v normálním procesu do konce letošního roku. Podle našeho názoru by nemělo jít o podstatnější problém.

·   Dnešní české PPI by nemělo mít větší dopad na trh. Výraznější růst by mohl psychologicky poněkud podpořit očekávání růstu sazeb. V Polsku by mohl být dopad případného vyššího CPI citelnější, protože trh stále spekuluje o tempu případného dalšího růstu sazeb.

·   U regionálních měn pokračoval tlak proti zlotému. Příčinou byla plán ministerstva financí swapovat za vhodných podmínek fixní sazbu za plovoucí. Dluhopisům to mírně pomohlo, ale zlotý reagoval negativně, protože to omezuje výnos polských aktiv. Zlotý navíc negativně reagoval i na zvýšenou rizikovou averzi kvůli zemětřesení v Japonsku. Koruna i forint se s tímto negativním faktorem vypořádaly bez větších problémů a prakticky stagnovaly. Nervozita na trzích však ještě může pokračovat, takže dnes čekáme mírný tlak na oslabení regionálních měn.

Svět

·   Dnes bude sledováno hlavně zasedání FOMC. Změna sazeb je extrémně nepravděpodobná. Na prvním místě bude sledována jakákoliv zmínka o probíhajícím kvantitativním uvolňování, nelze vyloučit jeho zkrácení nebo snížení plánového množství odkupovaných dluhopisů. Na druhém místě bude sledováno hodnocení ekonomiky, zejména inflačních rizik. Jakýkoliv vyšší důraz na rizika inflace by posunul očekávání zvyšování sazeb k přítomnosti.

·   Německý index ZEW by měl potvrdit dobré hodnocení stavu ekonomiky, trh to ovšem může ignorovat kvůli obavám z dopadů zemětřesení v Japonsku na světovou ekonomiku. Podle našeho názoru ovšem může být japonský problém zčásti německou výhodou, protože Německo může nahradit část výpadku japonského vývozu vyspělých technologií.

·   Japonsku se situace nevyvíjí dobře. Hlavním problémem je jaderná elektrárna Fukushima Dai-Ichi. Zjevným projevem paniky je prudký propad akcií (dnes přes 10%). Centrální banka podporuje finanční systém a ekonomiku masivním dodáváním likvidity, podle pověstí na trhu také intervenuje proti jenu. Japonská ekonomika bude podle našeho názoru velmi těžce postižená v prvním čtvrtletí a možná ještě ve druhém, později by měla rekonstrukce ekonomice naopak pomoci. Z globálního hlediska by měl být dopad omezený. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688