Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  16.02.2011 09:57:05

ZBOHATNĚTE podle Joa Rosse


Po svém vystoupení v Praze poskytl jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa, Joe Ross rozhovor, ve kterém mimo jiné vypráví o jeho obchodních začátcích, technikách či vývoji trhu v průběhu jeho kariéry. Joe Ross má samozřejmě i spoustu rad pro vás, ať již jste v obchodování nováčky či zkušenými burzovními hráči.
Joe Ross přijal osobní pozvání Ludvíka Turka k návštěvě ČR, na kterém se tento mistr tradingu podělil s českými obchodníky o své cenné zkušenosti. Poté poskytl několik rozhovorů, ze kterých jsme vybrali jeden.
Joe Ross začal spekulovat na komoditní burze před téměř 50 lety, posledních 25 let jako daytrader. Poté, co překonal těžkou nemoc, založil v 80. letech společnost Trading Educators, která se věnuje předávání toho, co se o spekulaci naučil, ostatním traderům.

 
Jak jste začal s investováním?

Bylo mi 22 let, když mne můj prastrýc začal učit o obchodování. Byl členem burzy s bavlnou, kde se hlavně zajišťoval, protože naše rodina podnikala v textilním průmyslu. Současně také spekuloval. Naše rodina je aktivní na burze už od roku 1881, tehdy jsme vyráběli krmné směsi pro koně a na komoditní burze jsme se zajišťovali proti nepříznivým pohybům cen surovin pro jejich výrobu. Později jsme tento byznys prodali a začali podnikat v textilu.

Co byla na začátcích nejtěžší?

Naučit se disciplíně, byl jsem velký rebel. Disciplína a sebekontrola jsou ty nejdůležitější vlastnosti pro tradera. Strýc mi tehdy velmi pomohl, ale také mi řekl, že každý si musí najít svůj styl obchodování. To nebylo snadné. První rok jsem měl velké štěstí, dokázal jsem vydělat peníze, druhý rok už nebyl tak snadný, byla to v podstatě metoda pokus-omyl-utrpení. Třetí rok začal být ziskový.

Kolik času jste v počátcích trávil obchodováním (tehdy ještě nešlo o daytrading, ale end of day - pozn. autora)?

Hodinu času každý den večer. Zavolal jsem svému makléři, abych se dozvěděl ceny, to bylo velmi drahé, můj telefonní účet býval kolem 400 dolarů měsíčně. Tehdy stávala minuta hovoru do New Yorku 4,80 dolaru. Ani poplatky nebyly nízké - 125 dolarů za otočku (vstup a výstup z pozice), takže tehdy nikdo neskalpoval kvůli dvěma tickům (skalpování - technika obchodování, kdy se pozice, která je jen nepatrně zisková, tj. kdy je třeba jen pár ticků, okamžitě zavírá, pozn. autora). Když jste našli trend, tak jste v něm museli zůstat. Měl jsem objednanou grafickou službu (chart service), grafy chodily poštou jednou týdně, takže během týdne jsem si je dokresloval ručně. Tehdy jsem dělal tak 30 až 40 obchodů za rok. Abych se nějak zabavil přes den, vystřídal jsem řadu zaměstnání, např. jsem podnikal v exportu a importu, chemii, výrobě a programoval jsem.

Jak jste se rozhodoval, kdy vstoupit na trh či vystoupit z trhu?

Rozhodoval jsem se podle grafů, nepoužíval jsem žádné indikátory. Jejich použití v podstatě umožnil až nástup osobních počítačů v roce 1981. Rychle jsem je ale tehdy opustil, používám je jen ve velmi zvláštních případech (např. stochastický oscilátor při rozhodování, zda obchodovat formaci Ross hook, pozn. autora). Důvod je jednoduchý, např. klouzavé průměry mají vždy zpoždění za trhem, kvůli tomu je většina indikátorů založených na klouzavém průměru bezcenná.

Co se tehdy obchodovalo?

Například obilí, kukuřice, sója, bavlna, dřevo či stříbro. Neobchodovala se např. ropa ani zlato (dolar v té době fungoval na bázi zlatého standardu, cena zlata tak byla dána zlatým obsahem dolaru - pozn. autora).

Zaměstnání: trader

Kdy jste se stal traderem "na plný úvazek"?

V roce 1981, když se začaly používat osobní počítače a když jste poprvé mohli získat své vlastní grafy.

Jak se trh změnil?

Hodně, změnil se už předtím. Zlato přišlo v roce 1974, když prezident Nixon zrušil zlatý standard, tou dobou se také začalo obchodovat s dluhopisy. V roce 1979 přibyl index S&P, pak přišly i měny. Můj první obchod na PC, první daytrade, byl s britskou librou. Také jsem obchodoval švýcarský frank, stejně jako řada jiných. Jen pár obchodníků spekulovalo v S&P, protože pro většinu spekulantů byl kontrakt příliš velký - overnight margin byl 55 tisíc dolarů. Pamatuji, že jej několikrát rozpůlili, než vzniklo e-mini (futures jsou dostupné i pro drobné spekulanty - margin je podstatně menší).

Jak se liší trhy dnes a v době, kdy jste začínal?

Forex není ve skutečnosti trh, ale je to síť obchodníků s měnou. Kotace, které u řady z nich uvidíte, nejsou vždy od prodávajících či kupujících, ale dávají je často sami obchodníci, aby vůbec umožnili klientům obchodovat. Často tedy váš broker musí koupit či prodat měnu, aby naplnil vaši objednávku. Váš zisk je tedy často jeho ztrátou, a pokud jste ziskoví dlouhodobě, pak o vás jako o klienta nebude mít zájem.
Tehdy obchodovali skuteční účastníci, především hedgeři, kteří se prostě snažili uchránit to, co mají (zajistit se proti nepříznivému pohybu cen - pozn autora). Trh se pohyboval na základě reality, byla to nabídka a poptávka, nic z toho nebyl "engeneering", dnes už fundamenty nemají takový význam jako kdysi.

Rady pro začátečníky

Pokud byste měl něco doporučit těm, kteří chtějí začít s tradingem, co by to bylo?

Doporučení číslo jedna je mít dostatek kapitálu, většina traderů je podkapitalizovaných. V každém byznysu je dostatek kapitálu jednou z podmínek úspěchu. Kapitál je důležitý pokud skutečně chcete zbohatnout a ne jen mít velké štěstí.

Pokud by někdo chtěl dělat daytrading, jaké je doporučení?

Sledovat trh a snažit se učit z trhu. Je to stejné, jako když se chcete stát právníkem či lékařem, musíte roky studovat, než vůbec můžete začít něco dělat v oboru. Podobné je to na trhu, musíte se aspoň tři roky učit, první dva roky skutečně nevíte nic.

Jak obchoduje a investuje Joe Ross?

Když jste v roce 1981 začal s daytradingem, jak dlouho vám trvalo, než jste se přizpůsobil?

Řídil jsem se grafy stejně jako předtím. Jediným rozdílem je to, že na minutovém grafu máte za den víc než 400 sloupců (anglicky bars - typ grafu, kde je každý interval zobrazen svislou čarou, jejíž spodní resp. horní konec představuje nejnižší resp. nejvyšší cenu, za kterou se v daném intervalu obchodoval; krátká čárka vybíhající nalevo je kurz, při kterém proběhl první obchod v intervalu, obdobná čárka napravo je kurz, při kterém proběhl poslední obchod, pozn. autora). To jsou dva roky obchodování na denním grafu.
Brzy jsem ale zjistil, že koukám na trh celý den, začal jsem ztrácet pohled tradera, takže jsem hledal, kdy je pro mne ta nejlepší část dne pro obchodování. Zjistil jsem, že nejlepší je to ráno, držím se první hodiny a půl obchodování a to je vše. Co se děje poté, mne už prostě nezajímá. V současnosti dělám 10 obchodů, obchoduji s e-mini během prvních 15 minut a to je vše. Nesedím u toho celý den, to prostě nemá smysl. Mám spoustu různých metod, někdy obchoduji jen některé dny v týdnu, někdy si vezmu týden volno, protože vím, že se nic nestane, že nebudu obchodovat.

Obchodujete jen se svými penězi, nebo i s penězi někoho jiného?

Obchoduji jen své peníze, resp. jde už vlastně o církevní účet, protože všechny své peníze jsem odkázal naší církvi. Já už nic nepotřebuji, vlastním tuto košili, co mám na sobě a to je vše. Cizí peníze bych nedokázal obchodovat, nechci nést zodpovědnost za cizí peníze.

Pokud byste měl doporučit jednu z vašich knih, například pro úplného začátečníka.

Začátečníkovi asi žádnou, ty knihy nejsou pro začátečníky. Začátečníci by se nejdřív měli snažit o trhu naučit, co nejvíc dokáží. Nejdůležitější z mých knih je Trading je byznys, ale abyste ji skutečně ocenili, musíte se nejdříve na trhu spálit.
Je také dobré mít mentora, já musím odmítat řadu lidí, kteří chtějí, abych je učil, nemám na to čas. Nicméně je velmi důležité mít učitele, můj prastrýc mi ušetřil roky frustrací.

Děkujeme za rozhovor.

Tyto zprávy pro Vás připravuje společnost Czechwealth






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688