Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  07.10.2010 16:14:43

Výhled pro 4Q 2010: Západní ekonomiky čeká nová studená fronta

Saxo Bank ve svém ekonomickém výhledu na 4. čtvrtletí 2010 respektuje rostoucí optimismus z předešlých měsíců vzhledem k silné výsledkové sezóně, ale stav americké ekonomiky na tyto výsledky stále vrhá stín. Saxo Bank, specialista na obchodování a investice, očekává, že prodeje koncovým spotřebitelům zůstanou nadále slabé a míra nezaměstnanosti se bude ve 4. čtvrtletí stále pohybovat těsně pod 10 %.

 

David Karsbol, hlavní ekonom Saxo Bank, tento výhled komentoval následovně: „Obáváme se, že přijde studená fronta, která v roce 2011 přinese další problémy a nepříjemnosti. K tomuto postoji nás vede několik faktorů. Index S&P 500 se v současném období obchoduje zhruba na stejné úrovni jako na začátku roku, investice jsou stále nedostatečné v důsledku slabého trhu s bydlením, problémy v jižní Evropě a ve většině rozvinutých ekonomik přetrvávají.“ 

 

Akciové trhy se spoléhají na to, že se impozantní tempa růstu zisků zaznamenaná v předchozích čtvrtletích udrží i nadále. Podle banky spočívá potíž v tom, že růst zisků pochází v současné době téměř výhradně z jednoho zdroje, a to ze zvyšování marží. A jelikož zisky z produktivity mohou příjmy dotáhnout jen na určitou úroveň, musí na pomoc brzy přispěchat růst tržeb.

 

Banka předpokládá, že výdaje na státní a místní úrovni zůstanou v klesajícím trendu, jelikož politici usilují o vyrovnané rozpočty. Všeobecně se má sice za to, že recese skončila v létě 2009, ale na státní a místní úrovni je stále živou realitou.

 

„Obavy z dvojitého dna se přes léto znovu vynořily na povrch v důsledku dalšího zpomalení americké ekonomiky. Očekáváme, že se růst ve čtvrtém čtvrtletí 2010 úplně zastaví, protože spotřebitelé se oddlužují, zpracovatelský sektor se zpomalí a na investice bude mít negativní vliv slabý trh rezidenčního bydlení. Riziko dvojitého poklesu během příštích několika kvartálů je podle našeho názoru bohužel značné,“ dodává Karsbol.

 

Všeobecný komentář k vývoji na trzích – vlády i spotřebitelé bojují s dluhy

Lepší hospodářské výsledky podniků přinesly ve 3. čtvrtletí určitý optimismus. To však nepomůže ani spotřebitelům bojujícím s dluhy, ani vládám ochromeným rozpočtovými schodky, ani zuřící dezinflaci. Realita ekonomických problémů nabírá jasné obrysy, ale stále je ještě třeba ujít dlouhou cestu, a zatímco některé ekonomiky se začínají zotavovat, jiné bojují nyní ještě více než předtím.

 

Makroekonomická prognóza - držíme medvědí postoj

Saxo Bank očekává, že riziko se bude obchodovat v pásmu. Její ekonomický výhled diktuje spíše medvědí postoj, než jak naznačuje zmíněné obchodní pásmo, zejména s přihlédnutím k hrozícímu zpomalení v Číně a přetrvávajícím obavám ze státních bankrotů. Analytici jsou také znepokojeni stavem v eurozóně. Stejně jako USA a Japonsko se i Evropa potýká se slabou soukromou ekonomikou, ale na rozdíl od obou prvně jmenovaných zemí jsou zde na obzoru také překážky v podobě škrtů ve veřejném sektoru. Snižování deficitů je nezbytným, zdravým procesem, ale jeho krátkodobý dopad na růst HDP bude značný.

 

Výhled vývoje na měnových trzích – australský a novozélandský dolar, švédská koruna

Pokud jde o hlavní měnové páry, téma „decouplingu“ se odráží ve velmi slabém americkém dolaru, euru a britské libře. Měny, které prostřednictvím exportních trhů proudí do nově se rozvíjejících ekonomik, jako je australský a novozélandský dolar a možná snad i švédská koruna, si ale na druhé straně po většinu roku vedly velmi dobře.

 

Výhled vývoje na akciových trzích – růst ziskůroce 2012

Analytici jsou toho názoru, že akciové trhy si globální ekonomiku malují příliš narůžovo. V roce 2011 budou tržby dle očekávání slabé a ve vleku vývoje nominálního HDP, avšak schopnost podniků snižovat náklady nelze podceňovat. Proto očekáváme, že růst zisků zůstane v roce 2011 beze změny nebo mírně vzroste. Od roku 2012 očekává Saxo Bank normální vývoj růstu zisků. 

 

Výhled vývoje na komoditních trzíchzlato, stříbro a platinové kovy

Dopady nepříznivého počasí na ceny potravin budou na sebe poutat pozornost i ve čtvrtém čtvrtletí. Tento fakt spolu s přetrvávajícími obavami z recese v podobě dvojitého dna vyústí ve značné rozdíly ve výkonnosti jednotlivých komoditních sektorů. Současný ekonomický výhled i nadále láká kupující na skupinu kovů zahrnující zlato, stříbro a platinové kovy. Investorům do těchto komodit se ve třetím čtvrtletí dostalo zasloužené odměny.

 

Měnová politika a sazbyzákladní úrokové sazby zatím beze změny

Předpokládá se, že centrální banky USA, zemí eurozóny a Japonska ponechají základní úrokové sazby až do 2. čtvrtletí 2011 beze změny.

 

 

Slávka Bílá, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688