TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.02.2010 17:31:00

Premiér Fischer: Bursíkovo obviňování je lež a pomluva

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Obviňování vlády kvůli novele horního zákona ze strany Martina Bursíka cítí premiér Jan Fischer jako lež a pomluvu. Fischer to uvedl při čtvrtečních interpelacích v Poslanecké sněmovně.

"Protože poslanec Martin Bursík v souvislosti s postupem vlády u horního zákona v minulých dnech nevznesl pouze věcné otázky, ale svoje vystoupení zarámoval obviněním vlády z korupčního jednání. Pro své tvrzení nepředložil ale jediný relevantní argument," řekl Fischer.

Postup vlády byl podle něj zcela standardní. "Já ani moji spolupracovníci jsme do jeho průběhu nijak nezasahovali. Pokud jde o vyloučení připomínkového řízení, tam jde o standardní proceduru používanou k urychlení projednávání. Naznačování, že jako premiér podléhám vlivu těžařských společností, protože můj poradce se zná s předsedou dozorčí rady jedné ze společností, je absurdní a prázdné. Nic nedokazuje, nic neříká. Tato věc je mi navíc známa od počátku, kdy jsem svůj tým spolupracovníků sestavoval a kdy jsem nastavoval pravidla jejich práce," reagoval Fischer.

Bursík svými prohlášeními také podle Fischera do značné míry znemožnil věcnou debatu o problematice horního zákona.

Fischer také znovu zdůraznil, že jeho vláda o prolomení těžebních limitů nerozhodne. "Nebude to však proto, že byla křivě obviněna, nebo jak říká Martin Bursík, že zatáhl za ruční brzdu. Bude to proto, že jsem tento závazek dal sněmovně už při nástupu do funkce," uzavřel Fischer.

Bývalý šéf Strany zelených Bursík kritizuje kabinet za to, že stáhl vládní návrh horního zákona zcela nestandardním způsobem: "Stáhl ho jiný ministr než ten, který návrh předkládal, premiér souhlasil s vyloučením připomínkového řízení k tomuto stažení. Tím předseda vlády a ministr průmyslu zcela obešli ministra životního prostředí. Šlo o intervenci ve prospěch jedné firmy, jejíž hodnotu lze vyčíslit v řádu stovek milionů korun, protože hovoříme o možnosti dostat se k více nežli 700 milionům tun uhlí za takzvanými územně ekologickými limity," popsal Bursík.

Zmíněnou firmou má být společnost Czech Coal. Martin Bursík se domnívá, že za intervencí stojí přátelství šéfa poradců premiéra Vladimíra Mlynáře s předsedou dozorčí rady Czech Coal Janem Dobrovským. Mlynář je navíc poradcem premiéra Jana Fischera. "Kroky vlády byly zcela jednoznačně ve prospěch a v zájmu této firmy. Proto si stojím za tím, co jsem řekl v Poslanecké sněmovně," řekl Bursík s tím, že musel vystoupit rázně, protože jeho předchozích vystoupení k tomuto problému si nikdo nevšímal.

Zuzana Fojčíková, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688